Șeful Consiliului Județean Brăila, reținut

Președintele Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu (PSD), a fost reținut, în noaptea de joi spre vineri, de procurorii anticorupție, în dosarul în care este acuzat de favorizarea a trei firme în atribuirea unor contracte pe bani publici. Bunea Stancu este acuzat de abuz în serviciu și conflict de interese.

De asemenea, vicepreședintele Consiliului Județean Brăila, Florin Mija, și un funcționar public, Moisiu Nicolae, au fost reținuți, joi, de procurorii DNA sub acuzația de abuz în serviciu. Cei trei vor fi prezentaţi, vineri, Tribunalului Galaţi cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit procurorilor, în perioada 2009–2010, Gheorghe Bunea Stancu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Brăila (ordonator principal de credite), Mija și Moisiu și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu, în contextul procedurilor de atribuire a unor contracte de achiziții publice, pentru realizarea unor obiective de interes local și județean, organizate de Consiliul Județean Brăila.

„Modul în care au fost organizate și s-au derulat procedurile de achiziție publică, în perioada de referință, a condus la situația ca, un număr de 3 societăți comerciale să dețină monopolul lucrărilor licitate de Consiliul Județean Brăila, fiind practic singurele firme care participă și câștigă contractele de achiziție publică pe plan local și județean”, se arată într-un comunicat transmis vineri dimineață de DNA.

Conform anchetatorilor, în situația în care existau și alți ofertanți, firmele agreate fie ofereau prețul cel mai mic, fie îndeplineau „anumite” condiții apreciate ca esențiale de către membrii comisiilor de analizare și evaluare a ofertelor, „situație care, în mod inevitabil, a condus la câștigarea procedurilor respective”.

Interesul președintelui Consiliului Județean pentru câștigarea procedurilor de achiziție publică de către una dintre firme este subliniat de faptul că, în mod indirect, este acționar la această firmă”, mai susțin procurorii.

Totodată, „la această situație s-a ajuns datorită exercitării defectuoase a atribuțiilor de serviciu de către membrii comisiei de evaluare a ofertelor, prin alegerea unor oferte financiare neprofitabile, dar și gestionării ineficiente a bugetului local de către președintele Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, care avea și calitatea de ordonator principal de credite„, se mai arată în comunicatul DNA.

Potrivit DNA, urmare a îndeplinirii în mod defectuos a atribuţiilor de serviciu de către funcţionarii menţionaţi s-a cauzat un prejudiciu în valoare totală de 2.924.817,60 lei şi vătămarea intereselor legitime ale agenţilor economici care au participat la procedurile de achiziţii publice şi au fost descalificaţi în mod discriminatoriu.

Procurorii anticorupție din Galați au efectuat joi patru percheziții în municipiul Brăila.

Percheziţiile de la sediul CJ Brăila, unde au fost prezenţi şi Gheorghe Bunea Stancu şi Florin Mija, s-au încheiat joi seară, după aproximativ nouă ore, urmate de audieri.

Anchetatorii au ridicat mai mulţi saci cu documente de la sediul CJ Brăila, pe care i-au dus la DNA Galaţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.