I-am distrus pe cehi la ei acasă: 7-3 în două meciuri

Petrolul şi Astra s-au calificat în play-off-ul Europa League. Care este situaţia în bătălia pentru 2 echipe în Liga Campionilor începând cu sezonul 2016/2017. CFR a reconfirmat că are un lot submediocru. Cu cine ar putea juca Petrolul şi Astra.

Două victorii importante şi pentru… 2016

Petrolul Ploieşti şi Astra Giurgiu au obţinut calificări „en fanfare” învingând în deplasare două dintre reprezentatele Cehiei. Victoriile şi eliminarea cechipelor din Cehia mai reduce din diferenţa de punctaj UEFA dintre Cehia şi România, în bătălia pentru obţinerea unei clasificări care să permită participarea cu 2 echipe în Liga campionilor din sezonul 2014/2015. Reamintim, ţările aflate pe locurile 14 şi 15 (doar în caz „extrem” – Liga campionilor este câştigată de o echipă care în campionat se clasează pe un loc în afara celor care permit calificarea directă în sezonul următor – locurile 13 şi 14) vor avea dreptul la 2 echipe în prima competiţie continentală. După terminarea celor trei tururi de calificare, situaţia în „jurul” locuriloe 14 şi 15 este următoarea.

loc 14: Cehia – 27.000 puncte (1 echipă din 4 rămasă în competiţie)
loc 15: România – 23.799 puncte (3 echipe din 4 în competiţie)
loc 16: Austria – 22.550 puncte (2 echipe din 4 în competiţie)
loc 17: Israel – 20.750 puncte (1 echipă din 4 în competiţie)
loc 18: Cipru – 20.200 puncte (4 echipe din 5 în competiţie)
loc 19: Croaţia – 20.000 puncte (4 echipe în competiţie)
loc 20: Polonia – 18.625 puncte (2 echipe din 4 rămase în competiţie)

Pentru a întrece Cehia, este necesar ca România să califice două echipe în grupe (până acum Steaua are asigurat un loc în grupele Europa League) şi aceste două echipe trebuie să obţină împreună cel puţin 12 puncte (menţionăm că în ierarhiile UEFA, începând cu faza grupelor se acordă 2 puncte pentru victorie şi un punct pentru egal, în timp ce în calificări se acordă 1 punct pentru victorie şi 0,5 puncte pentru egal). Dacă Polonia este destul de departe de România şi de Israel am scăpat, nu trebuie să ignorăm Austria şi Cipru şi chiar Croaţia care dacă echipele din cele trei ţări prind grupele şi obţin rezultate mult mai bune decât Steaua şi altă echipă dacă se califică.

Cu cine pot juca Petrolul şi Astra

Astăzi la ora 14.00 are loc tragerea la sorţi pentru play-off-ul Europa League. Petrolul şi Astra nu sunt capi de serie. Dintre echipele care ar putea juca împotriva celor două echipe româneşti, Olympique Lyon, Internazionale Milano, Tottenham Hotspurs, PSV Eindhoven, Club Brugge, Borussia Mönchengladbach, Real Sociedad, AC Torino, Locomotiv Moscova, Dinamo Moscova, sunt echipele cele mai puternice.
Adversari relativ accesibili sunt: Celtic Glasgow, Sparta Praga (ambele au evoluat foarte slab în turul III de calificări), Nacional Funcial, Maccabi Tel-Aviv, Rio Ave şi Sheriff Tiraspol.
Alte echipe care sunt în categoria de mijloc, sunt şi ele destul de puternice şi pornesc cu prima şansă dacă vor cădea cu echipele româneşti.

Viktoria Plzen – Petrolul Ploieşti 1-4 (1-3)

Petrolul Ploieşti după 1-1 acasă cu a doua echipă (ca valoare) din campionatul Cehiei, avea nevoie neapărat de o victories au de un egal de la 2-2 în sus pentru a se califica. Ţinând cont de valoarea celor două echipe şi (mai ales) de experienţa în cupele europene şi de rezultatul din tur, Viktoria avea prima şansă la calificare. Şi totuşi, la finalul celor 90+3 minute, tabela de marcaj arăta un incredibil 1-4. Doar FC Barcelona în decembrie 2012 a învins la Plzen cu un scor mai sever: 0-4, şi singurele echipe care au mai reuşit victorii aici, au fost Bayern Munchen de două ori (prima oară în 1971), Manchester City şi Fenerbahce Istanbul. Trebuie să recunoaştem că „găzarii” se află pe o listă mai mult decât selectă. Viktoria Plzen pleacă din Europa după trei sezoane consecutive în care a prins „primăvara”, în 2013 şi 2014 ajungând până în optimile Europa League. Am făcut acest scurt istoric pentru a arăta cât de importantă şi de frumoasă este victoria petroliştilor. Iar dacă ne uităm în palmaresul european al ploieştenilor, singurul scor mai mare în deplasare, 4-0, l-au avut cu Vikingur Gøta Leirvík din…Insulele Feroe în 2013.
Meciul din Cehia a durat doar 38 de minute, adică până când Mutu a ridicat, printr-un şut splendid de la distanţă, schimbă tabela la 0-2. Din acel moment toată lumea şi-a dat seama cine este echipa care urma să se califice. Gazdelor, la acest scor aveau nevoie de 3 goluri fără să mai primească vreunul. Misiune imposibilă. În prima parte a jocului Viktoria a dominat, a tras multe şuturi spre şi pe poartă, dar Pecanha a fost în zi mare. S-a văzut clar că gazdele nu pot să câştige. Intrată la cabine cu un 3-1 liniştitor, Petrolul a controlat tactic şi repriza a doua, chiar dacă teritorial au dominat gazdele. A urmat un firesc 4-1 şi ploieştenii au jucat ultimele 20 de minute mai mult cu gândul la meciul de duminică de la Iaşi cu CSMS. Dar nici în aceste condiţii gazdele nu au reuşit să mai reducă proproţiile dezastrului. Pecanha, De Lucas, Teixeira şi Mutu (în afară de gol, a mai dat şi o pasă de gol) au fost cei mai buni oameni ai ploieştenilor.

Plzen
Stadion: Štruncovy Sady
Arbitru: Benoît Millot (Franţa)
Asistenţi: Stephan Luzi, Hicham Zakrani (Franţa)
Al patrulea oficial: Sebastien Moreira

Au înscris: 0-1 (min.20 – Teixeira), 0-2 (min.38 – Mutu), 1-2 (min.40 – Pilar), 1-3 (min.43 – De Lucas), 1-4 (min.69 – Tamuz)
Cartonaşe galbene : Reznik, Prochazka, Horvath, Hubnik – Tamuz

Viktoria Plzen: Kozacik – Reznik, Hubnik, Prochazka, Limbersky – Horava (min.73-Vanek), Horvath – Petrzela (min.66-Tecl), Kolar, Pilar – Bakos (min.53-Chramosta). Antrenor: Dusan Uhrin jr.

Petrolul Ploieşti: Pecanha – Alcenat, Geraldo, Gerson, Fanchone – De Lucas, Hoban – Nepomuceno (min.64-Mustivar), Mutu (min.73-Albin), Teixeira (min.83-Marinescu) – Tamuz.
Antrenor: Răzvan Lucescu.

Total şuturi: 20 – 8
Şuturi pe spaţiul porţii: 8 – 7
Cornere: 13 – 1
Faulturi comise: 18 – 8

Slovan Liberec – Astra Giurgiu 2-3 (2-1)

Victorie de „serviciu” a giurgiuvenilor într-un meci pe care ar fi trebuit să-l câştige la un scor mai concludent, dacă nu ar fi comis o serie de erori, unele impardonabile şi care au permis gazdelor să viseze frumos în cele 15 minute cât durează pauza dintre reprize. S-a intrat la cabine cu 2-1 pentru Slovan, după ce scorul a fost deschis de către „astrali”. În mitanul doi, oaspeţii au controlat jocul fiind la adăpostul scorului de 3-0 din tur. Egalarea şi golul victoriei au venit târziu în ultimele 10 minute. O victorie şi calificare meritată pentru Astra, care la a doua participare în cupele europene reuşeşte a 4 victorie în deplasare din 5 meciuri jucate pe teren străin. O victorie în faţa unei echipe care nu face parte din lumea a III-a a fotbalului european, şi care, chiar dacă nu este o forţă de primă mână, a reuşit rezultate meritorii în cupe, cele mai recente, în vara anului 2013 când cei de la Liberec au lăsat în afara Europei pe FC Zurich şi Udinese Calcio, iar în grupele EL au terminat la egalitate ambele manşe cu FC Sevilla, cea care a câştigat trofeul în luna mai 2014.
Astra a utilizat următoarea formulă de echipă: Lung – Pliatsikas, Oros, Găman, Junior Morais – Yahaya, Laban (min.37-Takayuki) – Enache (min.74-Rus), Budescu, William de Amorim – Fatai (min.78-Bukari).
Au înscris: 0-1 (min.37 – Enache), 1-1 (min.45-Sural), 2-1 (min.45+4-Obrocnik), 2-2 (min.83-Rus), 2-3 (min.88-Bukari). Gazdele au tras 11 şuturi (4 pe spaţiul porţii) în timp ce Astra a tras 17 şuturi (7 pe spaţiul porţii).

CFR Cluj – Dinamo Minsk 0-2 (0-0)

CFR Cluj nu a reuşit în 188 de minute să înscrie măcar un singur gol în poarta lui Dinamo Minsk. Şi nu avea cum să înscrie din moment ce în două meciuri a tras doar 3 (TREI) şuturi pe spaţiul porţii: niciunul în deplasare şi 3 acasă. A primit însă 3 goluri de la un Dinamo Minsk care este la ani lumină distanţă de Dinamo Minsk din campionatul URSS de până în 1990. Dacă ne uităm la palmaresul „ruşilor albi” obsevăm că singurele echipe din afara lumii a III-a sau a IV-a a fotbalului european eliminate au fost: Universitatea Craiova (la lovituri de departajare) şi Austria Viena (1995), MKS Zaglebie Lubin (2006), Maccabi Haifa (2010) şi Locomotiva Zagreb (2013). Mai trebuie spus că Dinamo Minsk nu a prins niciodată grupele LC sau EL.
„Îmi felicit jucătorii, au jucat admirabil. Puteam să încheiem conturile în prima repriză. Am avut patru situaţii de a marca şi un 11 metri clar la 0-0. Arbitrul nu a dat. Am rămas în zece oameni după eliminarea lui Ionuţ Rada (min.26 – n.a.), nu a fost uşor. Îmi felicit echipa pentru dăruire, atitudine şi determinare. Am avut ocazii, păcat că nu am marcat. Trebuia să marcăm noi, să conducem de la început. Jucătorii au toată admiraţia mea pentru cum au jucat în zece oameni. Ne pare foarte rău că nu ne-am calificat în play-off”.
Aceasta a fost declaraţia dată în „zona neutră”, după meci, de antrenorul gazdelor, Vasile Miriuţă. Este incredibil ce a putut spune omul care este rersponsabil de pregătirea echipei după o înfrângere acasă (şi eliminare) în faţa unei reprezentante a unui fotbal sub nivelul celui din România. Atât Miriuţă cât şi alţi oficiali au pus înfrângerea pe seama arbitrajului. Într-adevăr, se poate spune că a fost uşor acordat penalty pentru Dinamo, dar deja scorul era 0-1 şi calificarea era jucată. Se poate spune că a fost penalty la Tade, dar nu ştim cât ar fi ajutat echipa gazdă, care a fost penibilă în faza de atac. Iar Rada a fost eliminat corect în minutul 26, deşi ar fi trebuit trimis la cabine în secunda 20, când a făcut un fault de „roşu” clar. Dacă Miriuţă a fost mulţumit de jocul echipei, de ce a schimbat toată linia de atac, pe („fostul forbalist”) Florin Costea şi Negruţ chiar la pauză. Dar, una peste alta, o spunem pentru a treia oară, CFR nici nu putea spera la mai mult cu echipa (lotul) pe care îl are.
CFR Cluj a utilizat următorii jucători joi seara: Felgueiras – Susic, Larie, Rada, Camora – Monroy, Sulley – Deac, Negruţ (min.46-Jazvic), F. Costea (min.46-Guima) – Tade (min.67-Ivanovski).
Este cel mai slab lot pe care CFR îl are de la revenirea în prima ligă, acum 10 ani. Dacă în urmă cu o săptămână am arătat că până şi echipa care a retrogradat în 1976 era mai valoroasă decât actuala garnitură clujeană, acum vom mai face o comparaţie şi anume cu echipa care a debutat în 2005 în Europa, în fosta competiţie Cupa Inter-Totto.
Ţurcaş – Panin, Vasile Jula, Milosevic, Oncică – Dorinel Munteanu, Radu Mărginean, Cosmin Văsie – Adrian Anca, Cosmin Tilincă, Cristian Turcu este una dintre formulele utilizate de antrenorul-jucător Dorinel Munteanu şi care, cu siguranţă s-ar fi distrat cu o echipă de nivelul lui Dinamo Minsk. Din echipa de acum, doar Felgueiras şi Camora ar fi avut loc în echipa din 2005. În rest, niciul din cei care au intrat pe teren contra lui Dinamo Minsk nici măcar rezerve nu ar fi fost în echipa lui Dorinel Munteanu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.