Serviciile germane acuză Rusia

Serviciul intern de informații din Germania a acuzat Rusia că se afla în spatele unei serii de atacuri cibernatice împotriva sistemelor informatice ale statului.

Biroul Federal pentru Protecția Constituției (BfV) a precizat că sistemul informatic al parlamentului german a fost atacat în 2015 de un grup de hackeri care lucrau pentru Federația Rusă. În această săptămână presa a aflat ca hackeri care au legături cu același grup au atacat și Uniunea Creștin Democrată, partidul Angelei Merkel.

Rusia nu a răspuns public la aceste acuzații ale serviciilor germane.

Directorul BfV, Hans-Georg Maasen, a declarat că Germania a fost întodeauna o țintă pentru gruparea de hacker Sofacy (cunoscut, printre altele, și sub denumirea APT 28), despre care experții consideră că are legaturi cu statul rus. Acest grup este suspectat de afiliere la un alt grup de hackeri, cel care a atacat CDU.

Sofacy s-a format în 2004 și a fost acuzat pentru o serie de atacuri cibernetice asupra guvernelor și instituțiilor financiare.

Atacurile cibernetice din Germania au avut ca scop furtul de informații, a spus Maasen. El a adăugat că BfV a monitorizat acest grup timp de ani de zile. Unele dintre atacuri se desfasoara de mai bine de un deceniu.

Acțiunea împotriva sistemului informatic al parlamentului a urmărit instalarea unui program care le-ar fi oferit hackerilor acces permanent la computerele folosite de parlamentari și consilierii lor. Alte atacuri au urmărit furtul de informații despre infrastructura critică din Germania – centrale electrice și alte utilități.

”Spațiul cibernetic este un teren al războiului hibrid. El deschide noi zone de acțiune pentru spionaj și sabotaj”, a spus șeful BfV.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.