Sfârşitul hegemoniei monedei SUA: Rusia şi China renunţă la tranzacţiile în dolari

China şi Rusia au decis să folosească monedele naţionale în schimburile bilaterale şi să renunţe la dolar. La aceasta înţelegere s-a ajuns în cadrul summit-ului de la Moscova la care au participat premierii Vladimir Putin şi Wen Jiabao, prilej cu care au fost semnate şi mai multe acorduri energetice.

Experţi chinezi citaţi de „China Daily” consideră că abandonarea dolarului în favoarea rublei şi a yuanului nu este o mişcare împotriva monedei americane, ci o măsură de protejare a economiilor naţionale. Decizia vine pe fondul presiunilor americane, lipsite de succes, de a determina China să aprecieze yuanul. SUA consideră că Beijingul îşi mentine moneda la o valoare mult sub cea reală, pentru a sprijini exportul.

Iniţiativa abandonării dolarului în tranzactiile internaţionale a apărut odată cu criza economică. În urmă cu un an, miniştrii de Finanţe din China, Rusia, Brazilia şi Japonia au participat la întâlniri în care au negociat renunţarea la dolar în comerţul cu petrol. La această iniţiativă s-au alăturat şi state din zona Golfului Persic. Arabia Saudită, Qatarul şi Kuweitul au sugerat că au în vedere crearea unei monede unificate. India a arătat că doreşte, de asemeea, să renunţe la comercializarea petrolului în dolari.

Conceput la Bretton Woods, în 1944, actualul sistem financiar mondial consfinţeşte hegemonia dolarului, care devenea atunci singura monedă legată de etalonul aur, celelatate monede naţionale urmând să i se adapteze. În 1971, s-a ajuns ca şeful trezoreriei americane să le transmită partenerilor europeni că „dolarul este moneda noastra şi problema voastră”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.