Soldatul Gilad Shalit, israelianul care valorează cât o mie de palestinieni

Soldatul israelian Gilad Sahalit s-a reîntors acasă după cinci ani de captivitate în Fâşia Gaza, în urma unui schimb de prizonieri israeliano-palestinian care presupune eliberarea a 1.027 de deţinuţi din închisorile israeliene. Marţi, în ziua eliberării lui Shalit, 477 de palestinieni au fost eliberaţi şi au luat drumul Fâşiei Gaza, Cisiordaniei şi Ierusalimului de Est. Alţi 550 de palestinieni vor fi eliberaţi în următoarele două luni. Gilad Shalit a fost eliberat în Sinaiul egiptean, prin punctul de trecere de la Refah.

„Am crezut că o sa fiu în situaţia asta încă mulţi ani”, a spus Shalit la reîntoarcerea in Israel. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că acest caz a fost unul dintre cele mai grele pe care le-a moştenit la preluarea mandatului, în urmă cu doi ani şi jumătate, şi că Israelul a plătit un „preţ mare” pentru eliberarea lui Shalit. „Astăzi suntem cu toţii uniţi în bucurie şi durere”, a spus premierul.

Israelul plăteşte cel mai scump „preţ” pentru eliberarea unui militar. În 1985 au fost eliberaţi 1150 de palestineni în schimbul a trei soldaţi israelieni. Cu toate acestea, scrie Time, premierul Naetanyahu nu a semnalat o modificare a politicii sale; anunţul schimbului de prizonieri a fost însoţit de cel a construcţiei unor noi aşezări israeliene in Cisiordania, iar guvernul israelian poate arată o faţă extrem de dură în următoarele negocieri cu palestinienii.

Cine este Gilad Shalit?

Soldatul Gilad Shalit, acum avansat la gradul de sergent-major, a fost capturat în timpul unei incursiuni a militanţilor Hamas la periferia Fâşiei Gaza. Doi soldaţi israelieni au fost ucişi, iar Shalit, în vârstă de 19 ani, a fost capturat. Era 25 iunie 2006, iar la scurt timp avea să debuteze conflictul dintre Israel şi gruparea Hezbollah din Liban.

În cursul detenţiei sale, Shalit, deţinător şi al cetăţeniei franceze, a devenit un simbol a antagonismului israeliano-palestinian. Militanţii Hamas au oferit mai multe înregistrări audio şi o scrisoare scrisă de acesta, ca dovezi că soldatul este în viaţa, însă au cerut în schimbul eliberării sale ajutoare medicale pentru palestinienii deţinuţi în Israel şi eliberarea lor.

Cine sunt sutele de palestinieni eliberaţi?

Nu puţini dintre cei 1027 de palestinieni care au fost sau vor fi eliberaţi în schimbul lui Gilad Shalit au mâinile pătate de sângele celor morţi în atentatele comise sau puse la cale de ei. Potrivit RFI, unul dintre cei eliberaţi este cel mai în vârstă prizonier palestinian, iar un altul este cel condamnat la cea mai lungă detenţie. Cea mai uşoară pedeapsă a este de 11 ani. Fiecare condamnare pe viaţă a palestinienilor, scrie Haaretz, corespunde fiecărei persoane ucise în atacurile la care cei condamnaţi au participat sau pe care le-au organizat. Unii dintre cei eliberaţi vor avea interdicţia de pâna la trei ani de a intra în Fâşia Gaza sau în Cisiordania.

Rămân în închisoare alţi 5.000 de palestinieni, dintre care 35 de femei şi 285 de minori. Circa 250 dintre aceştia sunt închişi fără a fi fost acuzaţi.

În ciuda crimelor comise de unii dintre palestinienii eliberaţi, 79% dintre israelieni au fost favorabili schimbului de prizonieri, iar la Curtea Supremă au fost înregistrate patru cereri în acest sens. Una dintre ele fusese depusă chiar de o asociaţie a familiilor victimelor atentatelor.

Autoritatea Palestianiană, în umbra Hamas

Presa israeliană şi cea occidentală consideră că principalul pierzător al acordului istoric de schimb de prizonieri nu este guvernul israelian, ci preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, cel care a cerut recent ONU recunoaşterea statului palestinian. Premierul Netanyahu a încălcat un tabu al politicii israeliene şi a negociat cu organizaţia Hamas, în timp ce Abbas, care nu deţine controlul decât în Cisiordania, a rămas în afara luminii reflectoarelor.

Extremiştii din Hamas vor fi cei lăudaţi pentru eliberarea celor pe care palestinienii îi văd ca luptători pentru libertate, şi nu Abbas, un lider moderat şi care nu a fost capabil să poarte decât negocieri ineficiente, scrie blogul Time. Mai mult, liderul Autorităţii Palestiniene se poate vedea acum forţat de subalternii săi să se reapropie de Hamas, după confruntările sângeroase din 2007, în urma cărora moderaţii au pierdut controlul Fâşiei Gaza.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.