Studenții încep luni cursurile

Potrivit Ministerului Educației Naționale (MEN), luni, 2 octombrie, aproximativ 500.000 de studenți încep noul al universitar, dintre acești, în jur de 368.000 sunt înscriși la cursuri de licență atât în sistemul de stat, cât și în cel privat.

Majoritatea universităților din țară își așteaptă luni studenții la festivitățile de deschidere a noului an universitar. La facultățile de stat, sunt aproximativ 340.000 de studenți la cursurile de licență, 90.000, la master și 17.600, la doctorat. Universitățile particulare au, la licență, peste 28.000 de studenți, 5.500 la master și 74 la doctorat, iar în sistemul de învățământ superior militar sunt peste 6.600.

Universitatea din București începe ceremonia, luni, la ora 10.00, urmând ca fiecare facultate să-și organizeze festivitatea de deschidere a anului universitar după un program personalizat. La aceeași oră, și Academia de Studii Economice își așteaptă studenții și invitații.

Universitatea de Vest din Timișoara desfășoară un program special cu ocazia începutului de an universitar datorită prezenței președintei Croației, E.S. Kolinda Grabar-Kitarović. La ora 09.45, Excelența Sa va semna, alături de rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, un protocol privind înființarea Lectoratului croat la Universitatea de Vest, anunță instituția de învățământ
UMF „Carol Davila” își așeaptă cei aproximativ 11.000 de studenți, începând cu ora 09.00, la festivitatea de deschidere, care va avea loc în Amfiteatrul Facultății de Medicină „George Emil Palade”.

„Intrăm în anul universitar 2017-2018 cu noi perspective menite să poziţioneze în continuare medicina românească pe harta performanţei şi profesionalismului desăvârşite sub acelaşi imbold al jurământului lui Hipocrate şi totodată, cu noi proiecte de anvergură, printre care se numără, poate unul dintre cele mai importante pentru Universitatea noastră , dezvoltarea unui nou campus studenţesc integrat după modelul celor ce aparţin marilor Universităţi de Medicină din lume”, susține rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Ionel Sinescu, printr-un comunicat de presă.

În urmă cu o săptămână, pe 25 septembrie, universitățile tehnice, printre care și Politehnica București, au deschis noul an universitar.

Un raport al Curţii de Conturi, publicat în luna mai 2016, a aratat o situaţie dezastruoasă a calităţii universităţilor care instruiesc cu 30% mai puţini studenţi decât în 1990. În ciuda scăderii numărului de studenţi, raportul Curţii de Conturi arată că a crescut numărul de universităţi şi facultăţi. Astfel, avem 103 instituţii de învăţământ superior.

Numărul de studenţi s-a redus în perioada 1990/1991 – 2013/2014 cu 1,4 milioane de elevi, ceea ce reprezintă aproape 30% din populaţia şcolară din anul 1990/1991. Principalii factori care au determinat această reducere sunt scăderea natalităţii, emigraţia şi abandonul şcolar, se mai notează în raportul Curţii de Conturi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.