Teatrul Naţional din Bucureşti, la Zilele Culturii Române de la Edinburgh

Zilele Culturii Române, organizate la Edinburgh de ICR Londra şi partenerii săi, se vor încheia în data de 17 octombrie, după o săptămână plină de evenimente din toate domeniile creativităţii artistice, cu prezentarea, la Teatrul Pleasance din capitala Scoţiei, a producţiei Teatrului Naţional din Bucureşti 20 de ani în Siberia.

Spectacolul, care vorbeşte tulburător despre păstrarea demnităţii umane în cele mai adverse circumstanţe, are ca punct de pornire memoriile Aniţei Nandriş-Cudla, 20 de ani în Siberia. Amintiri din viaţă. Adaptarea, regia şi scenografia sunt semnate de Sorin Misiranţu, cunoscut reprezentant al tinerei generaţii de regizori, cu numeroase montări pe scenele din ţară, mai ales la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca şi la Teatrul Naţional din Târgu-Mureş.

În rolul Aniţei este Amalia Ciolan, actriţă de forţă care reuşeşte să aducă pe scenă convingător şi în acelaşi timp emoţionant, într-un monolog de un dramatism pronunţat, destinul acestei femei obişnuite care a fost de fapt un personaj excepţional: ţăranca din Bucovina care a supravieţuit infernului din Gulagul sovietic şi, întoarsă acasă după mai bine de 20 de ani de detenţie, a devenit autoarea uneia dintre cele mai importante mărturii despre acesta.

Aniţa Nandriş-Cudla (1904-1984) s-a născut într-o familie de ţărani din Bucovina de Nord. 13.000 de români au trăit, în iunie 1941, după ocuparea regiunii de către sovietici, tragedia deportării. Aniţa şi cei trei fii ai săi au fost separaţi de restul familiei şi nevoiţi să trăiască dincolo de Cercul Polar, într-un univers profund ostil, unde timp de două decenii nu au avut drept sprijin decât iubirea şi credinţa. Puţin ştiutoare de carte, după revenirea acasă, femeia a evocat în cuvinte simple, dar de o forţă ieşită din comun, povestea acestei supravieţuiri miraculoase. Memoriile sale au putut fi publicate abia după 1989, fiind tipărite de Editura Humanitas şi distinse cu Premiul „Lucian Blaga” al Academiei Române.

După o asemenea carte, orice complex de inferioritate a noastră ca neam ar trebui să dispară”, a scris Monica Lovinescu la apariţia ei. Ulterior, volumul a fost tradus în mai multe limbi de circulaţie internaţională.

„…Pe măsură ce parcurgeam traseul povestirii, eram convinsă că va trebui să povestesc şi eu despre Aniţa. Aşa am început. Sufletul ei mi-a transmis toate acestea, iar eu am început să recompun în mici frânturi capitole din viaţa ei. Doar aşa puteam să aduc la viaţă uriaşa ei făptură într-o oră de spectacol”, descrie Amalia Ciolan modul în care s-a apropiat de istoria Aniţei Nandriş.

Spectacolul, prezentat în Scoţia de către Institutul Cultural Român din Londra, face parte din programul Teatrului Naţional din Bucureşti Procesul comunismului prin teatru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.