Top 10 trasferuri în Europa

„Mercato” abia a început şi deja s-au înregistrat două transferuri care intră pe poziţiile 5 şi 8 al celor mai scumpe tranzacţii din istoria fotbalului; Cât au costat înainte cei mai scumpi jucători din 2013; La noi, ca la nimeni, bombele verii sunt jucători de la retrogradate.

 Top 10 transferuri 2013 (până la 9 iunie inclusiv)

  1. Radamel Falcao (Col) – 60.000.000 euro; de la Atletico de Madrid la A.S. Monaco
  2. Neymar (Bra) – 57.000.000 euro; de la FC Santos la FC Barcelona
  3. James Rodrigues (Col) – 45.000.000 euro; de la FC Porto la A.S. Monaco
  4. Fernandinho (Bra) – 40.000.000 euro; de la Shakhtar Donetsk la Manchester City
  5. Mario Gotze (Ger) – 37.000.000 euro; de la Borussia Dortmund la Bayern Munchen
  6. Joao Moutinho (Por) – 25.000.000 euro; de la FC Porto la A.S. Monaco
  7. Jesus Navas (Esp) – 20.000.000 euro; de la FC Sevilla la Manchester City
  8. Bojan Krkic (Esp/Ser) – 13.000.000 euro; de la A.S.Roma la FC Barcelona
  9. Ricky van Wolfswinkel (Hol) – 10.000.000 euro; de la Sporting Lisabona la Norwich City
  10. Hector Herrera (Mex) – 10.000.000 euro; de la CF Pachuca la FC Porto

 (sursa: transfermarkt.de)

Monaco principalul jucător în piaţă

După cum se poate observa, echipa franceză AS Monaco – revenită în această primăvară în Ligue 1, după 2 ani de „purgatoriu” în Ligue 2 – este până în acest moment principalul jucător pe piaţa transferurilor. Doar în câteva zile echipa din micuţul Principat cu acelaşi nume a cheltuit 130.000.000 de euro pentru doar trei jucători. Şi se pare că ambiţiile nu se vor opri aici. Noul patron al echipei este – evident – un miliardar rus, Dmitry Evgenevich Rybolovlev, în vârstă de 46 de ani, care vrea să facă din AS Monaco cea mai puternică grupare din Franţa şi un competitor important în Europa. De altfel, AS Monaco are 7 titluri de campioană a Franţei (ultimul în ediţia 1999/2000) şi o finală de Liga Campionilor în 2004. Pe lângă cele trei vedete achiziţionate acum, monegarzii şi-au asigurat şi serviciile fundaşului portughez Richardo Carvalho venit liber de contract de la Real Madrid. Există unele speculaţii privind transferul lui Falcao, multe voci susţinând că este un transfer „mascat” în favoarea lui Real Madrid, columbianul urmând ca în iarnă să ajungă pe „Bernabeu”. Aceasta pentru că în statutul lui Atletico de Madrid există o prevedere care interzice cedarea de jucători către concitadina Real. Un transfer „via Monaco” însă nu încalcă statutul. Unb lucru este cert, cu sau fără aceste speculaţii, patronul rus al lui Monaco vrea să fie pe cai mai în viitorul sezon.

Dacă AS Monaco a cumpărat de cei mai mulţi bani, FC Porto a vândut cel mai bine. A scos până acum 70 de milioane de euro şi şi-a permis să cumpere (fără să simtă acest lucru la buget) doi mexicani pe care a dat în total 17 milioane de euro (Hector Herrera – 10 milioane şi Diego Reyes – 7 milioane). Peste 2 ani, probabil, cei doi vor fi revânduţi la sume astronomice. Şi după (întreaga) perioada de trasnferări de vară de anul trecut, cei de FC Porto s-au dovedit că sunt cei mai buni „negustori”: au vândut de 87,6 milioane de euro şi au cumpărat de 12,9 milioane.

Sud-americanii la mare căutare

După cum se poate observa din acest top 10, pe primele 4 locuri regăsim sud-americani, doi columbieni şi doi brazilieni. Prezenţa a doi columbieni pe podium nu trebuie să mire pe nimeni însă, fotbalul din această ţară fiind în evident progres în ultimii ani şi de altfel, Columbia are şanse mari să ajungă la turneul final al CM 2014, după o pauză de 16 ani. Este adevărat, din cei patru sud-americani, trei evoluează de ani buni în Europa, şi valoarea lor a crescut de la an la an. Pentru amatorii de statistici să vedem cât au costat ei (şi ceilalţi din Top 10) în momentul venirii în Europa sau la moemntul altor treceri de la o echipă la alta.

  1. Radamel Falcao (Col) – 5.430.000 euro în 2009, de la River Plate la FC Porto; 47.000.000 în 2011, de la FC Porto la Atletico de Madrid.
  2. Neymar (Bra) – crescut de FC Santos.
  3. James Rodrigues (Col) – 7.350.000 în 2010,  de la CA Banfield la FC Porto.
  4. Fernandinho (Bra) – 7.800.000 euro în 2005, de la Atletico Paranaense la Shakhtar Donetsk.
  5. Mario Gotze (Ger) – crescut de Borussia Dortmund.
  6. Joao Moutinho (Por) – 11.000.000  în 2010 de la Sporting Lisabona la FC Porto
  7. Jesus Navas (Esp) – crescut de FC Sevilla
  8. Bojan Krkic (Esp/Ser) – 12.000.000 euro în 2011 de la FC Barcelona la AS Roma
  9. Ricky van Wolfswinkel (Hol) – 500 euro în 2008 de la Willem II Tilburg la Vitesse Arnheim; 2.800.000 euro în 2009 de la Vitesse Arnheim la FC Utrecht; 5.075.000 euro în 2011, de la FC Utrecht la Sporting Lisabona.
  10. Hector Herrera (Mex) – crescut de CF Pachuca

După cum se poate observa, există profit 100% pentru echipele care i-au crescut pe cei vânduţi în această vară; Interesantă este situaţia lui Bojan Krkic, crescut de Barcelona, vândut acum doi ani pentru o sumă considerabilă celor de la AS Roma şi răscumpărat cu 1 milion de euro peste cât a fost vândut de FC Barcelona. De asemenea este de menţionat că olandezul Ricky van Wolfswinkel a făcut „fericite” toate cluburile care l-au cumpărat pentru că le-a adus profit, iar Radamel Falcao este jucătorul a căruti cotă a explodat de 9 ori în doar doi ani de zile.

La noi ca la turci, dar numai în presă; în rest, ca la nimeni

 Cine şi-a pretrecut sau îşi petrece concediul în Turcia asistă în lunile iunie şi iulie la un spectacol grandios oferit de publicaţiile sportive FotoMac, Fanatik sau Spor. Zilnic în această perioadă apar titluri uriaşe cu …transferurile pregătite de Galatasaray, Fenerbahce sau Besiktas. Şi astfel, cititorul află că la „Galata” urmează să vină, nici mai mult, nici mai puţin Cristiano Ronaldo, la Fenerbahce, Iniesta, la Besiktaş, Lampard. Şi multe alte nume uriaşe sunt date ca sigure la cele trei mari grupări turce. Evident, 90% din astfel de „transferuri” apar în media din Turcia după simple discuţii dintre ziarişti cu diveşti baskani sau antrenori. O discuţie de genul „ar fi bun Ronaldo în atacul Galatei”, urmată de un răspuns de genul „cu Ronaldo câştigăm Europa”, se transformă imediat într-o ştire de genul „Galatasaray este interesată de Ronaldo, se discută aducerea lui”.

 Deşi există zeci, sute de astfel de titluri, totuşi la echipele turce chiar ajung unii jucători de mare valoare: Drogba, Sneijder, Elmander (Galatasaray), Raul Meireles, Dick Kuyt (Fenerbahce) sau Mamadou Niang, Allan McGregor (Besiktas) şi mulţi alţii.

Şi la noi întâlnim titluri şoc în media. Numai că jucătorii despre care se face referire sunt în cel mai fericit caz de mâna a treia sau a patra. Câteva exemple: „Primele două lovituri ale Astrei pentru Europa”. Cine sunt „loviturile”? Vincent Laban este un francez (total necunoscut în ţara sa) şi care evoluează la cipiroţii de la Anorthosis Famagusta; Patrick Vouho este un ivorian care a jucat în liga a II-a din Portugalia şi în ultimii doi ani la AEL Limassol. Bine, echipele de club din Cipru sunt în creştere. Dar cresc pentru că aduc jucători de mâna a doua şi a treia şi renunţă la cei de mâna a patra. După cum se poate vedea, achiziţii (dacă se rezolvă) de „marcă”.

Un alt titlu: „Dinamo mişcă pe piaţa transderurilor – 5 nume importante pe lista lui Mulţescu”. Să vedem despre cine este vorba: Cristian Pulhac, este cunoscut tuturor, se încearcă repatrierea lui din Azerbaijan; Dragoş Firţulescu – de la retrogradata din „B”, ALRO Slatina; Eric, Vitinho şi Bawab – toţi de la Gaz Metan Mediaş. Singurul care merită un club mai mare este Bawab.

Şi un al treilea exemplu: „Cu ochii pe piaţa italiană: CFR Cluj negociază cu un atacant de la Cesena!”. Semnul exclamării aparţine publicaţiei sportive de la care am preluat titlu. Un titlu care a fost şi cap de ziar. Dar să vedem despre cine este vorba. Cesena, se ştie, a retrogradat în 2012 în Serie B şi în sezonul abia încheiat abia a scăpat să nu prindă play-out-ul. Atacantul se numeşte Dominique Malonga, numai că aparţine de Cesena, dar a fost împrumutat la Lanerossi Vicenza cu care a retrogradat în liga a III-a. Deci, CFR vrea să fie campioană cu un atacant aflat la graniţa dintre liga a II-a şi a III-a din Italia. Că Serie B este totuşi un campionat tare, că majoritatea echipelor din „liga lui Mitică” nu ar promova dacă ar juca în Serie B, este o realitate, dar să aduci un retrogradat ca pe o mare vedetă, este deja exagerat. Aşa cum la Dinamo vedete sunt 3 jucători de la retrogradata CS Turnu Severin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.