Trucul Rusiei, impotenţa OPEC şi ridicola „îngheţare” a producţiei de petrol

Preţul petrolului a urcat cu mai bine de 50% în ultima lună, de la circa 25 de doari barilul, la jumătatea lunii februarie. Creşterea s-a datorat unui discurs pus la cale de statele OPEC, care au anunţat că, dacă nu vor reduce producţia, atunci cel puţin o vor îngheţa.

Se adaugă propunerea pentru un acord dintre Rusia şi Arabia Saudită pentru îngheţarea producţiei de petrol la nivelul din luna ianuarie 2016, la care s-au alăturat Venezuela (cu o economie care a fost cel mai rău lovită de scăderea preţului petrolului) şi Qatarul. A urmat apoi decizia preşedintelui Vladimir Putin de a începe retragerea parţială din Siria, din nou un element care a urcat preţul petrolului.

Informaţii publicate de Bloomberg arată cât de relativă este înţelegerea dintre Rusia şi marile forţe din OPEC. Moscova a fost de acord să îngheţe extractia de petrol, însă care este nivelul la care îngheaţă această producţie? Este capacitatea maximă de extracţie.

Pe acest fond, Reuters anunţă că “în aprilie Rusia va exporta petrol în Europa în cantităţi care nu au mai fost atinse începând din 2013, în ciuda faptului ca Moscova va semna un acord global pentru îngheţarea productiei, în incercarea de a ridica preţul petrolului”.

Ministrul rus al Energiei a avut la el răspunsul în momentul în care presa i-a indicat acest aspect. “Discuţia a fost despre îngheţarea producţiei, nu a exporturilor”. Nivelul mare al exporturilor ruse pentru luna ce vine a fost confirmat pemtru Reuters de monopolul Transneft, care se ocupă cu transportul petrolului. Potrivit companiei, Rusia urmează sa exporte în aprilie 7 milioane de tone prin terminalele de la Marea Baltică, cel mai mare volum de petrol exportat începând din octombrie 2013 şi cu aproape 10% mai mult decât a exportat în martie anul acesta.

Îngheţarea productiei pare să nu fi fost decât o farsa, o mişcare menită să crească preţul petrolului în doar câteva zile, în timp ce Moscova nu numai ca nu a limitat producţia, ci şi-a sporit substanţial şi exporturile. Mai mult, având în vedere că economia rusă suferă şi consumul este mai redus, Moscova poate decide să trimită mai puţin petrol către rafinarii şi să-l direcţioneze spre export.

Agenţia Internaţionala pentru Energie a si subliniat în cursul acestei săptămâni că acordul dintre Rusia şi unii membri OEPC se poate “să nu aibă importanţă”. Cu atât mai puţină importanţă va avea acest acord, ce ar trebui incheiat oficial la jumatatea lunii aprilie, în Qatar, cu cât Iranul (proaspăt reintrat pe piaţa internaţională dupa ridicarea sancţiunilor) şi Libia au arătat că nu vor participa la această înţelegere. Şi nici Nigeria, cel mai mare producător african nu va îngheţa producţia, ci, dimpotrivă, o va spori.

Toate aceste evoluţii arată nu numai că între Rusia şi marii producatori din OPEC nu s-a ajuns la un adevărat acord, ci că OPEC şi-a pierdut si statutul de cartel capabil să dicteze preţul petrolului.

Cât priveşte Rusia, guvernul de la Moscova încearcă în acest moment să profite de creşterea cu 50% a preţului petrolului în comparaţie cu începutul anului pentru a câştiga cât mai mult de pe urma exporturilor catre Europa. La fel, în ciuda tuturor disputelor şi sancţiunilor economice, Rusia va încerca să inunde Europa cu petrol pentru a-şi menţine această piaţă tradiţională, pe care altfel ar putea să o piardă în faţa Arabiei Saudite sa a Iranului proaspăt reintrat in joc.

Rusia şi-a “îngheţat” productia la capacitatea sa maximă şi încearcă să profite din plin de pe urma unei creşteri a preţului petrolului, o creştere care nu poate fi însă decât efemeră dacă alţi mari producători ar juca aceeaşi carte ca şi Moscova. Intervenţia rusă în Siria şi promisiunea Moscovei de a-şi reface imediat forţele din Siria în cazul în care regimul de la Damasc ar fi atacat face însă ca saudiţii şi iranienii deopotrivă să conştientizeze mai bine cât de mult contează pentru Moscova îngheţarea producţiei de petrol. Stabilitatea preţului, estimat de Agenţia Internaţionala pentru energie la circa 40 de dolari pe baril, va fi dată tocmai de aceste calcule ale Riyadh-ului si Teheranului în raport cu Moscova. În plus, locul pe care Rusia l-a câştigat la masa negocierilor privind Siria şi Ucraina poate garanta Moscovei că o eventuală scădere abruptă a preţului petrolului ar putea fi compensată printr-o decizie a Vestului de a ridica parte din sancţiunile economice sau de a permite construirea unora dintre gazoductele ruse către Europa aflate în stadiul de proiect.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.