Un concert cât o călătorie

Un parcurs sonor prin dimensiunile moderne și contemporane ale muzicii românești culte promite spectacolul programat în această seară, la București, de ansamblul SonoMania (New Music Ensemble).

Potrivit organizatorilor, „Bird’s Eye View“ (Din Zbor de Pasăre) este „un proiect de concert care oferă o viziune incompletă, fugitivă, «din avion», asupra muzicii româneşti camerale moderne şi contemporane, acoperind generaţii şi stiluri foarte diferite“. Textul trimis presei arată că, începând cu George Enescu, părintele şcolii româneşti de compoziţie de astăzi, şi sublima sa Sonată a 2-a pentru vioară şi pian, programul ansamblului bucureştean SonoMania oferă un opus de referinţă pentru clarinetişti – „Fum“ de Doina Rotaru, „Fantasia quasi una sonata“ pentru violoncel şi pian de Aurel Stroe, fragmente din „Levanticele“ pentru pian solo de Dan Dediu, precum şi două lucrări pentru ansamblu aparţinând mai tinerei generaţii de compozitori: o bijuterie ludică postmodernă, „Invitaţie la Vals“ de Mihai Măniceanu şi „Verde“ de Diana Rotaru. Cantabilitatea romantică, forţa, umorul mucalit, dar şi doinirea specific românească, toate aceste culori expresive sunt folosite pentru a picta un tablou cât mai divers al contextului muzical românesc actual, (cu)prins între nou şi tradiţional.

De la ora 19.30, toată muzica se petrece la Muzeul Național „George Enescu“, cu Raluca Stratulat la vioară, Mihai Pintenaru la clarinet, Eugen-Bogdan Popa la violoncel, Mihai Măniceanu și Diana Rotaru la pian.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.