Un incident fără precedent testează reacţia NATO în faţa Rusiei

Arestarea unui ofiţer estonian de poliţie şi punerea sa sub acuzare în Rusia a stârnit temeri că acesta poate fi un incident menit să testeze capacitatea NATO de a apăra micul stat baltic.

Incidentul este catalogat drept unul fără precedent în perioada de după Războiul Rece, pentru că, după cum susţin autorităţile estoniene, ofiţerul a fost răpit de pe teritoriul ţării sale şi dus apoi în Rusia. Estonia se învecinează cu regiunea Pskov din Rusia, acolo unde sunt antrenate mai multe trupe speciale ale armatei ruse, unele dintre acestea luptând de partea separatiştilor din estul Ucrainei, fapt demonstrat, în opinia Kievului, de armamentul specific capturat de forţele ucrainene. Este un motiv în plus de teamă pentru cetăţenii estonieni.

Moscova susţine însă că ofiţerul Eston Khover a fost arestat pe teritoriul Rusiei de către ofiţeri ai FSB, în zona de frontieră, pentru că ar fi executat o misiune de spionaj. Asupra sa au fost găsite 5.000 de euro, un pistol şi muniţie şi “echipament special pentru înregistrare”.

Marţi, consulul Estoniei la Moscova s-a întâlnit cu ofiţerul arestat, scrie Itar-Tass. El a declarat că se afla într-o misiune legată de combaterea traficului ilegal la frontieră şi de o serie de cazuri de corupţie în rândul vameşilor.

Arestarea ofiţerului estonian a avut loc la două zile după vizita preşedintelui Barack Obama la Tallinn, unde a dat asigurări că SUA si NATO vor fi alături de Estonia şi de celelalte state baltice. “Operaţiunea a fost fără îndoială pregătită şi planificată cu grijă”, susţine Kaarel Kaas, analist la Centrul estonian pentru studii internaţionale şi de Apărare, citat de AFP. “Răpirea comisă pe teritoriul estonian a fost o încercare deliberată de a demonstra că FSB poate opera în ciuda tuturor obstacolelor”.

“Este greu de spus dacă s-a dorit astfel ca NATO, serviciile secrete ucrainene şi Estonia să fie puse la locul lor, dar cu siguranţă este o demonstraţie de forţă şi o intimidare.”

Eerik-Niiles Kross, fost diplomat şi ofiţer de informaţii estonian, arată că acesta este un eveniment fără precedent în perioada de după Războiul Rece. “După părerea mea, nu este doar un eveniment extraordinar pentru Estonia, ci şi unul în relaţia dintre NATO şi Rusia.

Potrivit preşedintelui estonian Toomas Hendrik Ilves, “răpirea a avut loc în timpul unei investigaţii transfrontaliere într-un caz de corupţie, pe teritoriul Estoniei. Rusia a recunoscut că a fost mâna serviciilor sale speciale”.

“Răpirea urmăreşte să submineze percepţia asupra securităţii Estoniei”, scrie Postimees, cel mai important cotidian din Estonia. “Rămâne întrebarea de unde a ştiut FSB de prezenţa ofiţerului într-un anumit loc, într-un anumit moment”.

“Cel mai dezgustător lucru legat de această răpire este similitudinea cu acţiunile dictaturii inumane în timpul URSS. Dacă ei (Rusia) doresc, arestează orice persoană, inventează orice acuzaţie, încalcă orice lege şi nu se aude un pâs. Acum este un cetăţean al unui stat independent, răpit în afara teritoriului Rusiei. Este revoltător”, spune un agent imobiliar din Tallinn, intervievat de AFP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.