Un nou drept dobândit de spionii americani

Șefului spionajului american nu-i pasă ce toaletă folosesc agenții săi. ”O spun fără echivoc… în clădirile comunității de informații poți să mergi în acea toaletă în care te simți cel mai bine și mai sigur”, a spus directorul comunității de informații din SUA, James Clapper, citat de Foreign Policy

Această remarcă ce poate părea deplasată a fost necesară în contextul tensionat creat de guvernatorul statului Carolina de Nord, care a semnat o lege prin care indivizii sunt obligați să folosească în școli și clădirle publice toaletele pentru sexul declarat la naștere. A fost interpretată ca o lege împotriva transexualilor.

Declarația lui Clapper era necesară pentru că, de la atentatele de din 2001, serviciile secrete americane au fost tot mai deschise către angajarea celor declarați homosexuali, lesbiene și transexuali. ”Nu este vorba doar despre ce e corect să faci. Este vorba și de avantajele pentru profesia noastră”.

Lucrurile stăteau altfel în timpul Războiului Rece. Într-o vreme când homosexualitatea era catalogată de guvern drept ”perversiune sexuală”, agenții cu asemenea orientare erau considerați vulnerabilități la adresa sistemului, pentru că puteau fi șantajați și puteau trăda. De aceea erau concediați și începuseră și mici vânători de vrăjitoare în serviciile americane. Pe măsura ce sistemul s-a liberalizat din punctul acesta de vedere, agenții cu pricina s-au transformat din vulnerabilități în atuuri. În timpul președinției lui Bill Clinton s-a decretat că permisele de acces la documente clasificate și în zone cu regim special se vor emite indiferent de orientarea sexuală. A fost un ordin diferit de politica ”nu întreba, nu spune” din armata americană, din 1993, care permitea angajarea homosexualilor, dar prevedea că militarii pot fi concediați în momentul în care se află ca au relații homosexuale. Legea a fost abrogată în 2000.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.