Un oficial de la Finanțe recunoaște că noul formular 088 nu este perfect

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Gabriel Biriș recunoaște că noul formular 088 – Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA – nu este perfect și poate fi ușor de criticat.

“Soluţiile adoptate sunt un compromis între nevoia de informaţii utile şi tarele organizării bazelor de date în România ceea ce face dificil accesul unor instituţii la informaţiile deţinute de alte instituţii (evident, instituţii ale statului)”, a scris acesta pe Facebook.

Conform acestuia, formularul acesta nu este şi nu poate fi (aşa cum s-a sugerat uneori) principalul instrument de combatere a fraudei de tip carusel, extrem de nociv.

“Sunt multe alte lucruri care trebuie făcute. La unele se lucrează, la altele trebuie să începem să lucrăm”, spune Biriș. Vineri, 15 iulie, a fost publicat un ordin al ANAF prin care s-au aprobat noua declarație 088, cât și procedura de depunere a acesteia.

Până în prezent, acest formular a reprezentat un coșmar pentru întreprenzători, în sensul că nu existau instrucţiuni de completare şi, de asemenea, nu era transparentă procedura de evaluare şi analiză a informaţiilor completate în declarație. Biriș ține să prezinte câteva noutăți ale noii declarații.

“Formularul a fost simplificat, atât că număr de întrebări, cât şi (dar mai ales!) în ceea ce priveşte conţinutul acestor întrebări. Nu se va mai depune formularul atunci când se schimbă un asociat, administrator sau sediul social.

Doar companiilor considerate cu risc fiscal li se va cere să depună formularul. Procesul va fi atent monitorizat, astfel încât să nu mai avem zeci de mii de contribuabili puşi, de multe ori degeaba, pe drumuri, dar nici administraţiile fiscale sufocate de dosare. Formularul este necesar, dar nu pentru „evaluarea intenţiei şi capacităţii de a desfăşura activităţi taxabile”, ci pentru a cunoaşte contribuabilul şi a evalua riscul că cel care primeşte codul de TVA să îl folosească pentru fraudă, şi evident – să poată bloca accesul la codul de TVA al unor astfel de persoane.

Să înţelegem: codul de TVA este în fapt o licenţă pentru a colecta taxe. Este normal să vrem să ştim cine o primeşte, complet anormală a fost lipsa de interes de până acum şi excesele de până acum”, a spus Biriș. Formularul 088 rămâne în continuare o sarcină birocratică suplimentară, în special pentru IMM-uri, deşi a fost simplificat prin eliminarea solicitării unor informaţii care sunt deţinute de autorităţile publice centrale, consideră Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.

„Prin introducerea unei noi obligaţii administrative de raportare se încalcă principiul numărului constant, prevăzut de Legea nr. 346/2004, modificată prin Legea nr. 62/2014, care stabileşte că introducerea unor noi sarcini administrative – obligaţii de raportare/conformare – pentru întreprinderi mici şi mijlocii trebuie să aibă loc simultan cu eliminarea unor sarcini deja existente”, precizează preşedintele CNIPMMR.

De asemenea, denumirea folosită de „Declaraţie pe propria răspundere privind evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA” este improprie, declaraţia pe propria răspundere nu trebuie însoţită de documente, care sunt verificate şi analizate, în fapt această “declaraţie pe propria răspundere” fiind o adevărată cerere de înregistrare în scop de TVA, care urmează să fie analizată şi aprobată pe baza documentelor care o susţin.

Mai mult, prin noul ordin se introduce un factor de presiune asupra mediului de afaceri prin intermediul funcţionarilor, care capătă dreptul de a „solicita persoanei impozabile prezentarea unor documente suplimentare faţă de cele solicitate prin prezenta declaraţie, documente care trebuie să îndeplinească condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila (..) în cazul în care documentele sunt emise de autorităţi străine”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.