Un spectacol de neratat: „Frontul”, în regia lui Luk Perceval

”Războiul e un soi de febră. Nimeni nu şi-l doreşte, dar deodată e acolo. Noi nu l-am vrut, ceilalţi spun că nici ei – şi cu toate astea jumătate din glob e implicată în război”, scria Erich Maria Remarque în Nimic nou pe frontul de vest.

Personaje din romanul de război Nimic nou pe frontul de vest de Erich Maria Remarque şi Focul: jurnalul unei grupe de luptă de Henri Barbusse şi din alte scrieri literare şi istorice se întâlnesc în acest spectacol creat în patru limbi diferite.

Belgia 1914-1918. În tranşee opuse, francezi, englezi, belgieni şi nemţi stau la o distanţă de 100 de metri unii faţă de alţii, se împuşcă, se îngroapă, sunt înconjuraţi de şobolani, păduchi, mizerie şi foamete.

Front, o producție internaţională care reuneşte 11 actori proveniţi din 4 culturi

Ei sunt eroii din prima linie, soldaţi simpli care au ocazia să exprime ceea ce simt, asemenea infanteristului Stanislaus Katczinsky, care îşi foloseşte cel de al şaselea simţ pentru pericol, mâncare bună şi sarcini uşoare, sau asemenea comandantului belgian De Wit, care se avântă inconştient în luptă fără să cântărească riscurile, deznădăjduit de presupusa infidelitate a soţiei rămase în satul natal aflat sub ocupaţie.

După 100 de ani de la încetarea focului, regizorul flamand îşi transpune cei 11 actori, precum şi pe spectatorii rămaşi fără suflare în universul apocaliptic al Primului Război Mondial.

În această coproducţie, regizorul flamand Luk Perceval aduce actori nemţi în Belgia natală, pe scena Teatrului Municipal din Gent.

Luk Perceval

Această producţie internaţională reuneşte 11 actori provenind din patru culturi care abordează Marele Război la exact 100 de ani de la evenimentul istoric considerat cea mai mare catastrofă a secolului XX.

Muzica Ferdinand Forsch. Light design: Mark Van Denesse.

Decor: Annette Kurz. Costume: Ilse Vandenbussche.

Spectacolul poate fi vizionat astăzi, la ora 20.00 la Sala Mare a Teatrului Naţional.

Regizorul Luk Perceval este invitat special al FNT.

Directorul artistic al Festivalului, Marina Constantinescu, a invitat în ediţia din acest an unul dintre cele mai reprezentative spectacole create de Luk Perceval. Domnia sa a pus în scenă în stagiunea trecută la Thalia Theatre Hamburg – Germania un impresionant spectacol, intitulat FRONT / Frontul – creaţie teatrală a anului 2014 care a marcat teatrul european prin modul profund în care tratează o temă cheie a lumii în care trăim: războiul şi efectele lui asupra fiinţei umane.

Ei sunt eroii din prima linie, din Front

Luk Perceval va avea, de asemenea, în perioada şederii sale la Bucureşti o întâlnire cu zece tineri actori români – în cadrul atelierului de creaţie susţinut de artist, intitulat Peace for the monkey mind/ O minte liniştită, perfect concentrată, în care experimentatul regizor va încerca să împărtăşească propriile soluţii, rezultate dintr-o intensă experienţă artistică, pentru o îmbinare armonioasă între tehnici de yoga şi lucrul cu actorii pe texte de William Shakespeare şi Jon Fosse. Actorii ce se vor bucura de această întâlnire specială sunt: Mihai Bisericanu, Lia Bugnar, Antoaneta Cojocaru, Alexandra Fasolă, Radu Iacoban, Conrad Mericoffer, Crina Mureşan, Gabriel Răduţă, Mihai Smarandache, Alin State.

Atelierul condus de Luk Perceval se va desfăşura între 27-30 octombrie, la Sala Arcelor, Centrul Cultural ArCuB, Gabroveni, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru.

George Banu aduce în dar volumul ”Parisul personal. Casa cu daruri”

George Banu lansează volumul Parisul personal

Veţi auzi fragmente dintr-unul dintre cele mai frumoase volume autobiografice scrise în teatrul nostru, în acordurile muzicii interpretate de Ioana Maria Lupaşcu şi ambianţa oferită de imaginile Mihaelei Marin.

Prezintă: George Banu, Felix Alexa, Monica Andronescu, Constantin Chiriac, Marina Constantinescu, Mihaela Marin.

După poduri şi grădini, străzi şi teatre, George Banu îşi continuă călătoria in a doua parte a seriei Parisul personal, trecând de la exteriorul oraşului la interiorul „casei cu daruri“, a cărei cartografie afectivă o reconstituie. Eseu ce aliază cuvintele cu imaginile Mihaelei Marin în numele dorinţei de a privi obiectele splendide fixate pe zidurile din jur şi totodată de a reînvia amintirea prietenilor care le-au oferit. Aici putem urmări labirintul unei vieţi şi pătrunde în interiorul unei constelaţii subiective constituite în timp, graţie cadourilor ce evoca fiinţe şi scene intime: un înger baroc rănit şi o fotografie metafizică, un Iisus al lui George Apostu şi o coroană a lui Aureliu Manea… peceţi al căror secret intim George Banu îl dezvăluie acum formulând totodată şi o poetică subtilă a cadourilor. Cadourile afecţiunii. Cadourile inimii. Cadouri a căror prezenţa de azi salveză trecutul de ieri. Experienţa proustiană.

Lansarea va avea loc miercuri, 28 octombrie, la ora 17.00, la Teatrul Metropolis.

Doina Levintza – Costumul de teatru

După succesul expoziţiei care a deschis ediţia de anul trecut a Festivalului Naţional de Teatru, Doina Levintza prezintă în acest an un obiect… mai puţin inefabil: un album cu titlul Costumul de teatru – De la schiţă la miracol.

Titlul albumului evocă traseul remarcabil petrecut sub aripa inefabilă a imaginaţiei, de la idee la schiţă, pentru a se materializa, în final, în fabulosul costum de teatru. În cazul Doinei Levintza, acesta este întotdeauna magic.

Cu o putere de muncă fascinantă, dornică de expresivitate şi frumos, Doina Levintza este unul dintre acei rari artişti la care harul se bazează pe cultură şi cunoaştere. A semnat scenografia a peste 100 de spectacole montate în ţară şi în străinătate, a creat decoruri şi costume pentru mai mult de 200 de emisiuni de televiziune şi a organizat nenumărate spectacole de modă.

Lansarea va avea loc marţi, 27 octombrie, la ora 19.00, în Sala Studio a Teatrului Odeon.

“Scrisori despre teatru” de Giorgio Strehler, lansare însoţită de un film inedit

Editura Nemira vă invită să participaţi marţi, 27 octombrie, la ora 16.00, la Sala „Toma Caragiu” a Teatrului Bulandra, la lansarea volumului Scrisori despre teatru de Giorgio Strehler, în traducerea lui Alice Georgescu, volum publicat în coproducţie cu Centrul Cultural Casa Artelor.

Prezintă: Alice Georgescu, Alice Barb, Alexandru Darie, Mario Mattia Giorgetti, Monica Andronescu.

Prezentarea volumului va fi urmată de vizionarea unui film documentar realizat de Mario Mattia Giorgetti, directorul revistei de teatru Sipario, despre opera lui Giorgio Strehler. O şansă unică de a intra în lumea fascinantă a celui care, aşa cum spune Alexandru Darie, „a pus sămânţa acestui echilibru între rafinamentul scenografiei, al luminii, al muzicii, al cuvântului şi al compoziţiilor în scenă”.

„Eu aparţin marii rase a fanaticilor, a misticilor şi, în acelaşi timp, a revoluţionarilor. Sunt cel mai mărunt dintre ei, ultimul, cel mai mic, dar sunt din acea rasă. O rasă a visurilor mari, a marilor sfâşieri, a marilor extazuri, fiori şi stupori. Nu voi izbuti niciodată să mă schimb”, măturisea Giorgio Strehler.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.