Un twitt al lui Rogozin provoacă furtună la Sofia

Liderul partidului extremist Ataka din Bulgaria, Volen Siderov, cere judecarea actualului ministru interimar al Apărării de la Sofia pentru că acesta ar fi transformat Rusia într-un stat inamic prin declaraţiile şi proiectele sale. “A implicat Bulgaria în război spunând că Rusia este un inamic al Bulgariei”, a spus Siderov, potrivit Novinite.

Siderov a mai comentat şi pe marginea reacţiei diplomaţiei bulgare la un mesaj postat pe Twitter de vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Potrivit liderului extremist, comentariile lui Rogozin au fost “extrem de blânde” şi nu vede vreo problemă în ce-l priveşte pe oficialul rus. Însă nu la fel stau lucrurile cu ministrul bulgar de Externe. ”Dacă ministrul bulgar de Externe dorea să reacţioneze, ar fi trebuit să o facă atunci când ambasadoarea SUA, Marcie Ries, a spus despre companiile bulgare care participă la construcţia South Stream că ar trebui sancţionate”, a spus liderul Ataka.

Vicepremierul rus Rogozin nu a folosit un canal diplomatic pentru a comenta planurile Bulgariei de a înlocui flota de de avioane de luptă sovietice. Ca şi în cazul mesajelor transmise României, Rogozin s-a folosit de Twitter. Însă, spre deosebire de România, unde replica oficialilor a venit pe aceleaşi canale nediplomatice, guvernanţii de la Sofia au ales să acorde reacţiei lui Rogozin o importanţă mai mare.

Rogozin a citat o ştire publicată de Itar-Tass în care se arată că Bulgaria doreşte să înlocuiască avioanele MiG29 şi MiG 21 de productie sovietică cu avioane noi Gripen, produde de suedezii de la SAB, cu avioane Eurofioghter la mâna a doua din Italia sau cu F-16 la mâna a doua din Portugalia (aşa cum a făcut-o România).

Ministrul interimar de Externe de la Sofia a declarat că asemenea comentarii venite de la Moscova sunt inacceptabile, pentru că Bulgaria este un stat suveran care ia decizii în mod independent şi acestea nu pot fi comentate de reprezentanţi ai altor state. Ministrul Daniel Mitov a mai arătat în reacţia sa că Rusia a lansat “acuzaţii implicite privind lipsa de loialitate” a Bulgariei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.