Va supraviețui PNL?!

Zilele trecute scriam aici plecând de la ideea că PSD nu a fost pregătit pentru guvernare. Dovadă, greșelile mari și numeroase făcute în doar două luni. În oglindă, azi scriu despre PNL – la fel de nepregătit să stea în opoziție. Dovada, a dispărut pur și simplu de pe eșichier, deși situația de criză îi permite să vină cu mesaje convingătoare și să repare ceva din imaginea de după eșecul major din 11 decembrie. PNL este absent, nu are ce comunica, stă pe marginea protestelor și privește, depășit de împrejurări. Cauza: este complet confiscat

de intrigile interne. Ele s-au întețit de când s-a anunțat că se va ține totuși, cu doi ani întîrziere, un congres.
Vechea conducere PNL dirijată de Alina Gorghiu, complet debranșată de la realitate – cu Blaga, Atanasiu, Petrache, Bușoi, Voicu și încă vreo câțiva –, deși perfect nelegitimă (sau poate tocmai de asta), a amînat sub diferite pretexte să îl țină. După victoria din alegerile prezidențiale din noiembrie 2014, era obligatoriu, pentru a beneficia de acest rezultat, de un „congres al învingătorilor“ în februarie/martie 2015. Acesta ar fi afirmat puternic statutul de mare partid al PNL, care dăduse un președinte țării. De aici putea să înceapă ofensiva contra stîngii, pentru a cîștiga Parlamentul în 2016. Liberalii au preferat un joc mărunt de culise, care a demobilizat partidul, reducîndu-l la cîțiva lideri cu contacte la Cotroceni, care au stat cuminți sub mantaua lui Iohannis, un patron neinspirat și fără experiență. Ca tactică, liberalii au încercat să rupă coaliția PSD-UNPR-ALDE, ca să îi ofere lui Iohannis guvernul lui. Eșec total, deși guvernul de atunci, mai ales Ponta&Oprea, era cît se poate de nepopular. PNL nu a profitat, din cauza erorilor lui de strategie. Liderii lui s-au dedat la hărțuieli, intrigi și conspirații prostești, cu miză mică, fapt care a dus la pierderea momentului extraordinar de favorabil al alegerii lui Iohannis le Cotroceni.

Un congres ar fi dat partidului lideri legitimi, dar și un program cu ținte clare. În plus, o strategie la vedere, care ar fi putut ralia electoratul anti-PSD. Fără congres, acest electorat s-a risipit. Era vorba de 6,4 milioane de voturi, atîția l-au votat pe Iohannis în noiembrie 2014. Un congres ar fi fost și un eveniment mediatic care ar fi marcat o dată. PNL a refuzat să-l țină pentru că așa-zișii lui lideri se simțeau slabi, nelegitimi și tremurau pentru pozițiile lor în partid. În plus, erau subordonați lui Iohannis, care prin consilierii și curtenii lui lua de fapt deciziile, duse apoi la îndeplinire de Alina Gorghiu&Co. Efectul a fost că s-au dedicat cu toții luptelor interne dintre PNL și PDL, care au fracturat partidul de jos pînă sus.

Aşa se face că liberalii au avut în 2015 mulți timpi morți, rateuri, și au pierdut inițiativa din toamna 2014, care le adusese victoria. Rezultatele s-au văzut prima dată la alegerile locale. A urmat catastrofa din 11 decembrie 2016. Cine din partid a tras semnalul de alarmă?! Puținele voci care s-au ridicat au fost eliminate în stil pesedist – Theodor Paleologu, de exemplu. PNL a crezut că va cîștiga, că va reface decalajul față de PSD. A fost un soi de superstiție, pentru că argumente nu aveau. Din vara 2016 în decembrie au pierdut 1,2 milioane de voturi. Cifră care spune totul despre declinul grav și debandada din PNL. Liderii PNL au crezut sincer că vor face un scor bun și s-au îmbătat cu apă rece, deși informațiile, sondajele, analizele au arătat clar că liberalii se îndreaptă spre un eșec. Au sperat că Iohannis va face ceva pentru ei, cu o baghetă magică, că apelurile sale vor aduce voturi. S-au agățat, în disperare de cauză, și de imaginea lui Cioloș și a guvernului tehnocrat, perdantă, cum am văzut.
Nemaiavînd încotro după catastrofa din 11 decembrie, au hotarît să țină un congres.

Undeva foarte tîrziu, în iunie, ca să treacă destul timp și să se estompeze vinovățiile. Nimeni nu și-a asumat încă eșecul în mod real. Vinovații sunt azi în Parlament, aproape toți. Nu s-a făcut o analiză a cauzelor eșecului și nici nu au fost indicați responsabili pentru el. Mulți dintre ei se înghesuie cu nerușinare să își conserve pozițiile de la vârful PNL la congres.

În concluzie, PNL nu a fost pregătit să stea în opoziție și încă nu și-a revenit de pe urma marelui eșec administrat de PSD în decembrie trecut. Liderii lui – dovediți incapabili – au crezut pînă în ultima clipă că vor lua destule voturi și că o combinație dirijată de la Cotroceni îi va aduce la putere. Nu a fost așa. Liberalii trag consecințele. Rămîne de pus aceeași întrebare ca și în cazul PSD – pusă ieri.

Va supraviețui PNL, ca mare partid, acestei perioade?!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Tanase 126 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.