Varianta germană a cazului Turcescu

Cazul Robert Turcescu nu este unul fără precedent în presa europeană. În 2006, presa germană era şi ea zguduită de un scandal legat de agenţi acoperiţi care isi spionau colegii. Eroul principal al scandalului s-a dovedit însă şi un valoros agent al spionajului german în Orientul Mijlociu.

Wilhelm Dietl, un ziarist cu notorietate la acea vreme, a fost deconspirat că lucra de 10 ani ca agent al serviciului german de informaţii externe. În urma unei anchete parlamentare, s-a descoperit că Dietl, acum în vârstă de 59 de ani, a fost agent al BND şi a umblat în toată lumea islamică, dar, în acelaşi timp, publica reportaje în presă.

În urma scandalului creat în presa din Germania, serviciul secret a anunţat că nu va mai folosi agenţi secreţi deghizaţi în jurnalişti. Iar sindicatul presei germane a introdus în Codul Presei menţiunea că meseria de jurnalist nu este compatibilă în niciun fel cu serviciile de informaţii.

Dietl lucrase pentru BND între anii 1982 și 1992 și nici până azi nu e clar dacă el era un agent scriitor sau un reporter-spion. EPe vremea aceea, Dietl lucra pentru una din cele mai presitigioase reviste germane, Focus. Dietl consideră însă că a fost demascat prin încălcarea legii de către serviciul pentru care a lucrat, deoarece acesta ar fi oferit comisiei Bundestagului informaţii despre el, deşi era vorba despre o anchetă privind spionarea jurnaliştilor şi nu spionajul efectuat peste hotare, împotriva unor puteri străine. Dietl susţine că BND l-a „sacrificat”, că el nu şi-a spionat niciodată colegii din presă. Concluzia comisiei de anchetă a fost însă alta – Dietl şi-a spionat colegii, iar reputaţia sa a fost pătată grav.

Jurnalistul a încercat să riposteze scriind o carte în care povesteşte despre perioada colaborării sale cu BND. Nicio editură germană nu a acceptat să-i publice cartea, care a apărut la o mică editură austriacă.

În cartea sa, Dietl povesteşte despre modul în care a acţionat în Orientul Mijlociu, despre cum obţinea informaţii de la serviciile secrete saudite despre liderul palestinian Abu Nidal, despre întâlnirile şi interviurile realizate cu Yasser Arafat.

Dietl nu se simte vinovat nici măcar în momentul în care este întrebat dacă nu a pus în pericol viaţa colegilor săi jurnalişti în momentul în care se afla în Orientul Mijlociu, având în vedere că putea fi „mirosit” de serviciile secrete ale respectivelor state. Dietl susţine că orice jurnalist îşi asumă un risc foarte mare odată ce merge în aceste ţări.

În Germania, cazul Dietl a avut urmări concrete. BND a decis și a anunțat public că nu va mai folosi acoperirea de jurnaliști pentru agenții săi secreți. Iar sindicatul presei germane – da, există țări unde ele chiar fac ceva – a introdus în Codul Presei o mențiune clară: meseria de jurnalist nu este compatibilă în niciun fel cu serviciile de informații. (capitolul 5, punctul 2 din Codul Presei germane).

Cum se respectă Codul Presei în Germania

Cat de mult respectă jurnaliștii și serviciile secrete Codul Presei în spiritul său rezultă dintr-un recent volum publicat de Udo Ulfkotte, un fost jurnalist al Frankfurter Allgemeine Zeitung. În ”Jurnaliști cumpărați”, el arată cum ştirile sunt o adevărată spălare de creier, jurnaliști cooptați de lobby-ul american își pun semnătura pe texte scrise de CIA, iar brațul lung al biroului de presă al NATO pregătește viitoarele războaie. Autorul arată publicului că a fost mituit pentru a scrie articole de presa proamericane și devoalează, în premieră, întregul mecanism prin care corupția a pus stăpânire pe mass-media germană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.