Vasile Blaga și Traian Băsescu, la Înalta Curte de Casație și Justiție

Copreședintele PNL Vasile Blaga și fostul șef al statului Traian Băsescu s-au prezentat la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Joi se judecă o cerere a Parchetului General de confirmare a redeschiderii urmăririi penale împotriva lor în legătură cu răpirea jurnaliștilor români în Irak.

Update: După aproximativ 15 minute, Traian Băsescu și Vasile Blaga au plecat de la Înalta Curte. La ieșirea de la ÎCCJ, Vasile Blaga a declarat că nu mai are nicio calitate în dosar.

”Procurorul a stabilit că nu am nicio calitate în dosar pentru că în 2010 am fost judecat pe fond, drept urmare s-a încheiat. Pe domnul președinte o să-l citeze altă dată pentru că dânsul avea imunitate în 2010. Asta a fost afirmația procurorurului, judecătorul a fost de acord cu propunere procurorului. În ceea ce mă privește, lucrurile s-au încheiat azi”, a spus Blaga.

Vasile Blaga nemaiavând nicio calitate în dosar, judecarea cazului nu mai este de competența Înaltei Curți. La ieșirea de la ÎCCJ, Traian Băsescu a dat de înțeles același lucru. ”Competența este a Judecătoriei”, a spus fostul președinte.

La intrarea în sediul instanței, Vasile Blaga a spus că nu are emoții și că va da o declarație în acest caz dacă judecătorii vor cere acest lucru. Blaga a mai afirmat că nu știe ce conține plângerea depusă de Corneliu Vadim Tudor și că a primit miercuri o citație pentru a veni în instanță.

Corneliu Vadim Tudor a depus o plângere penală la Parchetul General în care îi acuza pe Traian Băsescu și pe președintele PDL de la acea vreme, Vasile Blaga, că și-au însușit o parte din răscumpărarea plătită de statul român pentru eliberarea celor trei jurnaliști români răpiți în Irak în anul 2005.

În plângere, Tudor aducea ca argumente afirmațiile făcute într-o carte de fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu, potrivit căruia din suma plătită de statul român pentru eliberarea jurnaliștilor ar fi dispărut 4 milioane de euro.

Potrivit lui Nastasiu, autoritățile de la București ar fi trimis la Bagdad, prin intermediul SIE și cu implicarea lui Traian Băsescu, aproximativ 12- 13 milioane de euro, însă răpitorii ar fi primit doar 9 milioane de euro.

De asemenea, el îl acuza pe Traian Băsescu că a clasificat pentru 50 de ani documentele despre negocierile din Irak și suma reală plătită răpitorilor.

Pe 28 mai, magistrații de la Judecătoria sectorului 5 au decis că nu este de competența acestei instanțe să judece cererea Parchetului General de confirmare a redeschiderii urmăririi penale împotriva fostului președinte Traian Băsescu în legătură cu răpirea jurnaliștilor români în Irak.

Judecătoria sectorului 5 și-a declinat competența în acest caz și a trimis dosarul la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.