Victor Ponta dă exemplul Italiei

Premierul Victor Ponta își promovează pe Facebook Codul Fiscal dând exemplul Italiei.

Ponta afirmă luni pe rețeaua de socializare că Italia dorește să propună un pachet de reducere a fiscalității, „ca alternativă la politica de austeritate”, menționând că i se pare „interesant de văzut” dacă va exista o opoziție precum cea din România la acest proiect.

„Italia dorește, la rândul ei, să propună un pachet de reducere a fiscalității, ca alternativă la politica de austeritate! Interesant de văzut dacă va exista o opoziție precum cea din România la acest proiect (întâi să sprijine planul de relaxare fiscală, apoi să se dezică într-un mod duplicitar — așa cum vor să facă cei de la PNL). Cel mai important e că noi am reușit deja să introducem o reducere semnificativă a taxelor și impozitelor (TVA la 9%, CAS redus etc.), să avem încasări mai mari la buget și o creștere economică record — astfel reprezentăm un model de urmat pentru alte state europene. Aceasta este direcția în care trebuie să mergem în continuare prin noul Cod fiscal”, a scris Ponta pe Facebook.

Premierul italian, Matteo Renzi (foto), a anunțat sâmbătă o reducere semnificativă a impozitelor în următorii trei ani, precizând totodată că această reformă a fiscalității nu va implica o creștere a datoriei publice, care este de altfel principala problemă a Italiei, au relatat agențiile Reuters și EFE, citate de Agerpres.

„Dacă vom continua reformele, așa cum cred, în anul 2016 vom reduce impozitele, măsură ce va continua în 2017 și 2018 cu decizii punctuale”, a spus Renzi. Acesta a susținut că guvernul pe care-l conduce își va respecta angajamentul de a realiza o diminuare a fiscalității fără precedent în istoria Italiei, vorbind chiar despre o „revoluție coperniciană fără creșterea datoriei publice”.

Concret, șeful executivului de la Roma a precizat că în anul 2016 va fi eliminat impozitul pe prima casă și impozitul municipal unic (IMU). Ulterior, în 2017, ar urma să fie revizuit impozitul aplicat societăților comerciale (IRES) și impozitul regional pe activitatea productivă (IRAP), iar în 2018 — an în care se încheie mandatul actualului guvern — ar urma să fie diminuat impozitul perceput persoanelor fizice pentru veniturile din chirii, precum și impozitul pe pensii.

O promisiune asemănătoare privind reducerea taxelor pe proprietate a fost făcută de predecesorul său Silvio Berlusconi înaintea alegerilor din anul 2008. Acesta din urmă și-a respectat angajamentul odată ce a ajuns în fruntea guvernului, dar a fost acuzat ulterior de populism, iar succesorul său, Mario Monti, a crescut din nou respectivele taxe în anul 2012, măsură luată în cadrul pachetului de reforme menit să evite intrarea Italiei în incapacitate de plată.

Renzi a asigurat însă sâmbătă că, în pofida diminuării fiscalității, de data aceasta Italia va „continua să respecte parametrii europeni”, precum Pactul de Stabilitate. „Problema care afectează cel mai mult Italia este datoria, ce trebuie controlată. Vom respecta parametrii (europeni) în următorii trei ani, pentru că nu dorim ca datoria să crească și mai mult”, a spus premierul italian, insistând că va fi respectată disciplina bugetară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.