Victor Ponta vine cu o păcăleală de zile mari în spaţiul public

După „demisionez în 5 minute” al lui Traian Băsescu, acum vine şi Victor Ponta şi ne spune când şi de ce va demisiona. Premierul nu cunoaşte prevederile Constituţiei? Ce alt candidat stă prost la capitolul „Constituție”. Ce porumbel a scăpat Victor Ponta.

O păcăleală de zile mari

Premierul Victor Ponta, preşedintele unui partid de stânga (duminică seara el a nuanţat, spunând că PSD nu este de stânga, ci de centru-stânga) are mare nevoie şi de voturile monarhiştilor din România. Un electorat 100% de dreapta. Şi pentru a-l ademeni, candidatul stângii la preşedinţie vine cu o promisiune care ar îngheţa apele chiar şi pe caniculă. Iată ce a spus duminică seara, într-o emisiune foarte prietenos ambalată la postul patronat de Sebastian Ghiţă, România TV:

Victor Ponta: …Sunt dispus să demisionez într-o variantă posibilă, mult mai posibilă decât cea cu Traian Băsescu prim ministru: cred că în acest an, în anii care urmează, va trebui în România să existe un moment nu doar de dezbatere publică, ci un moment de decizie – ceea ce înseamnă referendum – legat de forma de guvernământ. Eu cred că majoritatea românilor sunt pentru forma de republică. Monarhia însă a căpătat, faţă de perioada nostalgică de la început, a căpătat o mult mai mare atractivitate şi cred că ar trebui undeva în cursul mandatului meu, poate chiar până în 2016 să avem un asemenea referendum legat de forma de guvernământ.

Realizator: Mai trebuie un referendum, mai are rost în societatea românească un referendum pe tema monarhie sau republică?

Victor Ponta: Cred că ar fi corect.

Zoe Petre (invitată în emisiune): De ce nu? E corect ce spune dl prim ministru, mai ales că în mod special excesele prezidenţiale au dus la o consolidare a opţiunii raţionale pentru monarhie, nu a celei sentimentale. Dar sigur că e la decizia viitorului preşedinte şi…

Victor Ponta: Eu aş face un asemena referendum.

Ce nu spune Victor Ponta

Este pentru a doua oară, în decurs de 10 zile când Victor Ponta susţine că va face un referendum privind forma de guvernământ. Suntem în faţa a două situaţii: prima – Victor Ponta (preşedinte PSD, deputat, prim-ministruşi candidat la preşedinţie nu cunoaşte Constituţia, ceea ce este foarte grav, pentru o persoană care cumulează funcţiile respective; a doua – cunoaşte Constituţia, dar îi păcăleşte în stil mare pe români, ceea ce este şi mai grav, pentru că este vorba de o persoană care vrea să fie numărul unu în stat.

Ce nu a spus Victor Ponta, nici acum 10 zile şi nici duminică seara la România TV: un referendum pentru stabilirea formei de guvernământ NU se poate organiza, aşa cum a anunţat el, pentru că se încalcă actuala Constituţie. Legea fundamentală a României, la art.152, alin.1, prevede: „Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii”. Ei bine, acest lucru, Victor Ponta nu l-a spus, nici acum 10 zile, nici duminică seara. Există, totuşi o posibilitate pentru a se ajunge la un referendum legat de forma de guvernământ, dar şi aici Victor Ponta nu a scos vreun cuvânt. Paşii pentru un referendum legat de forma de guvernământ, sunt:

  1. Se elaborează un proiect de Lege de revizuire a Constituţiei prin care se modifică art.152, alin.1 în sensul scoaterii din limitele revizuirii a formulei „forma republicană de guvernământ”.

  2. Acest proiect de Lege de revizuirea a Constituţiei se supune dezbaterii şi votului în Parlament.

  3. Dacă această Lege de revizuire a Constituţiei este adoptată de Parlament, se supune referendumului constituţional.

  4. Dacă referendumul constituţional este validat se elaborează o (altă) Lege de revizuire a Constituţiei, prin care se modifică articolul 1, alin.2, şi după sintagma „forma de guvernământ este republica” se adaugă „sau Monarhia Constituţională”.

  5. Dacă această a doua lege de revizuire este adoptată de Parlament, se organizează referendumul constituţional pentru aprobarea revizuirii

  6. Dacă referendumul constituţional trece, se poate organiza un referendum popular în care se pune întrebarea privind forma de guvernământ, republică sau monarhie.

După cum se poate vedea, până la referendumul promis de Victor Ponta chiar în 2016, trebuie să se opereze două revizuiri ale Constituţiei urmate de două referendumuri. Atenţie, în actualul proiect de Lege de revizuire a Constituţiei, nu există vreo modificare a articolului 152, alin.1. Este evident de ce Victor Ponta nu a făcut vreo referire la această procedură. Pentru că este una foarte complicată, condiţionată (dacă unul dintre paşii 1-5 cade, referendumul legat de forma de guvernământ nu se mai poate organiza) şi de lungă durată. Dacă Ponta s-ar fi referit la această procedură, cu siguranţă românii şi-ar fi dat seama că este vorba de o gogoaşă de zile mari, pentru că este imposibilă în 2016 şi improbabilă până la terminarea mandatului. Este însă de neînţeles de ce moderatoarea Corina Dragotescu, o ziaristă cu experinţă şi care în trecut a scris despre acest subiect, nu l-a corectat pe premier.

A scăpat porumbelu’

Tot în emisiunea de duminică seara, Victor Ponta a scăpat un porumbel. „O să vorbesc cu domnul Tăriceanu sau cu domnul Meleşcanu să facem un schimb de voturi. Îi consider pe amândoi oameni extrem de eleganţi”. Aceste afirmaţii demonstrează clar că Tăriceanu şi Meleşcanu sunt candidaţi aliaţi cu Ponta şi că misiunea lor este de a canibaliza voturi de la ACL.

Pe urmele Elenei Udrea

Victor Ponta nu este singurul candidat la preşedinţie care anunţă măsuri care sunt neconstituţionale. În urmă cu câteva zile, Elena Udrea a declarat că dacă va câştiga alegerile, va dizolva Parlamentul”. „Având în vedere situaţia asta, în care Parlamentul este compromis, foarte mulţi parlamentari sunt incompatibili, voi face referendum pentru desfiinţarea Parlamentului actual şi votarea unui Parlament actual. Pentru a dizolva Parlamentul, preşedintele are două pârghii: fie nu îi trece Guvernul, fie voi declanşa un referendum prin care voi cere poporului să exprime dacă mai vrea să cotinue cu acest proiect”. Cele două pârghii există numai în închipuirea Elenei Udrea. Preşedintele poate dizolva Parlamentul doar în situaţia prevăzută de art.89, alin.1 din Constituţie: „După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”. Şi în cazul Elenei Udrea trebuie pusă aceeaşi întrebare: nu cunoaşte Constituţia, sau o cunoaşte dar păcăleşte electoratul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.