Violența armată, o problemă de sănătate publică în America

Asasinarea în direct a doi jurnaliști americani în urmă cu o zi a reînnoit discuția despre necesitatea unui mai bun control al armelor de foc în Statele Unite. Un jurnalist american a mers până acolo încât a propus ca aceasta să fie considerată o chestiune de sănătate publică în America, la fel ca accidentele rutiere, scrie Courrier International.

”Vor face Statele Unite ceva pentru a opri acest carnagiu?”, se întreabă un editorialist de la Washington Post. Asasinarea celor doi jurmnalisti de la un post de televiziune din Virginia demonstrează încă o dată că armele de foc ”nu sunt niște instrumente nobile puse în slujba libertății, ci mașinării foarte periculoase” și că ”guvernul ar trebui să reglementeze cu atenție utilizarea lor”, scrie The Washinton Post.

Politicienii aflați în campanie pentru alegerile primare pentru Casa Alba au recționat și ei, mai mult sau mai puțin convingător. Hillary Clinton a scris pe Twitter: ”trebuie să acționăm pentru a pune capăt violenței armate, nu mai putem aștepta”.

Publicațiile de orientare liberală au cerut o reglementare mult mai dură a comercializării si folosirii armelor de foc. The New York Times scrie că dublul asasinat de pe 26 august demonstrează că violența a atins un nou nivel – asasinul a filmat scena. ”Știm cu toții ca nu se pregătește vreo schimbare. Sunt prea multe arme de foc și nu exista suficientă voința în tara noastră pentru a schimba ceva”.

Un editorialist de la New York Times are o abordare inedită: el nu vorbește despre interzicerea armelor de foc, ci propune tratarea lor ca o problemă de sănătate publică, la fel ca și automobilele. Nimeni nu se gândește să interzica comercializarea și folosirea automobilelor, însă au fost depuse eforturi mari pentru reducerea numărului de accidente, iara rata mortalității rutiere a scăzut cu 95% începând din 1921.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.