Zegrean, audiat de procurori în dosarul „Erata” (Video)

Președintele CCR, Augustin Zegrean s-a prezentat, miercuri, la Parchetul General, pentru a fi audiat în dosarul „Erata”, care vizează referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, din 2012.

Update: La ieșirea de la audieri, Augustin Zegrean a precizat că a răspuns cinstit la toate întrebările judecătorilor. Întrebat dacă erata a modificat rezultatele referendumului, Zegrean a spus că acest lucru nu s-a întâmplat.

Președintele CCR a mai declarat că în acest dosar are calitatea de martor și că nu i s-a adus nicio acuzație.

”Ce am primit de la BEC am dat mai departe. Nu mi s-a adus nico acuzație, eu sunt martor. M-am dus în Parlament să prezint rezultatele, strigau după mine orbul handicapat”, a mai spus el.

Întrebat de presă dacă se simte vinovat în legătură cu decizia dată de CCR în cazul referendumului din 2012, Zegrean a răspuns: „Cu ce să mă simt vinovat? Am dat o decizie. V-am mai spus de atâtea ori și o să repet până când poate cineva o să înțeleagă: rezultatul votului nu l-am stabilit noi. Noi am primit de la Biroul Electoral Central procesul-verbal privind rezultatul votării și acolo scria că au fost la vot 8 milioane și ceva, care reprezentau 46,24% din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale. Noi, dacă am fi dat altă decizie, am putea fi trași la răspundere, eventual”.

„Nu e prima plângere, au fost o mulțime, au fost mai multe dosare pentru care s-a dat NUP”, a mai spus acesta.

În legea noastră scrie că nu putem fi trași la răspundere juridică, penală pentru decizii, pentru voturile date și pentru opiniile exprimate în exercitarea mandatului. Păi, dacă pentru fiecare decizie am fi chemați la parchet, unde am ajunge? Sunt mulți care fac plângere. Alții m-au dat în judecată să mă dea afară din serviciu. Altul a făcut plângere penală că trebuie să fiu dat afară că nu văd bine”, a mai afirmat Zegrean.

Procurorii Parchetului General au redeschis un dosar în care investighează modul în care judecătorii CCR au emis în anul 2012 o decizie privind organizarea referendumului pentru demiterea fostului președinte Traian Băsescu.

După publicarea hotărârii privind organizarea referendumului, s-a adoptat și o erată, pe baza căreia referendumul a fost invalidat.

Foștii judecători CCR Ion Predescu, Acsinte Gaspar și Tudorel Toader, au declarat că nu au fost consultați cu privire la întocmirea acelei erate.

În acest dosar au fost audiaţi până acum Horaţius Dumbravă, membru CSM, Toni Neacşu, fost judecător CSM, şi Tudorel Toader şi Acsinte Gaspar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.