Zi importantă pentru Republica Moldova

Premierul desemnat al Republicii Moldova Ion Sturza va cere luni, 4 ianuarie, votul de încredere în Parlament. Parlamentul Republicii Moldova se va reuni luni la prânz într-o sesiune specială pentru a supune la vot echipa guvernamentală și programul de guvernare propuse de Sturza.

Ion Sturza și-a prezentat duminică echipa guvernamentală și programul de guvernare pentru anii 2016-2018, relatează presa de la Chișinău. Viitorul Guvern își propune în primul rând negocierea unui acord de colaborare cu FMI fără de care Republica Moldova nu poate beneficia de sprijin extern, reformarea fiscalității, inclusiv prin reducerea poverii fiscale asupra mediului de afaceri și crearea unui impozit de lux pentru persoanele fizice cu venituri mari, precum și diversificarea căilor și surselor de aprovizionare cu gaze naturale și electricitate. De asemenea, cabinetul Sturza își dorește o colaborare eficientă cu Direcția Națională Anticorupție din România și pe termen mediu obținerea statutului de țară-candidat la aderarea la Uniunea Europeană, conform Radio Chișinău.

Potrivit sursei citate, cabinetul propus de Ion Sturza se poate baza pe ceva mai mult de 30 de voturi din partea grupurilor parlamentare ale PLDM și PL, care sunt insuficiente pentru a obține votul de învestitură. Democrații și foștii deputați comuniști care au creat Platforma Social-Democrată au dat de înțeles că nu vor vota Guvernul, iar socialiștii au anunțat că nici nu se vor prezenta la ședință ei optând pentru dizolvarea parlamentului.
Dacă Guvernul nu este votat până la 29 ianuarie, președintele Republicii Moldova este obligat să dizolve parlamentul și să anunțe alegere anticipate.

Guvernul condus de Valeriu Streleț a fost demis la 29 octombrie cu voturile deputaților socialiști, comuniști și democrați.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.