Italia riscă să intre în insolvenţă. Efectul asupra celorlalte economii ar fi devastator

Italia riscă să intre în insolvenţă dacă guvernul nu va lua măsuri suplimentare de reducere a dezechilibrelor fiscale şi a datoriei de stat, avertizează un raport al Comisiei Europene (CE) şi Băncii Centrale Europene (BCE), obţinut de The Guardian.

Raportul a fost prezentat marţi seară miniştrilor Finanţelor din zona euro, scrie The Guardian, citat de Mediafax.

„Criza datoriilor de stat s-a mutat de la periferie către Italia şi alte state importante din zona euro. Presiunea asupra dobânzilor datoriilor de stat ale Italiei este foarte acută, reflectând temerile tot mai mari ale investitorilor privind datoria publică mare a Italiei. Riscul unei crize de lichiditate suverană pot creşte rapid în absenţa unor măsuri decisive. Dobânzile ridicate persistente cresc riscul unui val de vânzări masive de obligaţiuni italiene. O criză de lichiditate ar putea deveni astfel o criză de solvenţă, ale cărei repercusiuni pentru alte economii mari din zona euro ar fi foarte acute ţinând cont de legăturile cu economia italiană”, se spune în raport.

Italia s-a împrumutat marţi cu 7,5 miliarde euro de pe piaţă, cu scadenţa la trei ani, conform sumelor ţintite, însă dobânda acceptată de stat a fost de aproape 8%, cu mult peste pragul de 7% considerat limita sustenabilităţii pe termen lung.

CE şi BCE notează că noul premier italian Mario Monti trebuie să ia măsuri urgente de combatere a fenomenului evaziunii fiscale, care are în Italia un impact estimat la 20% din PIB.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8531 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.