30 de ani de cultură maghiară și 66 de ani de hungarologie în București

În perioada 16–18 iunie 2022 la Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București (str. Gina Patrichi nr. 8) vor avea loc o serie de programe destinate marcării a 30 de ani de prezență a Centrului Cultural Maghiar în București, respectiv a 66 de ani de la înființarea catedrei de hungarologie în cadrul Universității București.

Evenimentul aniversar organizat în colaborare cu Departamentul de Hungarologie, Studii Iudaice și Rromani din cadrul Universității București, se va derula după următorul program:

joi, 16 iunie

18:00 Pisica Pătrată: mural streat art cu Alexandru Ciubotariu

19:00 Strada nu-i teren de joacă: expoziție organizată în împreună cu Galeria Deák 17 din Budapesta analizează efectul skateboardingului – o distracție transformată din hobby în subcultură – asupra modului de viață și asupra tinerilor din Budapesta anilor 80-90: prezintă dezvoltarea datului pe placă, istoria designului și semnificația mișcărilor prin intermediul unor obiecte, fotografii de arhivă, înregistrări video și interpretări grafice ale proceselor, precum și a unor interviuri scurte realizate special pentru expoziție.

20:30 Kávészünet – concert de muzică pop-rock creată pe versurile celor mai cunoscuți poeți maghiari clasici și contemporani

vineri, 17 iunie

19:00 Geofolk: proiect expozițional prezintă 2000 de costume populare a 250 de națiuni din 60 de țări, un proiect distins cu premiul „Cetățeanul european 2021” de Parlamentul European. Expoziție organizată în parteneriat cu Fundația Educației Civile (Közéletre Nevelésért Alapítvány) și HUNinEU – Oficiul pentru reprezentarea europeană a comunităților maghiare.

20:30 Pál Utcai Fiúk: Minimal concert de rock alternativ cu o trupă reprezentativă pentru undergroundului din Ungaria și care în curând își serbează patru decenii de activitate.

sâmbătă, 18 iunie

18:00 Slam poetry performance cu participanții atelierului de slam poetry condus de poetul André Ferenc

20:30 BeatWándor – concert sau poezie audiovizuală, caracterizată prin multilingvism, combinarea poeziei, a slam poetry, a spoken word, a unei vizualități puternice, a zgomotelor și a frânturilor de melodii.

22:00 Picnic cosmic – dramă sci-fi, comedie (2021), premiera din România a peliculei realizată în cadrul programului Incubator al Institutului de Film din Ungaria, program prin care se sprijină filme de debut. Subtitrat în limba română.

În fiecare zi

15:00-19:00 Bazar de carte

Seara gătește Papa la Șoni

După concerte mixează DJ Abasc

Intrarea este liberă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

14 Comentarii

  1. Novak un cuvant din nova rusia adica slav si Horban in ucrainiana Gorban inseamna muntean. Asica cultura slava maghiarizata . Mongolii au adus cu ei multi sclavi slavi pe care i-au magarumizat. Scrie in Cronica lui Nestor anul 1100.
    Asta la vista beby.

  2. Program remarcabil. Se vede continuitatea “lipsă de zguduiri care lovesc soțietatea” (Farfuridi), continuitatea culturală, bunul gust, preocuparea pentru calitate pentru cultură în identitatea maghiară, a maghiarismul. Totul este masiv și neîntrerupt sprijinite de Statul Maghiar în toate teritoriile locuite de unguri. Ungurii din Târgul Mureș cu cei din Salaj sau Oradea dacă se întâlnesc la o nuntă cântă aceleași cântece, cântece pe care le-au cântat și părinții și buniciilor. Nimic manelizat, nimic cu cuvinte stupide de dizöză în costum popular ca la nunțile de la noi, nimic ritmuri sârbești. Folclorul e folclor original, muzica de petrecere e altceva, melodii tip romanță altceva. Toată cinstea și beciuletul!

  3. Cultura maghiara a Bucurestiului ultimilor 30 de ani este (in)cultura baietilor adusi de Athalosh din batatura lui si bagati prin militie si securitate, prin guverne si pe la parlament. Dovada sunt guvernele zero ale lui Boc, Ciolosh si Orban. De padurarii securisti din UDMR nu are rost sa vorbim.

  4. Ca nu dadeam destul de boangheni la toate televiziunile de stat,vezi ” maghiara de pe unu „, ” telesuli „, ” convietuiri „, ” toti impreuna „, plus ” vine Cluju` pe la noi „. La cate procarii au facut si fac, cu complicitatea partidelor PNL, PSD, USR si chiar AUR, ar trebui scosi de la guvernare si pusi la locul lor. Nu accept ca minoritatile sa aiba mai multe drepturi decat majoritatea!. Iar asta nu e cultura, ci gulash muzical.

  5. Pentru reciprocitate,exista asa ceva adica 30 de ani de cultura romaneasca si respectiv 66 de ani de catedra de romanologie la Universitatea din Budapesta ,Centru Cultural Roman in capitala Ungariei ?
    Asteptam cu nerabdare raspunsul oficilitatilor!
    Ei sunt mari si tari in cultura,traditii ce sa spunem- „2000 de costume populare a 250 de națiuni din 60 de țări, un proiect distins cu premiul „Cetățeanul european 2021” de Parlamentul European” si realitate urasc toate natiile in afara de ei, baga zinzanie si discrimineaza- aceia care au inters sa tulbure convietuirea pasnica a comunitatilor asa cum au facut de multe ori in Romania.
    Probabil datorit a”culturii” au cintat imnul unei tari straine in Romania, acei flacai duri udemeristi-nationalisti,finantati de bugetul nostru,nu al Ungariei sau al Germaniei!Sa nu uitam iredentismul unui tirg care ne face de rusine-probabil tot in baza „culturii”.Le stim hult-ura ,acelor „elite „mai ales politice, culturale pe unde se duc seamana furtuna,si cine o seamana vint culege!
    Cerem acelasi respect, reciprocitate si corectitudine,nu spionaj,exagerare si labartzare in mijlocul Bucurestiului !
    Ce e asta”Strada nu-i teren de joacă” faceti ordine in Bucuresti?Dar strazile lui Clotilde, Fritz si altii va plac,ca tot v-a premiat Parlam.European care i-a trimis aici?Strada nu e loc de joaca ,poate este loc de sobolani, gunoaie asa cum ne invatati toti cu ‘cultura si civilizatia”voastra pervers prin care va faceti de cap in Romania !Mai cereti bani si mai mult de la Orban al vostru,sa vorbiti si mai mult neromaneste,sa mintiti si mai mult, sa acaparati si mai mult !Vreau sa-mi raspunda ambasadorul roman la Budapeste daca romanii si romanismul au aceiasi aplicatie labartzata in tara vecina !

  6. @ maxtor,..Mda..Să-ți amintesc de Karol Robert, regele maghiar care deținea Ungrovlahia pân la Dunăre și marea Neagră,. De nevasta lui Basarab 1, primul voievod din istoria valahilor, care era unguroaică,.. și așa in continuare prin istorie, când ați fost dependențiori de Ungaria ori de Transilvania, ori de ambele,. Deci ai o ”hungarologie ” bogată.. Faptul că n-o știi, te caracterizează..

  7. Cultura pedepselor acestea este aceea de refacere a Hungariei lor mari, in care sa alipeasca Transilvania cu 6 mil de romani si cu 1 mil de hunguri.
    Sunt complet lipsiti de simtul realitatii.
    Ungaria este un stat format din cetateni doar cu numele de hunguri, in realitate toata suflarea hungureasca actuala din toata lumea, nu doar din Ungaria, este formata din cetateni descendentii ai unui indelung lantz de metisari cu europenii. Sunt de fapt europeni, fara nicio trasatura fizica asemanatoare cu uigurii si baskirii asiatici actuali, cu care se inrudeau hungurii lui Arpad.
    Foarte mare parte din hunguri n-au niciun fel de descendenta maghiara, din cauza ca provin din familii maghiarizate fortat.
    Din pacate sunt intr-ata de inconstienti incat se cred un neam deosebit de europeni. Prostia si fudulia naste monstri.
    (De-asta imi cloneaza nic-kul boszg0rul care scrie mesaje pro-hunguresti si pro-rusesti)…..[Rumburak]

    • Epoca lui Carol Robert de Anjou (1288-1342) , a fiului sau Ludovic I (1326-1382) si ROLUL acestora … in intemeierea tarilor romanesti …
      Tara Romaneasca…
      Armata lui Carol Robert de Anjou, deși acesta fusese avertizat de însuși Basarab de existența unor pericole necunoscute, a fost surprinsă într-o ambuscadă la Posada, în 9 noiembrie 1330. După o bătălie care a durat până în 12 noiembrie 1330, oastea lui Basarab I, formată din valahi și pecenegi, a repurtat o mare victorie asupra armatei regale a lui Carol Robert. Acesta a scăpat cu viață, îmbrăcându-se în hainele unuia din fidelii săi.
      Această înfrângere a armatei maghiare și totodată o mare victorie a armatei valahe conduse de Basarab, consfințește actul de naștere a unei țări noi, puternice și independentă, Țara Românească. Totodată strategul acestei victorii a intrat în istorie sub numele de Basarab I Întemeitorul.

      Moldova …
      După moartea lui Carol Robert de Anjou, Bogdan I cade în dizgrația succesorului acestuia, Ludovic I de Anjou, din cauza conflictului din iarna anului 1343 în care se afla aliat cu voievodul de Bereg, Crăciun din Bilca, împotriva lui Ioan, fiul lui Dionisie din Kölcse, susținător al noului rege, iar pentru următorii 17 ani Bogdan este declarat de către coroana maghiară: Bogdan, fost voievod al Maramureșului, infidelul nostru. Încercările regelui Ungariei, Ludovic I de Anjou, de a-l aduce pe Bogdan I la supunere nu izbutesc, iar acesta, învingător asupra oștilor maghiare trimise împotriva lui, se menține ca domn volnic, independent. După el, ca întemeietor al voievodatului, Moldova a fost numită și Bogdania.

  8. Carol Robert detinea Ungrovlahia, de era sa-si lase pielea si oasele la Posada. Asa de tare a detinut el Valahia.
    La fel si Matei Corvin detinea Moldova, incat era sa-l prinda Strefan cel Mare la Baia si sa-l faca mai scurt cu un cap.
    Ungurii n-au suflat niciodata in mamaliga romanilor.
    Ca au fost casatorii mixte romano-maghiare, este si normal. Toti ungurii actuali provin din casatoirii mixte, mai ales cu romanii. Pana si Stefan cel Sfant al vostru era nepot de romanca.
    tocmai aici se vede nesimtirea voastra: ne desconsiderati cand de fapt sunteti si voi urmasi de romani……[Rumburak]

  9. Epoca lui Carol Robert de Anjou (1288-1342) , a fiului sau Ludovic I (1326-1382) si ROLUL FUNDAMENTAL al acestora in intemeierea tarilor romanesti …
    Tara Romaneasca…
    Armata lui Carol Robert de Anjou, deși acesta fusese avertizat de însuși Basarab de existența unor pericole necunoscute, a fost surprinsă într-o ambuscadă la Posada, în 9 noiembrie 1330. După o bătălie care a durat până în 12 noiembrie 1330, oastea lui Basarab I, formată din valahi și pecenegi, a repurtat o mare victorie asupra armatei regale a lui Carol Robert. Acesta a scăpat cu viață, îmbrăcându-se în hainele unuia din fidelii săi.
    Această înfrângere a armatei maghiare și totodată o mare victorie a armatei valahe conduse de Basarab, consfințește actul de naștere a unei țări noi, puternice și independentă, Țara Românească. Totodată strategul acestei victorii a intrat în istorie sub numele de Basarab I Întemeitorul.

    Moldova …
    După moartea lui Carol Robert de Anjou, Bogdan I cade în dizgrația succesorului acestuia, Ludovic I de Anjou, din cauza conflictului din iarna anului 1343 în care se afla aliat cu voievodul de Bereg, Crăciun din Bilca, împotriva lui Ioan, fiul lui Dionisie din Kölcse, susținător al noului rege, iar pentru următorii 17 ani Bogdan este declarat de către coroana maghiară: Bogdan, fost voievod al Maramureșului, infidelul nostru. Încercările regelui Ungariei, Ludovic I de Anjou, de a-l aduce pe Bogdan I la supunere nu izbutesc, iar acesta, învingător asupra oștilor maghiare trimise împotriva lui, se menține ca domn volnic, independent. După el, ca întemeietor al voievodatului, Moldova a fost numită și Bogdania.

  10. Ca intotdeauna veniti cu completarile dv istorice bine documentate si lamuritoare.
    Din pacate ungurimea actuala cu visele ei de cai verzi (culoarea nationala hunguresaca!) nu este dispusa sa accepte un lucru esential: nu mai sunt deloc unguri, deoarece s-au europenizat. Mai sunt unguri doar cu numele si cu limba maghiara. Pe cei din Transilvania in special, daca le cauti descendenta, ai avea surpriza sa vezi ca n-au nimic unguresc in gene fiind romani maghiarizati, sau in cel mai bun/rau caz (depinde din ce unghi privesti) sunt metisati cu alte nationalitati europene.
    Asa ceva nu pricep deloc capetele lor patrate……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.