Ce a înțeles Patriarhia din „impozitarea” lui Teodorovici

Ce a propus ministrul Finanțelor, respectiv ca Biserica să folosească pentru problemele cu caracter social banii care ar trebui să revină statului și de fapt îi rămân, se întâmplă deja într-un mod „profesionist, articulat”, a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

„Propunerea ministrului nu este una de impozitare. Este o falsă perspectivă a ceea ce dumnealui a comunicat. Ministrul s-a referit doar la o mai accentuată folosire a activităților filantropice și sociale a cultelor religioase din România, pentru ameliorarea unor stări disfuncționale din societatea românească. Ministrul a apreciat implicarea Bisericii și a spus că Biserica face asfel de acțiuni filantropice mai bine decât statul, dar că își dorește o accentuare. Ceea ce ministrul nu a apucat să adauge este faptul că ce propune domnia sa se întâmplă deja, într-un mod profesionist, foarte bine articulat. În Patriarhia Română există aproape 800 de instituții sociale filantropice, cu rezultate foarte bune. În ultimii 10 ani, Biserica Ortodoxă Română a cheltuit peste 150 de milioane de euro pentru acțiuni sociale, iar anul trecut a cheltuit peste 24 de milioane de euro”, a spus Bănescu.

În ceea ce privește o întâlnire între ministrul Finanțelor și Patriarhul Daniel, reprezentantul BOR a afirmat că la nivel oficial încă nu s-a concretizat nimic, însă Biserica are toată deschiderea pentru o astfel de întâlnire.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, sâmbătă, că banii pe care statul ar trebui să-i impoziteze de la Biserică ar trebui investiți în proiecte sociale.

„Nu vorbesc despre o impozitare a Bisericii, doar în a sublinia mult mai bine şi mai clar rolul acesteia pe care îl are în societate vizavi de problemele cu caracter social. Adică, acele sume pe care statul teoretic al trebui să le ia rămân la Biserică. Nu le ia statul deloc, iar biserica de acei bani întreprinde activităţi cu caracter social pe care statul le menţionează şi anume: copii cu probleme, persoane cu dizabilităţi, oameni în vârstă”, a declarat, sâmbătă, Eugen Teodorovici, îla Antena 3, întrebat dacă mai susţine impozitarea bisericii.

În ce priveşte modul în care poate fi verificată Biserica dacă a derulat acele activităţi sociale, Teodorovici a răspuns: „E posibil să se aplice o sumă forfetară”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Asa se minte si despre taxele de drumuri. Se spune ca din acele taxe se repara drumuri si se construiesc autostrazi. In realitate fondurile sunt deturnate spre altceva si desi taxele se platesc nu se construieste nici-o autostrada.

  2. Ma uit la muierile astea ministru,Orlando nu face exceptie,le manaca in tuhas sa cada in capcanele puse de moderatorii A3!In loc sa mai treaca si pe la minister,in loc sa discute despre Davos,unde tot nu am fost invitati,despre politica financiara a UE,etc., el o ia pe aratura cu Biserica,sa ajunga astia sa dea acatiste si Orlando sa se balbaie”ca a fost gresit inteles”!Dragnea e incapabil sa faca ordine in PSD si pace!

  3. UN BOTEZAT CU BRISCA ,ADICA ATEU VREA SA IMPOZITEZE BISERICA CELOR CARE NU CRED ASEMENI LUI IN PARALE SI TICALOSII.AMARASTEANUL MINISTRU NU ZICE NIMIC DE PATRIMONIUL BISERICII RECHIZITIONAT DE FRATII LUI DE CREDINTA SI INCA IN MANA STATULUI CARE ESTE PRIMUL INTERLOP SI INFRACTOR.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.