4 secunde de aur: „Purito” Rodriguez câştigă Volta în faţa lui Contador

Victorie meritată a lui „Purito” Rodriguez

Aşa cum am anticipat, cele 4 secunde pe care „Purito” Rodriguez le avea în faţa lui Anberto Contador, deşi au fost puţine, au contat enorm. Contador nu a putut să le recupereze în ultima etapă, deşi când mai erau 2 km, pe ultima căţărare pe Montjuic, pe o porţiune îngustă flancată de spectatori, a încercat să se desprindă din pluton, dar după numai 50 de metri a fost ajuns de Rodriguez. Un rol hotărîtor pentru menţinerea statu-quo-ului între favoriţi l-a avut şi vremea mizerabilă, ploaie rece şi ceaţă, care ar fi făcut riscante acţiuni de desprindere din pluton, şi niciunul dintre greii ciclismului nu riscă în astfel de situaţii. Dar chiar dacă ar fi riscat un Contador, sau un Tejay Van Garderen sau un Nairo Quintana, cei aflaţi imediat în spatele lui Rodriguez în clasamentul general, cu siguranţă ceilalţi favoriţi ar fi luat imediat contra-măsuri. Oricum, şi prin natura ei – chiar dacă a fost vorba de un circuit cu mai multe treceri peste o colină de 185 de metri – etapa nu era una favorabilă pentru rutierii care încercau să recupereze, fie şi câteva secunde. Dar pentru mai multă siguranţă, echipa lui „Purito” Rodriguez, Team Katusha, a controlat perfect cursa, i-a ignorat total pe evadaţi pentru că  nu erau rutieri care să ameninţe top 10, şi l-a şi la protejat foarte bine pe liderul ei. Una peste alta, victoria lui „Purito Rodriguez în Volta Catalunya este meritată, nu este o surpriză, chiar dacă a întrecut câteva nume foarte, pentru că şi el face parte din categoria „greilor”, chiar dacă în general când se dă o listă a acestor grei, numele lui se pronunţă al patrulea sau al cincelea.

Tricoul alb cu dungi verzi – clasamentul general

  1. Joaquim „Purito” Rodriguez (Team Katusha) – 29:41:37
  2. Alberto Contador (Team Tinkoff-Saxo) + 4”
  3. Tejay Van Garderen (BMC Racing Team) + 7”
  4. Romain Bardet (Ag2R La Mondiale) + 10”
  5. Nairo Quintana (Movistar Team) + 10”
  6. Chris Froome (Team Skay) + 17”
  7. Andrew Talansky (Garmin-Sharp) + 18”
  8. Domenico Pozzovivo ((Ag2R La Mondiale) + 26”
  9. Warren Barguil (Team Giant-Shimano) + 42”
  10. Robert Kiserlovski (Trek Factory Racing) + 48”

 

Lieuwe Westra, victorie magnifică în ultima etapă

Ultima etapă a fost câştigată de o manieră senzaţională de către olandezul Lieuwe Westra de la Astana. El a făcut parte iniţial dintr-un grup de 13 rutieri care a pornit în evadare – niciunul dintre ei nu era o ameninţare pentru grupul favoriţilor – iar pe la jumătatea cursei cînd grupul evadaţilor s-a fărămiţat în trei, a atacat de unul singur, a pus cca 40-50 de secunde distanţă de 4 rutieri din grupul iniţial de evadaţi şi a rulat de unul singur până la linia de sosire. Este prima victorie de etapă obţinută de olandez în 2014 (în acest an el a mai alergat în „Tour Down Under” – cursă de World Tour, în „Tour of Quatar” – cursă Pro Constinentală, Tour of Oman – cursă pro Continentală şi în „Paris-Nice” – cursă World Tour, dar nu a rupt gura târgului), ultimul lui succes datând din 12 mai 2013, când a câştigat prima etapă din Turul Californiei, unde l-a învins pe Peter Sagan. Westra este campionul la contratimp al Olandei din 2013.

Pe locurile 2 şi 3 în etapă au venit Marcus Burghard şi Thomas Voeckler, cei doi fiind din grupul de urmăritori ai olandezului. Voeckler – alături de Westra şi Cedric Pineau, numele cel mai sonor dintre cei 13 evadaţi – a încercat el iniţial să ia cursa pe cont propriu, dar nu a rezistat de unul singur. Mai trebuie menţionat că din cauza timpului nefavorabil etapa a fost scurtată, renunţându-se la a 8 trecere peste Montjuic

Clasamentul etapei: Barcelona – Barcelona

  1. Lieuwe Westra (Astana Pro Team) – 2:36:14
  2. Marcus Burghard (BMC Racing Tour) + 1:22
  3. Thomas Voeckler (Team Europcar) + 1:22
  4. Maciej Paterski (CCC Polsat Plokowice) + 1:26
  5. Yoan Bagot (Cofidis, Solutions Credits) + 1:36
  6. Jan Polanc (Lampre-Merida) + 2:07
  7. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) + 2:07
  8. Romain Bardet (Ag2R La Mondiale) + 2:07
  9. Arnold Jeannesson (FDJ.fr) + 2:07
  10. Joaquim „Purito” Rodriguez (Team Katusha) + 2:07

„Tricoul roşu” – clasamentul căţărătorilor

  1. Stef Clement (Belkin-Pro Cycling) – 82 puncte
  2. Joaquim „Purito” Rodriguez (Team Katusha) – 40 puncte
  3. Tejay Van Garderen (BMC Racing Team) – 39 puncte
  4. Alberto Contador (Team Tinkoff-Saxo) – 38 puncte
  5. Ruben Plaza (Movistar Team) – 35 puncte

Clasamentul pe echipe

  1. Garmin-Sharp – 89:08:15
  2. Ag2R La Mondiale + 21”
  3. Astana Pro team + 1:40
  4. Cofidis Solutions Credits + 2:44
  5. Team Sky + 4:59

„Purito” Rodriguez unul dintre cei mai bătrâni câştigători

„Purito” Rodriguez câştigă pentru a doua oară Volta a Catalunya, prima dată a triumfat în 2010, iar în 2013 a ocupat locul 2. De menţionat că Rodriguez este, acum în 2014, unul dintre cei mai bătrâni câştigători ai competiţiei, el având 34 de ani şi 322 de zile pe 30 martie a.c. Mai bătrîni decât el au fost doar 3 rutieri: Antonio Gomez del Moral – 35 de ani (în 1965 – el a mai câştigat şi în 1955), Primo Volpi – 35 de ani (1951) şi Victor Fontan – 36 de ani la victoria din 1928.

Rodriguez aduce cea de a 59 victorie pentru Spania în Volta: pe locurile următoare: Franţa – 11 victorii, Italia – 9 victorii, Irlanda şi Belgia – cîte 3 victorii.

De asemenea, „Purito” Rodriguez a intrat în clubul celor care au mai mult decât o victorie în Volta, un „club” din care fac parte doar 11 rutieri.

Notă

Marţi Cotidianul.ro va publica rezultatele tuturor curselor din februarie şi martie şi va prezenta calendarul curselor importante din aprilie şi mai.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.