60 de ani de la primul calculator 100% românesc

În urmă cu 60 de ani, la 25 martie 1961, se punea în funcțiune la Timișoara MECIPT-1 (Mașina Electronică de Calcul a Institutului Politehnic Timișoara), una din emblemele reușitei și gloriei Politehnicii timișorene, primul calculator alfa numeric și primul din mediul universitar din România, al doilea din țară după cel de la Institutul de Fizică Atomică. Situația epidemiologică actuală nu permite organizarea unei aniversări pe măsură, dar conducerea Universității Politehnica Timișoara intenționează să marcheze momentul în 21 iunie 2021, când se împlinesc și 50 de ani de la apariția primelor 5 licee de informatică.

Computerul MECIPT-1 a fost construit de matematicianul Iosif Kaufmann şi de vărul său, inginerul Wilhelm Löwenfeld. Documentarea a început în 1955, iar proiectarea în 1956. Construcţia s-a făcut la Liceul Piarist, pe atunci fiind sediul Facultăţii de Electrotehnică. După realizarea MECIPT-ului s-a înfiinţat Centrul de Calcul, iar la colectiv s-au alăturat Vasile Baltac şi matematicianul Dan Farcaş. Viteza de procesare a calculatorului făcea ca unele programe să dureze ore întregi şi chiar zile. Lucra cu 50 de operaţii pe secundă, iar instrucţiunile erau formate din 15 cifre binare. Programele se introduceau cu bandă perforată. Pe post de imprimantă funcţiona o maşină de scris obişnuită, deasupra tastelor fiind montate nişte relee sub forma unor bastonaşe. Cu MECIPT-1 s-a proiectat cupola pavilionului expoziţional Bucureşti (Romexpo), s-a proiectat barajul Vidraru, realizat în 1965 pe râul Argeş, noua reţea de apă din Arad, s-a automatizat producţia la Fabrica de Bere şi s-au proiectat o mulţime de clădiri.

În epocă a făcut senzație atunci când Erika Domokos a scris un program de traducere automată din limba engleză în limba română. Din cauza memoriei foarte mici a MECIPT-1, dicționarul cuprindea doar 60-70 de cuvinte și foarte puține reguli sintactice. La 17 mai 1962 s-a realizat prima traducere făcută de o mașină a unei fraze cerute pe loc, sub coordonarea academicianului Grigore Moisil. Dintre cele propuse, prima frază tradusă corect a fost ”You explain the development of science and we help describe the examples”, tradusă drept „Dumneavoastră explicați dezvoltarea științei și noi ajutăm la descrierea exemplelor”. Rezultatul a creat publicului impresia că se vor putea traduce repede și ieftin cărți întregi.

„Calculatorul conceput la Timişoara, pus în funcţiune în anul 1961, la Facultatea de Electrotehnică a Institutului Politehnic, avea 2000 de tuburi electronice, peste 20.000 de condensatori şi rezistenţe, 30 de kilometri de fire şi 100.000 de lipituri. În total consuma circa 10 kW pe oră. Memoria era pe un tambur magnetic, iar capacitatea de memorare era de 1.024 de adrese. Comparativ cu primul calculator românesc CIFA-1, MECIPT-1 avea o memorie de patru ori mai mare. Calculatorul ocupa o întreagă încăpere şi era format din patru panouri înalte de doi metri.

MECIPT-1 reprezintă un pas important în istoria tehnicii de calcul din România, în condiţiile în care prin intermediul său multe generaţii de studenţi şi chiar profesori universitari au învăţat cum funcționează un calculator electronic şi să programeze. De asemenea, au fost create premisele pentru înființarea primei secții de specializare în calculatoare din România. Prima promoție de ingineri cu specialitatea calculatoare electronice a absolvit Politehnica din Timișoara în 1966. A fost indiscutabil meritul profesorului Alexandru Rogojan, care s-a luptat mult pentru înființarea specializării, dar fără îndoială faima MECIPT-1 ca prim calculator în învățământul superior a contat mult la Ministerul Învățământului pentru obținerea aprobării. Centrul de Calcul deservit de absolvenții acesteia a fost nucleul viitoarei industrii IT din zonă.

Calculatorul a funcționat cam zece ani. Între anii 1963–1966, pe MECIPT-1 au făcut practică studenți de la institutele polithnice din Timișoara, București, Cluj și Iași. Din școala de programare de la MECIPT s-au remarcat peste ani programatori valoroși printre care profesorul universitar Ștefan Mărușter, Dan Farcaș, Gavril Gavrilescu, Alexandru Cicortaș și mulți alții.

Creatorii MECIPT -1, Wilhelm Lowenfeld și Iosif Kaufmann, au fost decoraţi de preşedintele ţării în 2003 cu cel mai înalt grad – Steaua României în grad de Cavaler -, pentru contribuţia lor la dezvoltarea tehnicii de calcul în România.

La inițiativa lui Horia Gligor, absolvent în 1968 al specializării calculatoare electronice, sprijinit puternic, și logistic și financiar, de Dan Bedros, director general Alcatel România, care și-a început și el cariera ca tânăr absolvent al specializării calculatoare în 1967, calculatorul MECIPT-1 a fost expus într-o secție a Muzeului Banatului, în anul 2001, iar pe parcurs a fost restaurat.

În prezent, MECIPT-1 a revenit la Universitatea Politehnica Timișoara, fiind piesa centrală a Muzeului UPT, alături de alte exponate care evidențiză rolul de pionierat al Politehnicii timișorene în dezvoltarea tehnicii de calcul din România.”, precizează Lucian Ronkov, de la Departamentul de Comunicare și Imagine, al Universității Politehnice Timișoara.

Imagini de la UPT

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13
Dan Orghici 126 Articole
Author

19 Comentarii

  1. Ai dracului alogeni.
    Auzi, sa-si permita ei asa ceva.
    Le-au furat, le-au gasit in tunelurile dacice.

  2. „În total consuma circa 10 kW pe oră.”
    -da,este citat exact din Lucian Ronkov, de la Departamentul de Comunicare și Imagine, al Universității Politehnice Timișoara……

  3. Articolul este eronat! Primul calculator realizat 100% in Romania a fost CIFA-1, produs de catre Institutul National de Fizica Atomica sub in perioada 1954-1957 sub coordonarea lui Victor Popa, Membru al Academiei Romane.

  4. din wikipedia: „CIFA-1, the first Romanian computer, was built in 1957 under the guidance of Victor Toma”…

  5. Din anii 70 pana prin 80, dupa teatrul lui ceausu’ cu independenta etc.,romania a importat pe datorie (foarte mare!) calculatoare americane pe tranzistori, cat un dulap fiecare, in zece ani au ajuns deseuri inutile, dar banii trebuiau platiti!
    Dupa lovilutie, directorul de atunci al fabricii de calculatoare, faceau calculatoarele cip, in combinatie cu unul din ingineri, a deturnat banii intreprinderii, a facut o firma, a luat componente din occident la care nu platea vama, montate si vandute la suprapret!, au fost primele pc-uri vandute in masa intreprinderilor din tara, „afacerile” au continuat, distrugerea tot asa, vanzarea pe bucatele …a tarii, exportul creierelor, foarte multi cercetatori, informaticieni au plecat atunci .

  6. tetea …ce inseamna dupa tine ,,alogeni”(Ai dracului alogeni ,ce prostii inventau pe atunci .Dar acum avem tyk -tok , iarba,sida …etc

  7. @calculele pentru distrugerea tarii: Vorbesti prostii. Calculatoarele Felix C256 erau licenta franceza, nu americana. Din SUA, s-au importat mai tirziu minicalculatoarele PDP si HP, primele fiind asimilate in tara sub numele de CORAL. Acestea nu mai erau cu componenete discrete. Toate au facut treaba buna, pe post de calculatoare de proces si in activitatea de proiectare sau gestiune. Ceausescu nu a facut teatru ci ceea ce trebuia sa faca un conducator care isi dorea tara stapina la ea acasa. Romania a imprumutat foarte putin in raport cu alte tari, dar, pentru ca a achitat, a fost pusa la colt.

  8. interesant articol
    nu are sens sa vedem care era primu si care urmatoru
    oricum fain, fain sa stii ca romanii au putut multe pe lumea asta! 🙂

  9. @CALCULELE PENTRU DISTRUGEREA TARII: Spui tu: „Din anii 70 pana prin 80, dupa teatrul lui ceausu’ cu independenta etc.,romania a importat pe datorie (foarte mare!) calculatoare americane pe tranzistori, cat un dulap fiecare, in zece ani au ajuns deseuri inutile, dar banii trebuiau platiti!” Iti atrag atentia ca, in perioada evocata de tine, in Romania se fabricau deja propriile calculatoare electronice din gama FELIX (C-256, apoi 512 si 1024), facute dupa licenta franceza IRIS. Calculatoare americane (IBM-370) erau foarte putine in tara in acea perioada (la ASE, Brasov, etc). La sfarsitul anilor ’70, deja in fiecare judet din Romania exista un Centru Teritorial de Calcul Elecronic, dotat cu calculatoare romanesti (fabricate in uzina de la Baneasa). Citeste si ce spune ANONIM, oricum o buna documentatie este buna si mai constructiva decat propaganda ieftina!!

  10. Cata nerusinare, cat ardelenism pagubos! N-aveti pic de rusine!
    Primul calculator romanesc s-a realizat la Institutul de Fizica Atomica – Bucuresti, realizat in 1957 in principal de inginerul Victor Toma, un om de o modestie pe masura priceperii. A dominat dpdv ingineresc lumea ciberneticii est-europene, bineinteles, alaturi de uriasul Grigore Moisil.

  11. Am avut ocazia sa vorbesc cu un specialist internațional care a prins începuturile industriei.Unul din ei mi-a spus ca el a învățat dupa cărțile acad. Moisil si ca erau putine carti in vremea aceea.

  12. Este corecta informatia. Inainte romanii erau invatati ca in stiinta mondiala totul vine de la rusi. Acum securistii lui Astalosh rescriu istoria interna in toate marile ei capitole, totul vine de la Cluj si Timisoara. Bucurestiul si Iasul care au dat peste 80% din oamenii mari de stiinta ai tarii nu au produs niciodata nimic.

  13. Acum este extrem de usor sa afli informatiile corecte dand un simplu click. Sigur ca exista nerusinati ce vor sa-si atribuie munca altora dar ca atare pot fi usor demontati. Cat despre marele inginer si pionier in informatica Victor Toma acesta nu a fost banatean ci un basarabean patriot ce a facut cinste Romaniei Mari.

  14. @Grig: In completare la cele spuse de domnia ta, daca informatia mea este corecta, IRIS 50 era IBM360 licentiat in Franta. Surprinzator, licenta lui IBM360 a fost oferita si tarilor din Est, RDG construind inca in anii ’80 calculatoarele ROBOTRON. Posibil ca aceasta licenta sa fi parvenit din URSS. In tara, mi-a fost dat sa vad un IBM cu memoria externa pe tambur, o solutie care a fost repede inlocuita cu pile de discuri. Ce este important si demn de retinut, desi azi trecut in derizoriu, este ca Romania mult blamatului regim Dej-Ceausescu a tinut pasul cu progresul tehnic de virf iar domeniul IT nu este deloc unic. Nu in ultimul rind, pseudonimul meu este ‘Anonim’. Cu ‘ANONIM’ si ‘anonim’ semneaza alte persoane pe care nici nu le cunosc. Cu cele mai sincere urari de bine.

  15. ATENTIE!!!!! Va rog sa nu faceti confuzie intre „grig” (cel adevarat) si canalia „Grig”, care imi foloseste adesea pseudonimul, desi i-am atras atentia de nenumarate ori sa renunte la „sportul” asta!!!!!

  16. vazusem mai demult o statistica cu exporturile romaniei prin anii 70-80. cu uimire am constatat ca intr-un anume an, nu retin care, romania ajunsese pe locul 2 in lume, dupa sua, la exportul de calculatoare. majoritatea mergeau in china; asa s-a platit o buna parte din datoria externa.

  17. @a: Nu numai aceasta era exceptionalitatea Romaniei de atunci in lumea informaticii. Pe linga producerea sub licenta occidentala de tehnica de calcul, Romania avea si o firma mixta cu SUA, Rom Control Data. Se adauga importul de calculatoare occidentale, cu au fost de exemplu excelentele HP 1000 si HP3000, care, alaturi de cele produse de DIGITAL, si-au gasit locul in intreprinderi de mare importanta, mecanica fina, siderurgie, naval, aero. Toate acestea faceau Romania incompatibila in domeniul IT cu ‘partenerii’ sai din CAER, care se intreceau in a-i pune bete in roate. Gravele erori ale lui Ceausescu (se zice ca batrinetea este un naufragiu) au dat apa la moara rauvoitorilor, dilauntru si afara, deznodamintul fiind arhicunoscut.

  18. Cu eforturi extraordinare in 1970 s a construit marele Combinat de Fire siFibre Sintetice din Iasi care in 1980 era echipat cu tehnica de calcul romaneasca Toata partea de distributie a energiei electrice era computerizata iar contorizarea consumului se facea tot prin tehnica de calculEste adevarat ca unitatile centrale erau mari de dimensiunea unor dulapuri dar asa era pe atunci in toate tarile dezvoltate TOT in acea perioada s a introdus televiziunea color in Romania Deci nu se poate spune ca tara nu era in pas cu cele mai noi tehnologii mondiale (cum spun si azi unii carcotasi)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.