8000 de dosare așteaptă licențierea Agenției Naționale a Medicamentului

Cei care dau șpagă la Agenția Națională a Medicamentului primesc licența pentru scoaterea pe piață a unui medicament în 3 luni de zile. Cei care nu dau șpagă așteaptă peste 3 ani.Asta în condițiile în care legea spune că termenul este de 210 zile.

În present pe masa Agenției Naționale a Medicamentului condusă de Daniel Boda așteaptă 8000 de dosare sau variații la dosare (adică să schimbi ceva la un medicament). De regulă dosarele în cauză sunt depuse de firmele românești de medicamente pentru că multinaționalele dacă au produsele înregistrate într-o țară din Uniunea Europeană trimit doar o fișă informativă către Agenția Națională a Medicamentului. Practic Agenția este o mare barieră în calea producerii și vânzării medicamentelor produse de români. Și asta în condițiile în care președintele Traian Băsescu se plângea acum două luni pe la un post de televiziune că sistemul de sănătate consumă foarte mulți bani pe medicamentele din import. Nu a spus nimic despre felul în care s-a ajuns aici. Producătorii români de medicamente susțin că Agenția Națională a Medicamentului(ANM) condusă de Daniel Boda, fiul lui Iosif Boda, lucrează împotriva lor.

Mai mulți producători români de medicamente ne-au declarat că omologarea unui produs durează între 3 și 5 ani (în unele cazuri chiar mai mult) asta în condițiile în care termenul legal este de 210 zile. În plus dacă un produs primește totuși Autorizația de Punere pe Piață (licența pentru acel produs) după 5 ani, el practic este uzat din punct de vedere moral. Plus că prețul de fabricație al produsului respectiv se schimbă datorită trecerii timpului. Nici costurile pentru omologarea produsului nu sunt de neglijat. „Pentru obținerea Autorizației de Punere pe Piață trebuie să plătești către Agenția Națională a Medicamentului o taxă de 3.000 de euro. Acesta e un prim cost. Deoarece poate e nevoie și de o serie de studii de bioechivalență, iar un astfel de studiu costă peste 20.000 de euro. Deci practic investești bani într-un produs la care nu ști când vei obține licență. La Agenția Națională a Medicamentului sunt mii de produse care așteptă de ani de zile să fie omologate. Și asta în condițiile în care termenul legal este de 210 zile. Dar acest fapt nu interesează pe nimeni” ne-a declarat sub protecția anonimatului unul din producătorii români de medicamente.

Există însă și cazuri în care omologarea unui medicament se poate face mult mai repede. Adică în 2-3 luni de zile. Dar pentru asta trebuie dat „darul” șefului, adică lui Daniel Boda.

La Agenția Națională a Medicamentului există un mercurial al șpăgii. Iar prețurile pornesc de la 5.000 de euro în sus, depinde ce vrei. Spre exemplu o reautorizare costă 5.000 de euro, iar o Autorizație de Punere pe Piață a unui medicament ajunge la 50.000 de euro. De fapt preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Daniel Boda, a și fost deferit justiţiei pentru că ar fi primit mită 5.000 de euro pentru a dispune restituirea autorizaţiei de funcţionare a unei societăţi de distribuire de medicamente.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.