Dan Lungu, la Festivalul Internaţional de Literatură Passa Porta

Dan Lungu, unul dintre cei mai apreciaţi şi mai traduşi scriitori români, va participa la cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură Passa Porta, desfăşurat la Bruxelles, în perioada 26-29 martie, alături de scriitori ca J.M.G. Le Clézio, Ian McEwan, Julia Kristeva sau Frédéric Beigbeder.

Duminică, 29 martie, la ora 13.00, Dan Lungu va avea împreună cu scriitorul ceh Jiří Hájíček un dialog pe tema pendulării între provocările prezentului şi nostalgia trecutului.

Ambii scriitori est-europeni au adus în prim-plan istoria comunismului în romanele lor. Jiří Hájíček a scris un roman, multiplu premiat, despre colectivizarea agriculturii, iar Dan Lungu a atras atenţia presei internaţionale cu excelenta sa satiră Sînt o babă comunistă! (Polirom, 2007 – colecţia „Ego. Proză”, 2010 – colecţia „Fiction Ltd.”, 2011 – colecţia „Top 10+”, 2013 – ediţie limitată; disponibilă şi în format digital).

Discuţia va fi moderată de autorul belgian Peter Vermeersch.

Sînt o babă comunistă! te provoacă să zâmbeşti, să râzi în hohote, să te întristezi, dar mai ales să-ţi întrerupi, pentru câteva clipe, lectura şi să ieşi afară spre a te convinge că realitatea e altfel, că oamenii sunt altfel.

Tot duminică, 29 martie, ora 17.00, la Cinéma Aventure Bruxelles, va avea loc proiecţia filmului Sînt o babă comunistă!, ecranizarea romanului omonim al lui Dan Lungu, în regia lui Stere Gulea. Proiecţia va fi urmată de o discuţie cu spectatorii.

Evenimente sunt realizate cu sprijinul ICR Bruxelles şi al studiourilor Media Pro România.

Unul dintre bestsellerurile Polirom, cu peste 20.000 de exemplare vândute, romanul Sînt o babă comunistă! a fost tradus în peste zece limbi.

Versiunea franceză a cărţii a fost dublu nominalizată la Premiile Europene Jean Monnet, Franţa, 2008, iar versiunea poloneză a fost nominalizată la premiul pentru literatură central-europeană Angelus, în 2011.

Sunt o babă comunistă, un film multipremiat

Sînt o babă comunistă! a fost adaptată cinematografic în regia lui Stere Gulea, după un scenariu de Stere Gulea, Lucian Dan Teodorovici şi Vera Ion. Filmul a fost lansat în cinematografele din ţară, în august 2013.

În 2010, a avut loc premiera piesei de teatru Baba comunistă, un monolog susţinut de actriţa olandeză Theaa Rijsewijk şi regizat de Henk Kleinmeijer, pe scena Teatrului Bouwkunde din Deventer, Olanda.

În decembrie 2013, la Ateneul Tătăraşi din Iaşi, a avut loc premiera pe ţară a piesei Sînt o babă comunistă!, după romanul omonim al lui Dan Lungu, cu un text adaptat şi în regia lui Lucian Dan Teodorovici.

În aprilie 2014, în Sala Studio a Teatrului Maghiar Csiky Gergely din Timişoara, a avut loc spectacolul-eveniment Sînt o babă comunistă, în interpretarea uneia dintre cele mai mari actriţe din Ungaria, Csoma Judit. Spectacolul de la Timişoara a fost o producţie a Teatrului Katona Jozsef din Budapesta, care a pus în scenă, de altfel, romanul lui Dan Lungu, în anul 2013.

Dan Lungu (n. 1969), director al Muzeului Literaturii Române din Iaşi, unul dintre cei mai apreciaţi şi mai traduşi scriitori români, membru al Uniunii Scriitorilor din România. La Polirom a publicat romanele Raiul găinilor(fals roman de zvonuri şi mistere) (2004, 2007, 2010, 2012), Sînt o babă comunistă! (2007, 2010, 2011, 2013), Cum să uiţi o femeie (2009, 2010, 2011) şi În iad toate becurile sunt arse (2011, 2014), volumele de proză scurtă Băieţi de gaşcă (2005, 2013) şi Proză cu amănuntul (2008) şi a coordonat, în colaborare, volumele Tovarăşe de drum. Experienţa feminină în comunism (2008), Str. Revoluţiei nr. 89 (2009) şi Cărţi, filme, muzici şi alte distracţii din comunism (2014). Cărţi ale sale au fost traduse în franceză, germană, italiană, spaniolă, poloneză, slovenă, croată, maghiară, bulgară, greacă, norvegiană şi turcă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.