Centenarul femeilor din arta românească

Casia Csehi, Amăgirea Evei, 2016

Sâmbătă 10 februarie, la ora 12:30, va avea loc un nou eveniment cuprins în proiectul de cercetare și cultură vizuală Centenarul femeilor din arta românească, coordonat de PostModernism Museum în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu. 1060 femei artiste din România indexate, un premiu pentru întreaga creație și 10 lucrări de artă donate celui mai vechi muzeu din țară

În cadrul acestuia se va anunţa decernarea Premiului pentru întreaga creaţie artistei Casia Csehi, şi va fi donat Muzeului Brukenthal un fond de zece lucrări semnate de Casia Csehi şi Ana Golici din partea colecţiei private George Şerban.

Va fi disponibilă, de asemenea, cartea cu titlul omonim al expoziţiei, în care sunt cuprinse o serie de studii şi documentări dedicate subiectului cercetarii, iar curatorii expozitiei, Cosmin Năsui (PostModernism Museum) şi Robert Strebeli (Muzeul Brukenthal) vor oferi un tur ghidat.

Expoziția Centenarul femeilor din arta românească, deschisă la Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal, include lucrări de artă originale din creația a peste 30 de artiste, alături de artefacte, memorabilia, cataloage, arhivă digitală, o serie de infografice și proiecții video prezentând peste 1.000 de artiste din România. Unul dintre punctele importante ale proiectului este aducerea laolaltă a lucrărilor de artă, prin cercetare extensivă și selecție curatorială, atât din colecții private, cât și din colecția Muzeului Național Brukenthal. PostModernism Museum are ca obiectiv strategic prezentarea publică, în contexte expoziționale și istorice, a lucrărilor de artă și artefacte românești din colecții private și colecții muzeale.

Casia Csehi, Călin măsurând Cetatea, 2016

În data de 10 februarie este propus un closing event pentru expoziția de la Sibiu, în cadrul căruia Colecția George Șerban face o importantă donație de 10 lucrări de artă către Muzeul Național Brukenthal, lucrări selecționate de curatorul și evaluatorul de artă Cosmin Nasui și semnate de artistele Casia Csehi și Ana Golici.

PostModernism Museum facilitează conexiunile culturale și artistice și intermediază cu bucurie parteneriate public-private. PMM a colaborat cu mai multe colecții private în cadrul proiectelor sale, printre care se numără Colecția C. Efrima, Colecția P. Patzelt, Colecția Dr. Lustig, Colecția A. Rusu, Colecția B. Munteanu, Colecția D. Balint, Colecția M. Perahim.

Un Premiu pentru întreaga creație va fi decernat artistei Casia Csehi. Acesta este însoțit de suma de 2.000 RON, pusă la dispoziție de către Colecția George Șerban și Casa de avocatură Șerban & Asociații.

Publicația Centenarul femeilor din arta românească, apărută la editura PostModernism Museum, în 2017, alătură studiile autorilor: Adrian Buga, Alin Ciupală, Marian Constantin, Iulia Mesea, Cosmin Nasui, Cristian Vasile, Victor Sămărtinean, un studiu inedit de Yvonne Hasan (1925-2016), nepublicat până acum, acompaniate de reproduceri ale lucrărilor de artă realizate de artiste. De asemenea, publicația conține un index de peste 1.000 de nume de artiste și o secțiune de bibliografie.

Pe 8 martie, PostModernism Museum deschide expoziția Centenarul femeilor din arta românească la Muzeul Județean de Artă Brașov, de această dată proiectul focalizând pe creația artistelor brașovence și pe lucrările artistelor din colecția muzeului, aducând pe simeze, ca de obicei, lucrări din colecții private, multe dintre acestea în expunere publică pentru prima dată. Și în cadrul acestei expoziții (curatoriată de Cosmin Nasui și Radu Popică) va avea loc o masă rotundă cu cercetători, experți  și istorici de artă invitați.

Proiect cultural co-finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale

Parteneri strategici: Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Municipiului București și Muzeul de Artă Brașov

Casia Csehi, Ciclul Pagini de Manuscris 5

Asociația PostModernism Museum (APMM) produce și promovează proiecte de cultură contemporană și dezvoltă programe de cercetare culturală, cu focus pe domeniul artelor vizuale. APMM este furnizor de servicii de training și consultanță în management cultural și publisher de materiale, studii și cărți.

APMM, ca producător și promotor de proiecte de artă contemporană, dezvoltă proiecte curatoriale, educaționale și de cercetare în artă. De asemenea, coordonează platforma muzeală privată PostModernism Museum (PMM). În 2015 a inițiat DARE, un program de 5 ani de Documentare, Arhivare, Expunere și Revalorificare a artei produsă în România în intervalul 1945-1990. Printre proiectele expoziționale și de cercetare se numără: De la propagandă la baby-boom, Înainte și după revoluția culturală în România 1971, Arhitectura socialistă în București, Minorități în cultura vizuală din România.

De asemenea, APMM conduce proiecte de cercetare în zona culturii și publică prin editura proprie studii și cărți de autor și de sinteză, expunând spre vizionare arhive și proiecte curatoriate. În 2014 a pregătit și publicat prima Strategie culturală și creativă a Bucureștiului pe 10 ani (2015-2025), un proiect inițiat de ARCUB-Centrul de proiecte culturale al Bucureștiului. Din 2013 derulează programele platformei Formare Culturală, de formare profesională, consultanță în cultură, resurse și networking în industriile culturale și creative românești.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.