Cutremur în lumea arabă

Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Yemen şi Egiptul au rupt legăturile diplomatice cu Qatar, pe care îl acuză că susține terorismul.

Update: Zeci de zboruri au fost anulate sau redirecţionate luni dimineaţă de pe aeroportul internaţional Hamad de la Doha, la doar câteva ore după ce ţările arabe condusă de saudiţi a anunţat întreruperea relaţiilor diplomatice cu Qatar, transmite al-Arabiya.

Arabia Saudită, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite şi Yemen au întrerupt pentru o perioadă 24 de ore toate legăturile aeriene, terestre şi maritime cu Qatar, iar vizitatorii qatarezi au la dispoziţie 14 zile pentru a părăsi cele cinci ţări din zona Golfului.

Diplomaţii qatarezi din cele cinci ţări arabe au primit ordin să se întoarcă în 48 de ore la Doha.

Cele cinci ţări arabe au precizat că nu le vor permite cetăţenilor să viziteze sau să tranziteze un aeroport din Qatar, iar zborurile qatareze nu vor putea să treacă prin spaţiile aeriene ale Arabiei Saudite, Egiptului, Emiratelor Arabe Unite şi Yemenului.

Arabia Saudită susține că a luat decizia privind întreruperea legăturilor diplomatice pentru „a-şi proteja propria securitate naţională de pericolele terorismului şi extremismului”.

Saudiții transmit că măsura „decisivă” a fost luată ca urmare a „încălcărilor grave comise de autorităţile din Qatar în ultimii ani”.

Bahrain a acuzat Doha că ar încerca să „submineze securitatea şi stabilitatea Bahrainului şi de imixtiuni în treburile interne ale ţării”.

Guvernul recunoscut pe plan internațional al Yemenului a anunțat luni ruperea relațiilor diplomatice cu Qatarul, acuzându-l de cooperare cu rebelii houthi, a relatat agenția de stat Saba.

În replică, Qatarul a afirmat luni că se confruntă cu o campanie de minciuni și invenții al cărei scop este punerea sa sub tutelă.

Ministerul de Externe de la Doha subliniază într-un comunicat că, în calitate de membru al Consiliului de cooperare al Golfului, Qatarul respectă suveranitatea altor țări și nu intervine în afacerilor lor interne.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.