Revista presei

Cum se minte Clujul pe el însuși

Sa zicem ca mi-ar putea fi mai bine in profesia asta daca as zice ca toti: ca Clujul e fain, rupt din Rai, ca totul e perfect, ca micile probleme (care nu sunt mici deloc) pot fi trecute cu vederea.

M-ati aplauda, m-ati admira mai dihai, uite, ba, cat de tare e Alexa asta. Dar nu o fac, scrie jurnalistul Liviu Alexa în publicația locală ziardecluj.ro.

Fiindca rolul meu nu este sa plac, nu trebuie sa ma casatoresc cu cititorii mei. Rolul meu este sa deschid minti, chiar si cu forcepsul, rolul meu este sa aduc perspective noi peste prejudecatile tale, cititorule.

O prejudecata ce ne face super rau, eronata si adoptata de 99 la suta din clujeni fara ca ei sa aiba cunostinte si informatii reale despre subiect, este aceea ca Clujul este ceva lider economic, ca suntem imediat dupa Bucuresti miezul din dodasca, ba ca, daca ne „inervam”, ii spargem in 2 ani pe bucuresteni. Nimic mai fals.

Voi, cei care beti cafea cu 22 de lei la Starbucks nu vreti sa credeti ca in acest oras exista peste 60 000 de clujeni care isi duc viata cu greu de pe o zi pe alta, doborati de scumpetea potentata de restul celor care castiga enorm in comparatie cu ei. Sunt cei care stau in cartierele marginase de gen Iris sau Bulgaria (nu ca ar fi paria societatii), sunt cei care trag de chenzina si de biletul de troleu si care nu se mai descurca cu acest oras in care bubuie preturile la imobiliare, servicii si mancare, in care nu se mai gaseste forta de munca.

Sunt cifre verificabile, nu ca vorbeste Alexa.

Dar cea mai trista cifra care le da peste nasuc clujenilor ingalati ce cred ca orasul asta e nestemata economica a Romaniei vine de la Comisia Nationala de Prognoza care arata intr-o ultima lucrare ca Produsul Intern Brut pe Cap de Locuitor generat de un clujean este anul acesta fix jumatate din cat produce un bucurestean si, mai trist, ca PIB-ul produs de un clujean – adica 12.682 euro – duce Clujul pe locul 4 in clasamentul REAL al economiei romanesti, in spatele Timisului si Constantei.

Da, deci nu Alexa zice, da? Iata situatia:

1. Bucuresti – 27.189 euro

2. Timis – 13.698 euro

3. Constanta – 13.608 euro

4. Cluj – 12.682 euro

5. Brasov – 11.908 euro

 

Sustinatorii regionalizarii si/sau despartirii Transilvaniei de Romania mai primesc si ei o veste proasta: Transilvania se dezvolta bine economic, DAR este sub media nationala a PIB pe cap de locuitor.

Imaginati-va doar o secunda, atat, doar o secunda, cum ar arata topul Clujului daca Banca Transilvania, Mol Romania, Terapia, Emerson, Rondocarton si electrogrup s-ar muta putin la Bucuresti cu sediul social si fiscal?!

Spun asta de 10 ani si nu ma asculta decat putini: Clujul este prost administrat, in ciuda resurselor imense. Emil Boc in cei azi maine 16 ani a cheltuit nesabuit si fara rezultate, a vopsit gardul spre admiratia fanilor sai superficiali. Emil Boc nu a facut investitii corecte, nu a facut proiecte europene in ultimii 6 ani, nu a stimulat mediul de afaceri, nu a viabilizat marginile Clujului ca sa deschida front de lucru pentru imobiliari si pentru a scadea pretul pamantului. Alin Tise si Uioreanu, ca presedinti de CJ, si-au batut joc de judet. Tise nu are niciun proiect major, e inconjurat doar de falimente si insolvente, e drept, are milioane de lei in contul personal, dar judetului ii merge rau – infrastructura slaba, zero strategie turism, zero proiecte majore europene.

Acum e totul fain in capul vostru, al clujenilor orbiti, e Untold, e vara, e soare, fetitele sunt goale, dar nota de plata va veni in cativa ani, deja se incarca pe casa de marcat a prostiei administrative: chirii extrem de scumpe, foarte putine locuinte noi construite, putine terenuri pe care se mai pot construi proiecte majore, pretul pe metru patrat construit la vanzare merge spre 1600 euro si va atinge 2000 euro/mp, aglomeratie si lipsa de solutii, parcari putine, infrastructura educationala slaba cu crese si gradi si scoli putine, infrastructura spitaliceasca slaba si invechita.

In plus, „pe partea economica”, taind jos BT, Electrica, Mol, Emerson, Clujul sta extrem de slab pe partea de business mare si pe partea de productie. Noi nu avem firme mari, gigantice in oras, asa cum are Timisul cu Continental, Alba cu toata pleiada de giganti din automotive, asa cum are Sibiul. Noi nu mai avem productie in acest oras decat foarte putina, fiindca ne-am distrus dupa 1989 TOTUL.

Va spun sincer, ma doare in cot daca comunistul de Boc va mai candida inca un mandat, ma doare in cot ca sunteti orbi si sustineti vopsitul gardului nevazand leopardul. Puteti sa il si impaiati pe Boc in scaunul de primar al Clujului. Tineti insa minte: Clujul e locul 4 la capitolul putere economica, iar asta e o realitate pe care nu o mai puteti ascunde nici cu 10 Untolduri si nici cu 100 de osanale la curul lui Boc.

Impresia ca suntem cei mai buni e doar o impresie. Cifrele „vorbeste”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13
Author

8 Comentarii

  1. Treaba cu pib-ul e per judet, orasele mai mici abia incep sa se dezvolte.
    Daca ne limitam la oras Cluj-N este imediat dupa Bucuresti, cel mai bun indicator este salariul mediu
    Un alt indicator bun este si pretul locuintelor care arata interesul pt oras si nivelul de trai
    Prefer stilul cu companii mici/medii daca salariile sunt mai bune. Ca numar de firme de asemenea judetul e dupa Bucuresti
    Totusi sa respectam proportiile, in multe privinte nu se poate compara cu Bucurestiul

  2. Liviu Alexa, comparatia intre Cluj si Bucuresti, Timisoara si Constanta este stupida. Bucurestiul este de 7 ori mai mare ca populatie si are avantajul de a fi fost capitala tarii timp de vreo 170 de ani de la Unirea Principatelor. Constanta este port la mare, iar Timisoara dintotdeauna a luat fata Clujului din cauza pozitiei geografice mai aproape de granita de vest. Nu sunteti multumit de Cluj, sunteti asteptat la Craiova, Ploiesti,Giurgiu sau minunata Alexandria sa vedeti aici saraci, „primari competenti” si „industrie” de productie! Sigur, asa cum este bine sa vedem ceea ce ne lipseste si sa ne dorim progresul si nu regresul orasului in care locuim, tot asa este dreptul clujenilor sa fie mandrii ca orasul lor e in frunte si nu la coada! Exagerarile si luarea in bascalie a clujenilor mandrii, nu tin de presa echidistanta.

  3. „… Produsul Intern Brut pe Cap de Locuitor generat de un clujean este anul acesta fix jumatate din cat produce un bucurestean”. Usor inexact: fix jumatate este PIBCL-ul judetului Constanta (50,04% raportat la capitala); cel al Clujului este 46,64%. In rest, daca vorbim in valori absolute, tot Rromanistanul sta prost, de la Bucuresti la Pata Rat sau aiurea. Cat despre viata omului de rand, ramane cum o stim cu totii.

  4. da, dar îi aveţi pe spărgătorii României, pe cei mai nenorociţi duşmani ai ţării şi ai poporului român: grupul de la cluj, blestemete fie-le amintirea şi numele…

  5. Clujul e NUMBER ONE din cel puțin două motive:
    1. Nici un primar din România n-a vopsit băncuțele din parcuri în tricolor!
    2. Nici un primar din România n-a căzut drept în freză într-o emisiune televizată!
    Am putea oare să propunem Clujul pentru Guiness Book? (întreb și eu, nu dau cu parul!)

  6. Foarte corect articolul. Aceasta megalomanie a clujenilor este vazuta de toti cetatenii Romaniei de oriunde ar fii ei si privita cu curiozitate si iritare. Faptul ca clujenii cred ca sunt cei mai tari ma duce la ideea ca nu prea au calatorit prea mult in Romania. Daca ar fi calatorit ar fi putut sa vada ca sunt si alte orase frumoase si dezvoltate, ba foarte multe in ultima vreme.
    Este evident ca Clujul ramane in urma puternic fata de celelalte orase mari, chiar si Iasiul cred ca o sa il depaseasca in cativa ani, de Bucuresti nu mai vorbim (Bucurestiul fiind la nivelul Berlinului si Madridului ca PIB/cap locuitor).
    Si da, administratia locala (toate administratiile, Funar inclusiv) dupa Revolutie a dus la aceasta stare de fapt din pacate. Oamenii din cluj au potential, dar daca nu este folosit acest potential atunci Clujul o sa ramana in aceeasi situatie.

  7. PIB-ul per capita semnificativ mai mare in Bucuresti/ Ilfov comparativ cu restul tarii se datoreaza efectului de headquarter. Companii gen Petrom, mai toate bancile , lanturile de retail au afaceri si angajati in toata tara, dar le raporteaza la sediul social din Bucuresti/ IF. Idem pentru uriasul aparat administrativ/ bugetar, zecile de ministerre, directii si directiuni , agentii etc. Nuclearelectrica nu are sediul la Cernavoda, unde functioneaza singurele reactoare nucleare din Romania, ci la Bucuresti, n-am reusit sa inteleg de ce, in afara de mentinerea catorva sute/mii de sinecuri caldute; la fel si Hidroelectrica, unde or fi hidrocentrale in Bucuresti n-am reusit sa descopar.
    La fel si companii private gen Coca Cola, care are majoritatea angajatilor la Vatra Dornei, Timisoara si Ploiesti, dar apare inregistrata in Ilfov siraporteaza venituri (si PIB) acolo.
    O alta reminiscenta comunist/ centralista este colectarea tuturor taxelor asa zisilor mari contribuabili, indiferent de sediul social, la Bucuresti, urmata de „redistribuire”

    • NU VA MAI SATURATI SA MINTITI. MARII CONTRIBUABILI NU SE INREGISTREAZA LA BUCURESTI. Adica nu apar in statistica Bucurestiului ci diret la Romania
      A, ca direwctorul de la CoCa Cola filiala Romania este impozitat „pe persoana fizica” in Bucuresti … da. Asa cum si la Cluj suntt unii care platesc impzoite desi actio9vitatea firmei e in judet,

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.