BREAKING NEWS. Radu Mazăre, capturat!

Radu Mazăre a fost reținut în Madagascar pentru 6 zile. Fostul primar are de executat o condamnare definitivă de 9 ani de închisoare în dosarul privind retrocedarea plajelor. În momentul în care a fost arestat, Radu Mazăre era împreună cu iubita lui din Constanța, Mihalache Roxana Valentina, potrivit surselor judiciare.

Retinerea nu presupune obligatoriu ca fostul primar va fi extradat in Romania. Depinde de o serie de factori dar si de modul in care vor coopera in acest sens autoritatile de la Bucuresti cu cele din Antananarivo (capitala tarii africane).

Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunţat oficial că fostul primar Radu Mazăre a fost capturat, miercuri, de către autorităţile din Madagascar, fiind arestat pentru o perioadă de 6 zile.

„Autorităţile din Madagascar au comunicat Inspectoratului General al Poliţiei Române, prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, faptul că un cetăţean român, urmărit internaţional pentru punerea în aplicare a unui mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 9 ani, a fost arestat, la data de 8 mai a.c., pentru o perioadă de 6 zile. Poliţia Română a fost în permanentă legătură cu autorităţile din Madagascar, colaborând cu acestea în vederea depistării şi arestării persoanei urmărite internaţional”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române, printr-un comunicat de presă.

La randul sau, Ana Birchall a declarat pentru Antena 3. ”În acest moment, la această oră, la Ministerul Justiției nu există nicio solicitare, nicio informare, nicio informație oficială. În momentul în care vom primi o informație oficială, eu voi dispune aplicarea procedurilor și măsurilor strict legale.”

Ce spune legea?

LEGE Nr. 302 din 28 iunie 2004 *** Republicată privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală

ART. 5
Curtoazia internaţională şi reciprocitatea
(1) În lipsa unei convenţii internaţionale, cooperarea judiciară se poate efectua în virtutea
curtoaziei internaţionale, la cererea transmisă pe cale diplomatică de către statul solicitant şi
cu asigurarea scrisă a reciprocităţii dată de autoritatea competentă a acelui stat.
(2) În cazul prevăzut la alin. (1), prezenta lege constituie dreptul comun în materie pentru
autorităţile judiciare române.
(3) Lipsa reciprocităţii nu împiedică să se dea curs unei cereri de asistenţă judiciară
internaţională în materie penală, dacă aceasta:
a) se dovedeşte necesară datorită naturii faptei sau nevoii de a lupta împotriva anumitor
forme grave ale criminalităţii;
b) poate contribui la îmbunătăţirea situaţiei inculpatului ori condamnatului sau la
reintegrarea sa socială;
c) poate servi la clarificarea situaţiei judiciare a unui cetăţean român.
ART. 6
Asigurarea de reciprocitate
În cazul în care statul român formulează o cerere în condiţiile prezentei legi, în baza
curtoaziei internaţionale, asigurarea reciprocităţii va fi dată de către ministrul justiţiei,
pentru fiecare caz, ori de câte ori va fi necesar, la cererea motivată a autorităţii judiciare
române competente.

 

Fostul primar al Constantei a fugit din Romania, unde se afla sub control judiciar, pe 30 decembrie 2017, și a ajuns în Madagascar, unde avea afaceri. Mazăre acuzase la momentul fugii presupuse presiuni politice și spunea că a cerut azil politic în Madagascar.

Instanța supremă l-a condamnat, vineri, pe Radu Mazăre, la 9 ani și 10 luni ani de închisoare cu executare, în dosarul „Polaris”.

Mazăre, fugit în Madagascar, a fost condamnat pentru luare de mită și abuz în serviciu. Decizia nu este definitivă, poate fi atacată.

În același dosar omul de afaceri Sorin Strutinsky a fost condamnat la 7 ani şi 10 luni închisoare. Judecătorii au dispus confiscarea de la Mazăre  şi Strutinsky Sorin Gabriel a câte 20.410.256,8 lei.

Compania SC Polaris Holding SRL trebuie să achite o amendă penală de 1.000.000 lei. Totodată, fostul deputat Eduard Martin a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare.

Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a fost trimis în judecată pentru trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale).

Alături de fostul edil al Constanţei, au fost trimişi în judecată deputatul PSD de atunci Eduard Martin şi mai mulţi funcţionari din cadrul Primăriei Constanţa, precum şi omul de afaceri Sorin Strutinsky.

Potrivit unui comunicat DNA, în perioada 2006 – 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat suma totală de peste 2.000.000 euro şi a primit circa 1.000.000 euro şi 2.472.303,8 lei de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa. De asemenea, în perioada 2008-2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Sorin Strutinsky, ar fi primit de la S.C. Polaris M Holding S.R.L., al cărei asociat şi administrator în fapt era Eduard Martin, peste şapte milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.

Conform DNA, în anul 2008, între S.C. Polaris M Holding S.R.L şi Primăria Constanţa a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu zece milioane de lei.

“Şi în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între S.C. Polaris M Holding S.R.L. şi aceeaşi firmă controlată de inculpaţii Mazăre Radu Ştefan şi Strutinsky Sorin Gabriel. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771,57 lei. Ca urmare a încheierii acestui contract a fost produs Primăriei Constanţa un prejudiciu în sumă de 200.213.248,91 lei, din care TVA 36.811.616,60 lei, sumă care constituie în acelaşi timp un folos necuvenit obţinut de societatea comercială beneficiară a contractului”, susţin procurorii anticorupţie.

Anterior, Radu Mazăre primise condamnarea definitivă la 9 ani de închisoare, în luna februarie a acestui an.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

  1. Daca n-a avut bani decat un singur plin de benzina,asta este! Si nu mai e nici Tudorel sa gaseasca solutia sa nu il extradeze…

  2. MAZARE=9ANI SI 10 LUNI; BLEJNAR=5ANI; ASA INTELEG INVATACEII NOII GENERATII DE „INTELO” CE IES PE SCARI SA IA PUTIN SOARE LA COMENZILE LUI DON QUICHOTTE DANILET, SA INTERPRETEZE LEGEA IN ROMANIA IN MOD UNIVOC SI UNILATERAL! BRAVA VOUA, SMECHERILOR!

  3. In propozitie este vorba de vraja marii! E posibil sa-si fi bagat coada Macrou cu sinistra lui sotie sau marele licurici!

  4. 6 zile si paaaa! Ce și câtă încredere mai au străinătățurile in Romania cu legislația ei ca sa meargă pe același drum? Fiecare țară are dreptul de a alege metoda aplicată chiar dacă au semnat o convenție internațională!

    • Tot o parere: Infractorul dragnea nu este o tara, el nu este Romania!

  5. eu zic ca extradarea *poate contribui la îmbunătăţirea situaţiei inculpatului ori condamnatului sau la
    reintegrarea sa socială;*

    deci cat mai repede, ca sa-l facem *sanatos* pe domnul Mazare1

    problema este ca trebuie anuntata organizatia de baza a psd-judetul Constanta pentru organizarea in cel mai scurt timp a unei manifestari de sustinere a detinutului, fete, flori, masini, sampanie, Mamaia, si declararea zilei de sosire in tara a susnumitului, ziua statiunii Mamaia, care, lumini, fete, etc..flori, bezele si mult sex,

    sexul noaptea,pe plaja,si apoi clatirea in apa marii sa fie declarat ofranda pentru fostul mare primar al municipiului Constanta!

  6. Sa puna Romania afise prin tot Madagascarul cu poza leguminoasei Mazare: „Wanted, dead or alive! for 10000 euro.” Sa vedeti cum vine singur sa se predea.

  7. Deci poate sa taie Madagascar-ul dupa lista primul care vrea sa fuga de puscaria rumaneasca… Pacat, credeam ca o sa faca un PSD Madagascar sa traiasca si malgasii „bine”.

  8. Ori lasa tot ce-a furat babuinilor, ori se intoarce cu bani de la Ghita pe aeroport la Baneasa. Peste 4 ani ne anuntza Hantana 3 ca fost adus cu bani de la ministrul culturii, ca a semnat un director de gradina zoologica sa-l aduca intr-o cusca de cimpanzeu, ca Ghita e falit.

  9. din costarica cand se fac extradari dlor iubitori de referendum, stat de drepti, justitie doar contra celorlalti??

    • Justitia este pentru toti. Ti se pare ca este doar pentru unii pentru ca borfasii din PSD sunt cata frunza si iarba si n-apuci sa-i vezi si pe altii. Vezi o gramada de PSD-sti

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.