Maradona

Scriu de cîteva decenii‎ și sunt încă departe de priceperea de a scrie pe măsura bucuriei (și de a mă apropia de starea de încîntare) provocate de jocul lui Maradona din cei mai frumoși ani ai săi.

Jongla cu mingea pînă la un fel de magie sportivă. Cînta la balon așa cum alții cîntă la tot felul de instrumente! Avea darul de a magnetiza adversarii care, alături de sutele de mii de oameni din tribune, deveneau niște spectatori nevinovați ajunși în preajma sa.

El a inventat fotbalul artă și fotbalul magic, el a făcut din jucător și erou, si clovn, și goleador, și magician și, mai tîrziu, multe alte personaje negative.

A trăit și a jucat din instinctul său de geniu sportiv și s-a prăbușit în păcate și excese pentru care trebuie iertat.

‎Sunt convins că, fără el, Messi n-ar fi fost posibil. Pele a brevetat fotbalistul virtuos, iar Maradona l-a desăvîrșit. Pele a rămas un model sportiv și moral, Maradona a forțat acceptarea ideii de geniu în fotbal. Are locul său unic, asa cum îl au Nadia Comăneci în gimnastică și Casius Clay în box.
Mai sunt convins că, dacă ar fi fost un elev sîrguincios, n-ar fi vrăjit niciodată mingea și n-ar fi fost cel care ne-a făcut să ne visăm în driblinguri amețitoare.

În fotbal, Maradona a fost ‎un fel de triumf al instinctului asupra rațiunii si, uneori, asupra fizicii. Ce a urmat după retragerea sa trebuie trecut la dramele celor care care au urcat pe culmile gloriei.

Maradona este modelul și idolul și răzbunarea supremă a copiilor copleșiți de privațiunile sărăciei‎ din toate țările lumii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 21

25 de Comentarii

  1. indiferent cat de importanti ne-am simti sau ne-am crede, in viata asta vine un moment care ne arata cat de mici suntem!
    Dumnezeu sa-i dea odihna binemeritata!

  2. Superba concluzia sa: „cu o minge am reusit sa fac oamenii fericiti”.

  3. Cel mai frumos omagiu de pănâ’n acest moment. Și am încercat să le cuprind pe toate din America, de la nord la sud.
    Incă o dată inegalabilul don Cornel, spune ceva, când e de spus.

  4. Maestrul Cornel Nistorescu ne-a convins că , așa cum Maradona a fermecat cu geniul său o lume întreagă, un cuvânt scris cu mult har și din inimă poate da strălucirea pe care o merită celui pe care îl omagiază.

  5. Primul meci de fotbal de care imi amintesc a fost finala CM din Mexic 1970. De atunci am vazut mii de meciuri si fotbalisti, unii exceptionali, dar niciunul, nici macar Messi nu se apropie macar de Maradona, si asta nu numai pentru acea virtuozitate de geniu, cat mai mult pentru faptul ca atunci cand Maradona intra pe teren, toti coechipierii isi dublau capacitatile datorita increderii in El. Avea ceva magic, o aura care ii inspira si pe colegi. P.S. Vizionati filmul lui Kusturica despre Maradona.

  6. Superba concluzie: Cu o logoree credibila si cu un caracter infect, am reusit cam 72 de ore sa fac 90 000 de romani fericiti, cam cat timp mi-a luat sa devin europarlamentar!!! Semnez, aprob, sustin, eu maimuta rujata Rares Bogdan. Cu celebrul fotbalist am ceva in comun, numele profesiei pe care o stiu la perfecție „METODA MARADONA” Cu ajutorul dansei am facut bani, multi bani…Acum sunt asa fericit! Carator de olita a lui Gusa nu mai sunt, Realitatea era in cadere libera, 58% din IMM-uri sunt in prag de faliment Pnl e plin de prosti, de imbecili, sunt REGE intre nataraii astia, danseaza dupa cum le cant eu…Salar pana la cer, vreau doar sanatate…VOTATI PNL, imi votati o viata ca in sanul lui Adam! Si nu merit? Analfabetilor!!! In puf sa ma tineti.Pentru VOI, persoana Rares Bogdan este, calea, adevarul si viata!

  7. Superb, maestre Nistorescu ! Toata admiratia si respectul.
    Moartea la transformat din Legenda in Mit , cum numai ce a declarat Rafael Correa, fostul presedinte al Ecuador’ului , detronat de CIA prin mijloace specifice.

  8. A fost un mare jucător, Dumnezeu să-l ierte ! că are pentru ce, dar se exagerează mult cu ce se întâmplă acum peste tot în lume, dar mai ales în Argentina : trei zile de doliu naţional !
    Cei care n-au pus piciorul pe minge niciodată au obiceiul de a considera uşurinţa, ingeniozitatea , sau talentul unora drept ceva supranatural !

    E destul să ne amintim şi că în lumea interlopă există o „metodă Maradona”…..

  9. Maestre, se numea Muhamad Ali si nu accepta sa i se spuna altfel, pt el numele Casius Clay era numele de sclav si din acest motiv a luptat cu establishmentul american cu orice risc pana a castigat!!!! MUHAMAD ALI THE ONE AND ONLY

  10. Bine scris, pana la final ca dupa aia…., talent la Nistorescu, stiam si apreciez mult, dar de ce o futhu la ultima fraza? Aia cu Maradona este modelul și idolul și răzbunarea supremă a copiilor copleșiti de privațiunile sărăciei‎ din toate țările lumii? Fara noima, fara logica, aiurea, sau cum ar fi zis Maradona pe romaneste, bagata de-a-n puhlea, a stricat toata scriere! Se mai intampla.

  11. ‘Maradona este idolul şi frustrarea supremă a copiilor copleşiți de privațiunile bogăției din întreaga lume’. Fotbalul este al săracilor de pretutindeni, o evadare din cotidianul mizer dar intelectualul @Goethe nu înțelege şi pace. Incultul sărac de mine îl înțeleg şi îl apreciez pe filozoful Maradona,dar nu dau 2 bani găuriți pe toți filozofii renumiți din cărțile de istorie, germani sau de altă…natură.:-P 😛 :-p :p =P

  12. pe nume radu naum, cica: ” Maradona n-a fost un zeu. Poate un înger căzut, strivit de stânci pentru că, ridicat mult deasupra pământului, a crezut că o să-l ţină acolo golurile. Dar, pentru altitudinea umană, erau doar goluri de aer. Maradona l-a ucis pe Maradona. Şi pentru asta ar trebui nu căinat, ci condamnat. Şi noi alături de el.” Un gunoi.

  13. Mie , de ex , căruia mi se rupe de forval , mi se rupe și de piticul ăsta . Nu m-am uitat niciodată la jegos , îl știu doar după poreclele de prin presă , Mano Dona ,și de golul marcat ostentativ cu mîna , ba chiar și asumat ca atare . În rest , personaj mediocru și veleitar , prieten cu dictatorii , de la Fidel la toți generalii asasini de la conducerea Argentinei . Plus bețiv și drogangiu , a mierlit-o pt că a ajuns , la 1m 60 , să bată în 120 kile .Pe ăștia care vă umectați de emoție că v-a făcut fericiți cu o minge , sau că a fermecat o lume întreagă ???-care întreagă ?-, nu pot decît să vă plîng , pe mine mă farmecă opera și baletul , arta și natura , nu alergarea bezmetică după o bășică

  14. L-a mai facut si hot pt. golul cu mana si n-a inteles ca tocmai golul ala a fost razbunarea unei natiuni fata de actul parsiv al unui submarin britanic, ascuns sub ape, care a scufundat o vechitura de crucisator din 1938, dar ucigand atunci 1.400 marunari. De unde sa stie radu naum ce-i ala patriotism, daca el n-are tara?

  15. Citesc, in diagonala, cuvintele pline de prostie cu ifose ale lui CTP, dintr-un editorial publicat in republica.ro. Acest ipochimen este, cu adevarat, un cadavru umplut cu ziare, dar cu ziare mustind de mucegai, folosite coprologic in fundul gradinii, un hidos plin de ura slinoasa si furie impotriva unei intregi lumi. Individul asta scuipa bucuros si pe crucea lui Cristos, pentru ca nu numai ca nu are nimic sfint, ci sufera de umori sulfuroase care se cer drenate, eventual cu baltagul infipt in teasta aia desprinsa, parca, de pe chipiul unui kommandant de lagar nazist. De ce l-or fi bagind in seama? Dormi in pace, Maradona, Cruyff insusi te-ar fi plins, daca nu ar fi plecat prea devreme, si el, la cer. Restul e onoare, glorie sportiva, istorie, si slabiciune omeneasca. PS. Javra cu chip funebru, CTP, locul tau e sub gunoiul pe care il scarmana gainile in ograda omului simplu, alaturi de toti imbecilii de mai sus care nu au invatat ca despre morti se vorbeste numai de bine.

  16. @Z
    A la guerre comme a la guerre.
    De ambele parti.
    Dar a mutat razboiul pe teren, unde nu era locul.
    Interesant si cum scriu Gabi Serban, sau Gelu Naum.Ne convine nu ne convine, nu poti lupta cu Legile Naturii.
    Dl Nistorescuva scris frumos si a tinut cu Marele decedat.
    Dar a ridica inselatoria la rang decarma in lupta sportivă nu mi se pare ok.

  17. Maradona a plecat.L-am vazut pe colegul sau Cresppo pe Messi si altii mari fotbalisti argentiniani care erau ravasiti de moartea acestuia.
    Cu ce drept ,unii dintre cei care il critica pentru viata lui dezordonata,poate sa-si etaleze talentul fotbalistic(si cu mana),ca sa-si arate grozavia fata de un idol care ne-a parasit(boala la romanii ,da in el cand nu poate sa raspunda).
    Avem si in ROMANIA exemplul DOBRIN care a fost facut in tot felul.
    Un singur lucru nu ati putut: sa stergetii o amintire fabuloasa pentru vremurile MARADONA-DOBRIN

  18. Fara fotbal, despre (ne)oameni Mai hidos esti tu in expunere decat CTP. El a venit si cu argumente. Tu doar cu injurii. Asta este diferenta intre un om educat si citit si unul ca tine uratit de ura Nistoreasca. Cei care il luati pe Maradona ca exemplu sper sa nu-l induceti si in mintile copiilor. s-ar putea sa-l urmeze. Iar daca nu au talent la fotbal, celelalte metehne se prind mai usor.

  19. Traducere libera a unui afis pe cladirile din Buenos Aires: nu conteaza ce-ai facut cu viata ta, ci ceea ce-ai facut cu vietile nostre!

  20. Vizionați 2 dvd-uri: unul cu cele mai frumoase goluri ale lui El Pibe d”Oro, și unul cu cele mai frumoase goluri ale Regelui Hagi. Veți vedea că Il D10s nu e cu nimic mai presus de Maradona din Carpați. Amândoi au marcat goluri fabuloase.

  21. SI cititul este o preocupare sanatoasa pentru copiii saraci de pretutindeni…
    A fost MARE jucator – dupa Pele… dar si show man, mai aproape de maidan de multe ori decat de salonul de dans.
    Sa-i fie tarana usoara!

  22. Despre morti numai de bine . . . . .
    Fotbalisti mult mai valorosi decat Maradona s-au pierdut tot din cauza caracterului slab. De unde se vede ca betia puterii asupra multimii ce-l adula este periculoasa.
    Banul si idolatrizarea la care ii supun fanii le distorsioneaza carierele multor talentati sportivi dar slabe carctere.
    Maradona era special prin faptul ca era penetrant si mereu primul la minge. Cand unii se gandeau cu ce picior sa loveasca mingea, Maradona o lua si era deja plecat cu ea.
    Ambitia si dorinta de a fi primul acolo unde stia ce si cum s-o faca l-a propulsat acolo unde si-a meritat locul ca fotbalist.
    Foarte talentatul fotbalist Ronaldinho – artist inegalabil al balonului – unul din putinii fotbalisti care se daruia pe teren numai din placere si-a terminat si el cariera mult mai devreme tot datorita incapacitatii de a intelege rostul vietii sale pe pamant. Probleme de caracter, de asemenea.
    De aceea , este suficient sa vorbim despre fotbalistul Maradona si atat.

  23. Un sportiv cu un talent imens.Din pacate balanta a fost echilibrata prin viata personala nu tocmai geniala sau linsitita.Toti suntem oameni si toti avem un loc pe pamant si unul in ceruri.Dumnezeu sa-i dea odihna si linistea pe care nu le-a avut pe pamant!!

  24. E unu Cioloș acișiia , care repetă ca blambecul tîmpenia aia cu Despre morți numai de bine . Bine că n-a scos-o și pe aia cu Gusturile care nu se discută , de zici că tot răcanul roman cînd se trezea dimineața să flatuleze și să rîgîie , scotea și cîte o maximă de asta adîncă , decupată din Tablele lu Moise , știut fiind că în Roma nu se comunica decît în proverbe veșnice
    Bă Cioloș , dacă despre morți numai de bine , și nu mă refer aici la Mano Dona , care a inventat Foot Ball-ul cu mîna , atunci cam ce-ai zice să vorbești numai de bine despre următorii decedați( care de cianură , care cu ciuperci otrăvitoare , care cu plumbi ) : Caligula , Nero , Gingis Han , Hitler , Stalin , Pol Pot sau Ceaușescu ?
    Apropo , asta și pt Nistorescu , că a dat în melancolie , englejii , cînd au inventat fotbalul acu 1000 de ani , îl practicau cu mîinile legate la spate sau ținînd un băț la spate ( se poate vedea în Cavalerii mesei rotunde , cu Julia Ormond centru înaintaș ) , caz în care piticania jmekeră ar fi putut da golul ăla celebru ( și nu pe vreun maidan din Rio , ci la CM ) doar cu puța , în caz că l-ar fi ținut .
    În plus , e o mare naivitate să credem că butoiul ăla plin de osînză ar fi putut alerga mai mult de 10 m fără să cadă lat , chiar și la 20 de ani , dacă n-ar fi fost bucșit cu anabolizante , steroizi și dopante , motiv pt care a și dat colțul mai repejor . Da , cam ca Dobrin , săracu , că și cu numele ăluia s-a botezat Țuica de prune de Pitești , cam ca Metoda Maradona , practicată de șmenarii români

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.