Au pus ochii pe zăcămintele din Gorj

Societatea Națională a Sării (Salrom), aflată sub controlul Ministerului Economiei, anunță intenția de a reporni exploatarea resurselor de grafit din România. Decizia vine ca urmare a interesului manifestat de compania americană Amerocap pentru zăcămintele din Gorj, care se suprapun cu un perimetru minier pentru care Salrom deține licență de exploatare.

Salrom dorește valorificarea superioară a șisturilor grafitoase prin implementarea unor tehnologii moderne de procesare, care să permită obținerea concentratelor pe bază de grafit, inclusiv a grafenului, un material strategic cu numeroase aplicații industriale.

Compania are licență de exploatare pentru perimetrul Ungurelașu-Polovragi din anul 2000, însă activitatea de extracție a fost oprită din cauza nerentabilității. Recent, a fost finalizat un studiu de fezabilitate privind exploatarea grafitului în România, iar Salrom analizează posibilitățile de redeschidere a minei, inclusiv atragerea de investiții europene.

Grafitul a devenit un mineral strategic datorită utilizării sale în bateriile electrice și panourile solare, domenii cheie pentru tranziția către o economie verde. România are potențialul de a deveni un furnizor important de grafit pentru piața europeană, având în vedere rezervele semnificative din Munții Parâng.

Amerocap, companie americană care investește 1 miliard de dolari într-un proiect de magneziu din Bihor, are solicitări de permise de prospecțiune pentru grafit în Gorj. ANRM a refuzat inițial cererile, invocând suprapunerea cu perimetrul Salrom, dar Amerocap a câștigat un proces la ÎCCJ care obligă Agenția să elibereze permisele.

Situația este momentan incertă, așteptându-se redactarea motivării instanței și o posibilă colaborare între Salrom și Amerocap. Ambele companii își manifestă interesul pentru exploatarea grafitului din Gorj, iar decizia finală va depinde de strategiile lor de afaceri și de contextul economic.

Foto Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Cosmin Pam Matei 4634 Articole
Author

20 de Comentarii

  1. Dacă se realizează o companie mixtă româno-americana și se împarte corect profitul, iar oamenii din zonă (din care proporția celor tineri, care au plecat din țară sau prin marile orașe), au un loc de muncă stabil și bine plătit, de ce nu..?

  2. probabil romanii nu sunt in stare , nu au suficienta materie cenusie astfel incat sa-si exploateze Bogatiile minerale si naturale aflate intamplator pe suprafata de 238 397 km patrati pe care traim .
    Noua ne place sa mincam , sa clevetim si mai ales sa dormim …

  3. Decat ca Iohanis sa le dea americanilor zeci de miliarde de dolari pentru a cumpara tehnica militara, mai bine Romania se dota cu tehnica miniera pentru a-si exploata singura bogatiile dupa care falimentarii din vest sunt lesinati. Pana si africanii inchid usa dupa ei dupa ce ii dau afara din tarile lor.

  4. Jigodia de la Cotroceni vinde tot ce poate pe ultima suta de metri. Doar-doar va face rost de o functie ca sa nu-l ia judecătorii şi procurorii USR la puricat post-mandat!
    Nenorocitul ăsta şi nenorocitul din Ucraina trebui atârnaşi de-o cracă cît se poate de repede – UN TRĂDĂTOR AL ROMÂNIEI! UN NEMERNIC!

  5. Mai Sebi, care este numele tau. Bagi numai fitile sovine si iredentiste, editate dupa mintea ta.

  6. Bastinasii se vor ocupa strict cu vanatoarea si pescuitul,ca de exploatarea resuselor naturale nu sunt in stare vorba aia : ‘Ce minunăţii în Parcul Naţional Munţii Rodnei”!Sa ne radem,sa ne bucuram! Caimacul Romaniei e la cotropitori de cand cu marea rascoala taraneasca din dec.1989!

  7. …pai, asta este doar ce a razbatut in presa, stia cineva ca firma amerloca scoate deja magneziu, alta resursa strategica?…hai sa vedem daca spun ceva de minele de uraniu…deci, scape cine poate!…acum intelegeti de ce sunt atat de disperati sa nu piarda alegerile?…acum intelegeti de ce trebuie sa iesiti la vot?…daca nu o faceti, va veti trezi intr-o zi ca veti fi invitati sa va parasiti locuinta, tara, pt ca nu va mai apartin!…

  8. Cu o clasă politică de cacao,doar în interesul altora mai exploatează,nu pentru români.Iar ai noștri ,nu se revoltă, nu-i fluieră, nu le cer socoteală,ba mai merg și să-i voteze pentru a-i legitima la hoții încă 4 ani.Exemplul cu Vîlceanu si Roman în parlament ne scutește de comentarii.Îi doare pe ei în bască și dos de problemele românilor !

  9. România trăiește în secolul XIX. Cum poți să dai grafitul , idiot să fii în condițiile în care firele de graphene au din ce în ce mai multe aplicații ? De diamante industriale au auzit bolșevicii ăștia de securiști ? Dar de creioane , ei probail nu le-au folosit nicodată și nici ăia care tot votează aceste catastrofe politice care se vântură pe ecrane de la ”iepoca” Iliescu până în prezent.

  10. asa va obtine cineva numirea de presedinte, mana ieftina de munca, zacamant bogat pt saracii lumii. Dati ma ca nu dati nimic din buzunarul vostru! Am auzit ca datoria Romaniei pana la Guvernul Zero=Ciolos/Iohannis=Colectiv, era de 40 de miliarde in aprox. 25 de ani de democratie, iar azi in zece ani cu Iohanis, Catu, Ciuca, Ciolacu si Ciolos, era sa-l uit, am depasit 150 de miliarde de euro. Bravos natiune!!! In ’90 era o vorba:”Nu ne vindem tara” acum o daruim cu speranta ca asa unii vor obtine un loc pt ei si copiii lor in raiul capitalist ca in Raiul ceresc nu vor ajunge…Vorba: „banul e ochiul…” A stiut BECJ Alba ca imaginea lui Avram Iancu va fi confundata cu a unui brav candidat, atat ii duce pe unii capul de aceea viseaza la Comoara lui Decebal. Noroc ca-i spirituala, e Lumina si Intunericul de unde a plecat lumina nu v-a ajunge niciodata. Nici voi nici altii nu-l veti atinge!!!, dar daca-i lumina focului din adancurile/magma Terrei…sigur veti ajunge usor…

    BA economistii lui peste. Exploatarea ca materie prima se face in tarile nedezvoltate in tarile dezvoltate se si prelucreaza crescand de N ori valoarea unei materii prime. NU EXPLOATERE FARA PRELUCRARE nu suntem in Jungla!!!

    PS Asa se invata la economie in RSR, acum decorticatii au cecitate…

  11. @ MYSEBI. Poate așa ești tu, mâncău, puturos și băgător de samă în cele rele. Problema este că avem în fruntea țării indivizi care-ți seamănă. Atunci când am avut la conducere români adevărați am arătat adevărata față a românilor. Nu numai că am valorificat bogățiile țării, am, construit în draci, dar am făcut acest lucru și pe alte meleaguri. Am realizat exploatări petroliere, de gaze, mine de tot felul, combinate de ciment, rafinării, baraje, linii electrice de înaltă tensiune, porturi, drumuri și câte și mai câte. problema este că cei pe care-i admiri au păcălit poporul român și nu numai, le-au băgat în cap, printre care și al tău, că suntem niște netrebnici, leneși, incapabili, hoți, etc. și astfel ne-au furat și ne fură în continuare tot ce avem mai bun, printre care și noua găselniță, grafitul.

  12. Se spune ca Romania avea tehnologia si producea diamante industriale pe vremea cand tot asa se spune era a IV a producatoare de utilaj petrolier din lume…deja suntem la „A fost odata”…si toti fara sunt pe scaune, voiam sa spun sus, numai ca acolo sus e Dumnezeu…

  13. Afara cu exploatatorii din tara! Sa ne refacem industria extractiva si energetica. Sa ii chemam pe cei care mai stiu cum trebuie facute lucrurile si care mai sunt inca in viata, sa ii platim bine si sa relansam economia. Iar tradatorii si vanzatorii de tara merita streangul!

  14. @vise toma
    Asa este, aveam fabrica de diamante artificiale, in Bucuresti pe Bulevardul Timisoara, serviciile de pe vremuri care lucrau pentru Romania si nu in defavoarea ei ca acum au reusit sa “obtina” tehnologia de la suedezi, insa sub noul regim “democratic” fabrica a fost distrusa si acum este un parc acolo.
    Faceam si platforme de foraj marin, ne exploatam singuri resursele in folosul nostru, acum nu numai ca nu mai facem, dar nu mai suntem in stare nici macar sa inchiriem platforme de la italieni cu care sa ne scoatem gazul, ci firme straine vor face asta si ne vor vinde gazul nostru la supra pret, si numai daca le prisoseste dupa ce se indestuleaza strainii.

  15. Sigur e o trupa de cocalari din Romania asociați cu numele acestei forme americane. Așa au procedat și cu matricea românească de ștanțat aurul, cu tricolorul amanetat pentru 49 ani cu drept de prelungire unei țări africane, cu amanetarea sau gajarea a orice escrocherie puțin salariile și pensiile românilor și sunt enorm de multe.

  16. „Să fii dușmanul Americii poate fi periculos, să-i fi prieten este letal”.Statul român nu știe să scoată singur grafitul pe piață pentru că pițifelnicii lui nu-și bat capul decât cu ștampile și peșcheșuri. Romanistan, colonie africană.

  17. La ora actuală grafitul e mai valoros decât aurul…!…normal că bandiții de americani au pus ochii pe acest minereu… grafitul este viitorul omenirii…

  18. nu a fost rentabil pe vremuri, insa la noile preturi poate fi. Asemenea zacamintelor nemetalifere dar ce poti sa mai ceri de la niste politicieni care nu stiu tabla imultirii?
    Ei au invatat-o numai pe cea a adunarii…
    Votati FSN, ca de la anul veti roade scoarta de copac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.