Radiografia spitalelor româneşti: „Nu poți să plăteşti doar salarii”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că sunt spitale care oferă puţine servicii medicale şi din această cauză cheltuielile lor sunt similiare cu bugetul unităţii medicale.

În opinia sa, ar fi necesară o regândire a asistenţei medicale spitaliceşti şi o dezvoltare a serviciilor medicale în ambulatorii.

„Avem o radiografie a multora din spitalele din România şi sunt spitale care fac puţine servicii medicale şi din cauza aceasta cheltuielile lor cu salariile sunt câteodată similare cu bugetul spitalului respectiv. Este clar că nu mai poţi să oferi servicii medicale pentru că nu poţi să plăteşti doar salarii, trebuie să oferi şi alte lucruri. Cred că o regândire a asistenţei medicale spitaliceşti, o dezvoltare a serviciilor ambulatorii este singurul răspuns care duce pe de o parte la asigurarea de servicii către pacienţi, în condiţiile în care tehnologia oferă posibilităţi de diagnostic şi de tratament în regim ambulatoriu, spitalizare de zi. Pe de altă parte, serviciile pe care le oferă unele dintre spitale sunt destul de limitate şi din punct de vedere al resursei umane pe care o au şi din punct de vedere al dotării sau al consumabilelor pe care le au la dispoziţie având în vedere limitările financiare”, a susţinut Rafila la Conferinţa „Pria Financing the Healthcare System in Romania”.

El a spus că în momentul de faţă în sectorul public sunt foarte multe servicii de bună calitate care se oferă pacienţilor.

Ministrul Sănătăţii este de părere că finanţarea moleculelor originale nu poate să crească mai mult de valoarea de 80% din totalul cheltuielilor pentru medicamente.

„Finanţarea medicamentelor, moleculelor originale cred că cel puţin procentual nu mai poate să crească mai mult de 80% din totalul cheltuielilor pentru medicamente în general. Procentual nu mai poate să crească pentru că după aceea privăm pacienţii de medicamentele uzuale. Noi tratăm 80% din pacienţi cu 20% din bani. (…) Nu mai este spaţiu”, a susţinut Alexandru Rafila.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. Face Rafaila exact cum a făcut un primar înainte de 1989 cu cei care legal, trebuiau să primească o locuință și el dădea de cur înapoi tărăgănând situația, exact cum face Rafaila! Am ajuns sa intru și cu puțin calm deși eram un focar de nervi pentru că auzisem de la cei intrați și ieșiți de modul cum comunica cretinul primar, l-a pus cu botul pe labe și nu e gluma! I-am expus situația și aceeași placa ruginită, am stat 2 secunde și am răbufnit calm, citez din memorie „dle primar, primiti un fax sau telefon de la București sau Brăila, cu: arde Brăila, București-ul! Îl lăsați să ardă? S-a făcut negru la față și după ce am ieșit cu problema nerezolvată, au închis audiențele angajaților și jumătate de oră, tuna și fulgera in acel birou. Toți care nu au intrat în audiență după mine, erau nervoși și au fost anunțați sa plece, vor programa alta audiență cu primarul. Ce s-a întâmplat? A doua zi, toți cei înscriși pe liste in audiență, au fost chemați să li se de-a cheile de la casa. Până la urmă, secretara Silvia z.mi-a dezvăluit după câteva luni efectul cam fatal pentru primar prin modul de acțiune nebunească și riscantă personala, aceasta silvia, bucuroasa ca toate cazurile din acea săptămână au fost rezolvate. O asemenea palma la figurat îi trebuie și lui Rafila, omul cu sănătatea minciunilor și tărăgănărilor.

  2. Avem servicii bune în spitalele de stat? Aiurea. Majoritatea medicilor nici măcar nu ascultă ce are de spus pacientul. Se uită peste analize, peste rezultatul investigațiilor, după care fără să asculte pacientul căruia îi retează scurt ce are de spus, scrie rețeta. Chiar dacă încerci să-i spui medicului că ai mai luat un medicament și știi că ți-a făcut foarte rău, medicul îți dă peste nas cu protocolul și îți scrie tot ce vrea el deși în multe situații este mai scump și provoacă daune. După care se miră că pacientul a dat colțul iar Colegiul Medicilor îl scoate basma curată pe medic. Ce fel de medicină e asta care se bazează doar pe analize și investigații, fără a asculta ce are de spus pacientul? Unde e comunicarea medic-pacient, unde e siguranța pacientului – un subiect tabu în spitale? Curios e faptul că la ora la care se face reacreditarea spitalului, toți trec clasa cu brio. Dacă medicul de la privat te ascultă, îți explică și colaborează cu tine pacient, cel de la stat e întotdeauna extrem de grăbit și ocupat. Îți mai și spune că dacă nu-ți convine, mergi la privat.

  3. Abatoare și măcelari.
    De ce- i plătim cu bani grei pe acești măcelari?
    De ce sunt în libertate acești criminali ce ucid oamenii cu zile pe bani grei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.