La Bruxelles s-a decis: România ar urma să primească peste 6.300 de imigranţi

Comisia Europeană cere României să primească alți 4.646 de imigranți, potrivit unui comunicat al executivului de la Bruxelles transmis miercuri. Acestora li se adaugă cei 1.705 refugiați propuși anterior, ceea ce înseamnă că, în total, România ar putea avea o cotă obligatorie de 6.351 de migranți.

Comisia Europeană a prezentat miercuri o propunere de repartizare între state membre ale Uniunii Europene a 120.000 de imigranţi sosiţi în Italia, Grecia şi Ungaria. Cei 120.000 de imigranți ar urma sa fie redistribuiți în restul statelor UE, mai puțin Irlanda, Marea Britanie și Danemarca.

Astfel, conform propunerii de miercuri, România ar urma să primească 4.646 de imigranţi, dintre care 604 din Italia, 1.951 din Grecia şi 2.091 din Ungaria.

Aceasta se adaugă propunerii formulate de Comisie în luna mai, care prevedea repartizarea a 40.000 de imigranţi din Grecia şi Italia. CE a propus în mai ca România să primească 1.705 imigranţi, dintre care 682 din Grecia şi 1.023 din Italia.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lansat miercuri în Parlamentul European un apel către țările membre ale UE de a ajunge la un acord pentru repartizarea a 160.000 de refugiați sosiți în Grecia, Italia și Ungaria. Acordul a fost anunţat pentru săptămâna viitoare.

Șeful CE le-a cerut miniștrilor de interne ai statelor membre ale UE, ce se reunesc la Bruxelles pe 14 septembrie, ”să se pună de acord”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni seară că în România vor veni 1.785 de refugiați, „mai mult, nu”, precizând că a optat în Consiliul European pentru cote voluntare, și nu cote obligatorii.

Consilierul prezidențial Leonard Orban a anunțat recent într-un interviu pentru Europa FM că primii imigranţi pe care România s-a angajat să-i primească la cererea Uniunii Europene vor sosi în ţară în luna noiembrie.

Acesta spunea că în România vor ajunge puţin peste 1.700 de refugiaţi, însă ei vor sosi treptat în cele şase centre de primire disponibile şi vor fi verificaţi.

Premierul Victor Ponta a declarat la rândul său, luni, că, în opinia sa, România nu poate primi mai mult de 1.500 de refugiați, aceasta fiind capacitatea de locuri pe care țara noastră o are acum.

Acesta a mai spus că, cel mai probabil, o ședință CSAT va avea loc săptămâna viitoare, când se va decide asupra poziţiei României şi a cotelor de refugiaţi.

Daily Mail a scris, joi, invocând un document „divulgat” în presă că României i-ar reveni să primească 6.937 de refugiaţi, conform cotei sale de 3,7%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.