A crescut iar contrabanda cu țigări

În anul 2023, peste 150 de milioane de țigarete de contrabandă au fost capturate pe teritoriul României, la o valoare pe piață neagră de aproape 110 milioane de lei (22 milioane de euro). 

Volumul capturilor reținute anul trecut este în creștere cu aproape 40% față de 2022, iar acesta este cel mai ridicat nivel al capturilor de țigarete ilicite din ultimii 5 ani, conform datelor sintetice de pe www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator în timp real al capturilor de țigarete de contrabandă de pe teritoriul României.

Spre comparație, în 2022 autoritățile au capturat peste 110 milioane de țigarete de contrabandă, iar în urmă cu 5 ani, în 2018, volumul anual al capturilor s-a ridicat la 112 milioane de țigarete.

Conform celor mai recente date Novel Research, în 2023 media anuală a contrabandei a crescut în România cu peste un punct procentual, până la 8,2%. Aceasta după ce în 2022 nivelul mediu anual al contrabandei scăzuse semnificativ, la 7,1%, acesta fiind și cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimii 15 ani, ceea ce a reprezentat implicit și venituri mai mari la bugetul de stat.

În 2023, media anuală a contrabandei cu țigarete în România se situează în media europeană din 2022, evaluată la 8,2% conform studiului KPMG. Anul trecut au avut loc 2 revizuiri succesive ale accizei la produsele din tutun și nicotină, în contextul în care accizele și prețurile țigaretelor din România sunt cele mai mari din UE raportate la puterea de cumpărare. În țările învecinate României, țigările pot fi cumpărate chiar și la aproximativ jumătate din preț, contrabandă fiind astfel foarte profitabilă. De asemenea, România are 2.000 de km de granița cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic.

“Tendința ascendentă a nivelului contrabandei cu produse din tutun, precum și prevalența semnificativă a produselor contrafăcute indică riscuri majore care persistă la adresa siguranței comunităților și a dezvoltării economice, precum și la adresa veniturilor la bugetul de stat. Pe de altă parte, nivelul semnificativ al capturilor de țigarete ilicite din 2023 ne indică odată în plus că presiunea pieței ilicite este în creștere, fiind nevoie că lupta împotriva traficului ilicit să rămână o prioritate.

Proiectul Ministerului de Finanțe privind dotarea birourilor vamale cu 26 de sisteme noi de scanare în perioada următoare, eforturile susținute ale autorităților de aplicare a legii, suntem convinși că vor contribui semnificativ la consolidarea eforturilor de combatere a traficului ilicit. Desigur, aceste eforturi trebuie susținute de măsuri fiscale echilibrate și predictibile, care să susțină un mediu de business legitim și sustenabil, precum și comerțul cu produse legale, reglementate și taxate corect.

”Cu o prezența de peste 25 de ani în România a BAT, ne bucurăm să fim parte din acest efort comun. BAT România rămâne unul dintre marii contribuabili ai țării, cu circa 10,5 miliarde de lei plătiți la bugetul de stat în 2022, și un partener de încredere al autorităților în susținerea eforturilor de combatere a contrabandei, prin intermediul proiectelor de informare și conștientizare, dar și prin donații de echipamente necesare la granițele țării, în cadrul campaniei Stop Contrabandă,” a declarat Ileana Dumitru, Director Corporate & Regulatory Affairs al Ariei Europa centrală și de sud, BAT.

3 județe au înregistrat în 2023 peste jumătate din totalul capturilor anuale

În 2023, peste 55% din totalul capturilor de contrabandă s-a înregistrat la granițele de vest, sud – est și nord – est ale țării, în județele Arad (cel mai mare volum de țigarete destinate pieței negre, peste 36 milioane de țigarete), Constanța (peste 28 milioane de țigarete) și Suceava (peste 21 milioane de țigarete), potrivit datelor centralizate pe StopContrabanda.ro.

Valoarea pe piață neagră doar a capturilor înregistrate anul trecut în aceste 3 județe se ridică la peste 52 de milioane de lei.

Contrafacerea, în creștere. Capturi semnificative de tutun vrac

Comerțul ilegal cu bunuri contrafăcute ridică de asemenea semnale de alarmă, în condițiile în care în primele 11 luni ale anului 2023 autoritățile au depistat 1.116 fapte de natură infracțională, de peste 3 ori mai mult comparativ cu aceeași perioada din 2022, când au fost depistate 356*.  În continuare, aproximativ 25% din țigările consumate în piață ilicită din România sunt contrafăcute, conform rezultatelor analizelor de laborator efectuate de producătorii participanți la studiul pieței ilicite cu țigări.

De altfel, potrivit celui mai recent Raport al Organizației Mondiale a Vămilor și la nivel internațional s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de rețineri de mărfuri care încalcă drepturile de proprietate intelectuală la granițele UE. Numărul de rețineri raportate de autorități a crescut cu aproximativ 34% în 2021 față de 2020, majoritatea acestor rețineri fiind reprezentate de țigări. Tot Organizația Mondială a Vămilor notează o creștere notabilă a capturilor asociate traficului ilicit online.

În același timp, comerțul ilegal cu tutun vrac ia amploare. În ultimele luni ale anului trecut autoritățile române au destructurat rețele de contrabandă care urmau să comercializeze ilegal peste 30 de tone de tutun vrac. Cele mai mari capturi, înregistrate în perioada septembrie – decembrie 2023, au avut loc în județele Constanța, Călărași, Ilfov, Dolj și Mureș, autoritățile reținând aici peste 33 de tone de tutun vrac și tutun pentru narghilea destinat consumului ilicit.

Datele despre evoluția capturilor de țigarete de pe teritoriul României pot fi consultate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro,  o inițiativa BAT de sprijin al eforturilor autorităților  prin centralizarea capturilor din întreagă țară, dar și prin informarea consumatorilor cu privire la efectele contrabandei cu țigări asupra societății. Campania este desfășurată în parteneriat cu Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Autoritatea Vamală Română. Campania „Stop contrabandă” a fost lansată de BAT în 2017, pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabandă cu țigări.

Despre contrabandă cu țigări în România

– România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu țigarete din Europa de Est și, în același timp, cel mai ridicat nivel din UE la prețurile țigaretelor, raportat la puterea de cumpărare, potrivit Nanny State Index 2023.

– România are 2.000 de km de granița cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic.

– Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 2 miliarde de lei, ceea ce reprezintă contravaloarea a 500 km de drum național modernizați.

– Fiecare container de țigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.

– În 2022, țigările reprezintă majoritatea (50%) din volumul capturilor raportate la nivel global.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Pai numai contrabanda cu tigari ? Dar cea cu cereale urkace , nu ?Mai deschideti niste puncte de frontiera cu Ukruina .Vedeti ca se pare ca a ajuns si armament cu munitie letala prin Romanica . Asa ” la negru” . Sa nu va treziti si cu niste ” Che Guevara” bastinasi.

  2. Păi cum puii mei de racheți ukrani sunt incă atît de patrioți de nu sunt pe front ?? Sau or fi creat băieții romîni cu ochii albaștrii o rețea și tranfrontalieră ??

  3. Parteneriatul public-privat la nivel transfrontalier UA-RO se pare că-i benefic pentru ambele părți… Unde mai pui că tocmai ce-a semnat Ghiolbannis (pe șest, e adevărat) Parteneriatul Strategic ne asteptam ca prețul tâgărilor să scadă până la un minim istoric..

  4. Poate d-aia a vorbit Mutul cu banditul de la kiev…să crească traficul frontier cu produse de contrabandă…

  5. pui cainele sa miroase droguri,bomboane cu droguri , praf de pusca(cartuse si miros de urme de praf de pusca de pe arme artizanale de unica folosinta printate-sa treaca neobservate) si gasesti repede si cartuse de tigari ascunse!
    asa nu mai pierzi toata ziua cu controlatul!
    eventual cainele destept gaseste si baietii care iau singuri „autostopul” la semafor ..

  6. …si asta-i doar inceputul!…la cate mii de camioane intra necontrolate in tara, de ce va mirati?…pe de alta parte, anul trecut ati scumpit tigarile de vreo trei ori, anul asta din prima luna…de ce v-as da voua 26/28 lei pe pachet cand il iau de la colt la jumatate de pret…

  7. Cu cat creste pretul lor (acciza) cu atat creste si contrabanda. Este o lege, naturala. Nu inteleg un lucru: de ce vrea statul sa castige de pe urma nenorocirii oamenilor ?

  8. Fumatul n-are nimic cu cancerul la plămîni. Cei ce fumează mult sînt necăjiți, necazu-i îmbolnăvește. N-am zis că face bine.
    http://www.sott. net/article/242962-Smoking-Does-Not-Cause-Lung-Cancer-According-to-WHO-CDC-Data (scoateți pauza dintre punct și net)

  9. vai, saracesc producatorii straini din Romania… triasca contrabanda! hai cu falimentul corporatiilor! lupta e continua dupa cum spune pepe mujica…

  10. Sunt convins ca vreun mare ieconomist cult in cap s-a gandit el cum sa scada contrabanda. Marind pretul tigarilor prin n-spe taxe si impozite. Muahahahahahahahaaaaaa!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.