A fost noaptea starurilor, la Oscar 2016

28 spre 29 februarie, la Teatrul Dolby din Los Angeles, la ceremonia decernării Premiilor Oscar. Show-ul a fost prezentat de Chris Rock, actorul afro-american care a reuşit să gestioneze excelent polemica stârnită de Academie, aceea a lipsei nominalizării actorilor de culoare, devenită virală pe site-ul OscarsSoWhite.

Ceremonia Oscarurilor a început cu un defileu al starurilor pe covorul roşu. La ora 2.00 (ora Europei), a urmat salutul lui Chris Rock pentru cea de a 88-a ediţie a Premiilor Academiei. Chris Rock şi-a făcut intrarea pe scenă cu un lung monolog, OscarsSoWhite, axat pe polemica declanşată de absenţa actorilor afro-americani din lista de nominalizări.

La începutul acordării premiilor Oscar, perechea Liev Schreiber-Naomi Watts spunea: ”Spirit Awards a fost o seară minunată. Ne-am bucura ca şi Noaptea Oscarurilor să fie aşa”.

Brie Larson, recompensată cu Oscarul pentru cel mai bun rol principal, într-o creaţie Gucci

La începerea maiestuoasei Ceremonii, la nominalizarea sa pentru cel mai bun actor, DiCaprio spunea: ”Cred că a fost fericirea vieţii mele să pot să joc în această peliculă. Sunt foarte mândru de acest lucru. Este apogeul tuturor anilor în care am lucrat. Sunt aici, alături de mama mea”.

Pe covorul roşu, la ora 1.55, a sosit Sylvester Stallone, îmbrăcat într-un costum bleu, cu papion. Până acum nu a primit niciodată această recunoaştere, iar acum a fost nominalizat la categoria cel mai bun actor în rol secundar în Creed… Filmul spune povestea lui Adonis Creed (Michael B. Jordan), nepotul rivalului în ring al lui Rocky Balboa, Apollo. Acesta ajunge sub tutela bărânului Rocky, deşi acceptă cu greu să îl aibă ca mentor. Dar n-a fost să fie… Alături de el a fost soţia sa, Jennifer Flavin.

Alicia Vikander în Louis Vuitton

Matt Damon se destăinuia: ”De fiecare dată când îl întâlnesc pe Ridley Scott îl rog să găsească ceva şi pentru mine…”.

Din Vietnam la Hollywood. Este lunga călătorie pe care a făcut-o Brie Larson, învingătoarea Oscarului pentru cea mai bună actriţă, povestindu-şi peripeţiile. Era îmbrăcată într-o rochie lungă cu o centură lată, cu inserţii preţioase. Ea a vorbit despre personajul său, o mamă extrem de curajoasă. Joy Newsome, cunoscută şi drept Ma, este ţinută captivă împreună cu băieţelul ei în vârstă de doar cinci ani într-un şopron din grădină. Totul a început în momentul în care Old Nick (Sean Bridgers) a păcălit-o pe Ma să îl ajute să găsească un câine ce se pierduse. Ea a fost răpită atunci şi adusă în „Cameră” – şopronul din grădina casei lui Old Nick. Şapte ani mai târziu, Ma şi Jack (Jacob Tremblay) sunt încă prizonieri în acea Cameră şi îşi doresc nespus să scape…

Învingătorii premiilor de interpretare

Micul star în vârstă de 9 ani, Jacob Tremblay, iubit de Hollywood datorită prestaţiei din filmul Room, a trezit admiraţia publicului. El s-a arătat încântat că a putut să cunoască starurile sale preferate, de la Leonardo DiCaprio la Sylvester Stallone…

Apreciatul actor Eddie Redmayne a vorbit în scurta sa alocuţiune despre speranţa ca Danish Girl, axat pe tema identităţii sexuale, să fie mereu în actualitate. Alături de el era şi soţia sa, Hannah Bagshawe, însărcinată cu primul lor copil.

Jacob Tremblay, revelaţia serii

Toate flash-urile au fost focalizate pe Olivia Wilde. Cu părul strâns, cu cercei splendizi cu perle, cu un colier la fel de încântător şi cu un decolteu adânc, purta o rochie albă, drapată… fiind splendidă.

Apoi a fost decernat Premiul pentru cel mai bun film peliculei Spotlight, pentru supravieţuitori, producătorul filmului Michael Sugar trimiţând, în cuvântul său de mulţumire, un mesaj către Vatican, către Papa Francisc, întrucât a sosit momentul protejării copiilor. Pelicula povesteşte ancheta condusă de jurnaliştii de la Boston Globe asupra unor cazuri de abuzuri din partea sacerdoţilor pedofili, rolurile principale fiind interpretate de Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber, John Slattery, Stanley Tucci.

Cate Blanchett într-o rochie semnată Armani Prive

A urmat Oscarul acordat lui Leonardo DiCaprio pentru cel mai bun actor protagonist, ce i-a fost înmânat de Julianne Moore. În primul rând, cu lacrimi în ochi, puternic emoţionată, Cate Winslet, partenera sa din Titanic.

Premiul pentru Cea mai bună protagonistă a mers către Brie Larson, pentru filmul Room, inspirat de cazul Fritzl, o femeie sechestrată de tatăl său ani de zile. Statueta i-a fost înmânată de către Eddie Redmayne (interpretul principal din The Danish Girl).

Oscarul pentru cea mai bună regie, înmânat de J. J. Abrams (Star Wars, episodul VI: Trezirea forţei), i-a revenit lui Alejandro González Iñárritu pentru pelicula The Revenant.

Charlize Theron, o frumuseţe pe covorul roşu

Premiul pentru cel mai bun cântec original a fost obţinut de Sam Smith pentru Writing’s on the wall din pelicula Spectre, cel mai recent James Bond.

La ora 5.20, un Oscar pentru muzică i-a fost înmânat lui Ennio Morricone, pentru coloana sonoră de la The Hateful Eight (Cei opt odioşi), în regia lui Quentin Tarantino. El a sărbătorit, totodată, 60 de ani de carieră. Este pentru prima dată când Ennio Morricone semnează întreaga coloană sonoră pentru un film al lui Tarantino. În trecut, Tarantino a fost constrâns să ”fure” bucăţi muzicale ale acestuia, din alte filme.

Maestrul de 87 de ani este autor a sute de coloane sonore din filmele lui Sergio Leone, Giuseppe Tornatore… El a compus muzica pentru 500 de fime şi seriale TV. A învins de trei ori Grammy Awards, de trei ori Golden Globes, de 6 ori BAFTA, de 10 ori David di Donatello, 11 Nastri d’argento, 2 Premii Europene. I s-a acordat Leul de Aur pentru întreaga carieră la Veneţia.

Ennio Morricone primeşte Oscarul la 87 de ani

Ovaţii din partea publicului la Dolby Theatre din Los Angeles. ”Mulţumesc Academiei pentru această prestigioasă recunoaştere. În acest moment gândul meu zboară către alţi premiaţi, în special către John Williams, autorul coloanei sonore din StarWars. Nu există muzică importantă fără un mare film care s-o fi inspirat. Îi mulţumesc regizorului Quentin Tarantino pentru că m-a ales. Dedic această muzică şi victorie soţiei mele”, a specificat Maestrul.

Pentru a doua oară consecutiv lui Alejandro Inarritu i s-a decernat Oscarul pentru cel mai bun regizor

A urcat pe scenă vicepreşedintele american Joe Biden, fiind primit cu standing ovations. ”Sunt persoana cea mai neimportantă pe acestă scenă, dar vreau să trimit un mesaj împotriva violenţei sexuale asupra femeilor. În fiecare an, sute şi sute de persoane sunt abuzate sub orice formă şi trebuie să fim toţi uniţi pentru a combate acest flagel, pentru a apăra victimele”. Biden a lăsat-o în locul său pe Lady Gaga, care a cântat Till happens to you, melodia pe care a scris-o pentru a denunţa violenţa la care a fost chiar ea supusă cu ani în urmă.

Lady Gaga într-o ţinută Brandon-Maxwell, alături de Taylor McKinney

Cel mai bun film străin a fost ales Fiul lui Saul, în regia ungurului László Nemes. Filmul Son of Saul este o coproducţie Ungaria-Franţa, apreciată de critica de specialitate. Subiectul filmului este centrat pe două zile din viaţa lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare de la Auschwitz. Filmul reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes.

Rooney Mara a optat pentru Givenchy

Actorul Levente Molnár, care interpretează rolul lui Abraham în această peliculă, a avut onoarea să participe la Gală. Levente Molnár, născut pe 10 martie 1976, la Baia Mare, a studiat actoria la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar din anul 2002 este actor al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. A colaborat cu personalităţi precum Silviu Purcărete, Gábor Tompa, Michal Docekal, Dragos Galgoţiu, László Bocsárdi, Mihai Mănuţiu, Olga Barabás, György Selmeczi, David Zinder şi Mona Marian.

Kate Winslet alături de Leonardo DiCaprio

De asemenea, în data de 24 februarie, la invitaţia Universităţii California din Los Angeles – UCLA Slavic and East-European, Eurasioan Languages and Cultures, actorul Levente Molnár a susţinut, împreuna cu Gábor Tompa, regizorul şi directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, o prelegere despre artele spectacolului: „Munca actorului în film şi teatru“.

Oscarul pentru cel mai bun scurtmetraj a mers către Stutterer, sub bagheta lui Benjamin Cleary.

Emily Blunt într-o rochie roz pudră, Prada

La ora 5.00 afost proiectat video-ul In memoriam, un omagiu adus lui Ettore Scola, dispărut nu de mult dintre noi. A putut fi urmărită şi prestaţia lui Dave Grohl, liderul de la Foo Fighters, care a interpetat la chitară melodia Beatles-ilor, Blackbird.

Implicarea ne dă mai multă forţă. S-a spus Nu discriminărilor. Preşedintele Academiei, afro-americanul Cheryl Boone Isaacs, a subliniat: ”Oscarul celebrează pe cei care au avut posibilitatea de a lucra în cinematografie, dar de aici derivă şi o responsabilitate, întrucât publicul nostru este extrem de variat şi atunci şi oferta noastră trebuie să fie diversificată. Cu toţii, cei care lucrăm la Hollywood, trebuie să contribuim la această schimbare. Fiecare dintre voi trebuie să fie un ambasador pentru a-i influenţa pe ceilalţi. Nu este suficient ca de pe un scaun să daţi sfaturi altora. Aşa cum spunea Martin Luther King, «adevărata măsură a omului nu se vede în momentele de linişte, ci în momentele de confruntare, în momentele de confruntare şi de provocare ale vieţii şi ale societăţii»”.

Naomi Watts a ales Armani Prive

Oscarul pentru cel mai bun documentar a mers către Amy de Asif Kapadia, care povesteşte viaţa privată a celebrei cântăreţe Amy Winehouse, dispărută în 2011. ”Acest film vrea să demonstreze lumii că Amy nu a fost o fată dintr-un tabloid, ci o persoană sensibilă, spirituală, inteligentă. Ea avea nevoie de fani şi acest Oscar este pentru ei”.

Pentru scurtmetraj, statueta a mers către A girl in the river, regizat de Sharmeen Obaid-Chinoy din Pakistan.

Reese Witherspoon într-o ţinută Oscar de la Renta

Cu aplauze a fost primită şi anunţarea Premiului pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, acordat lui Mark Rylance în Podul spionilor, în regia lui Steven Spielberg. Premiul i-a fost înmânat de către Patricia Arquette, iar protagonistul a mărturisit: ”Întotdeauna mi-au plăcut poveştile şi acum am avut marea plăcere de a lucra cu acest regizor minunat, Steven Spielberg, unul dintre cei mai mari povestitori din toate timpurile, care dirijează totul cu o mare dragoste, fiind înconjurat de mari maeştri precum Tom Hanks. Am avut satisfacţia să joc alături de el şi acest lucru m-a ajutat”.

Două blonde pentru două filme. Reese Witherspoon şi Kate Winslet, au prezentat candidaţii următorului premiu. Două clipuri pentru a rememora publicului: Podul spionilor şi cazul Spotlight. În primele rânduri erau Michael Rezendes, adevăratul învingător al Premiului Pulitzer pentru ancheta realizată în cazul Spotlight, şi Mark Ruffalo, principalul interpret.

Sylvester Stallone şi soţia sa, Jennifer Flavin

Cantautorul şi producătorul canadian The Weeknd şi nuanţele muzicii. A venit rândul câtorva piese ce au candidat pentru cel mai bun cântec original. Pe podium The Weeknd cu Earned it din pelicula 50 de nuanţe ale griului.

Oscarul pentru cel mai un lungmetraj de animaţie a mers către Inside Out de la Pixar, regizat de Pete Docter.

Cel mai bun scurtmetraj de animaţie a fost decretat A Bear Story, regizat de Gabriel Osorio, acesta declarând că îi dedică filmul bunicului lui care i-a inspirat această poveste şi tuturor persoanelor care au suferit în exil. ”Sper ca acest lucru să nu se mai întâmple vreodată. Este primul Oscar pentru ţara noastră numită Chile”.

Scenaristul şi producătorul de film Bart Freundlich şi soţia sa, Julianne Moore

Serialul de televiziune Mad Max: Drumul furiei, a strâns toate premiile ”tehnice”. În acest SF, urmărit de un trecut turbulent, Mad Max prefera să călătorescă de unul singur şi să nu îşi facă prieteni. În ciuda convingerilor sale, se alătură unui grup de supravieţuitori ai deşertului, conduşi de implacabila luptătoare Imperator Furiosa. Aceştia sunt urmăriţi permanent şi…

Filmul lui George Miller a totalizat 6 statuete inclusiv cel pentru cel mai bun sonor, realizat de Mark Mangini şi David White.

Levente Molnar la Premiile Oscar, alături de regizorul Laszlo Nemes

Margaret Sixel s-a aflat la prima sa nominalizare, fiind recompensată cu Oscarul pentru montaj: ”Mulţumesc tuturor celor care, timp de câteva luni au supravieţuit în deşertul Namibia pentru a realiza acest fantastic film”, a spus Sixel, soţia regizorului George Miller. Să mai adăugăm şi Oscarurile pentru machiaj şi coafură, înmânate de Margot Robbie şi Jared Leto. Şi tot pentru acest serial Oscarul pentru scenografie, acordat lui Colin Gibson şi Lisei Thompson.

Tot filmului Mad Max i-a revenit şi statueta pentru cele mai bune costume, înmânată lui Jenny Beavan.

Oscarul pentru cele mai bune efecte speciale a fost obţinut de filmul britanic SF Ex Machina, regizat de Alex Garland, cu Alicia Vikander, Oscar Isaac, Domhnal Gleeson.

Jennifer Lawrence într-o creaţie Dior

Cea mai bună imagine a fost şi de această dată, după Birdman (2015) şi Gravity (2014), cea realizată de Emmanuel Lubezki pentru filmul The Revenant.

Între oaspeţi s-a aflat şi Ursul din The Revenant, în scurte clipuri, viu aplaudat de către întreaga sală. Pe scenă Benicio Del Toro şi Jennifer Garner.

Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar a mers către… Alicia Vikander pentru rolul din The Danish Girl al regizorului Tom Hooper.

Cel mai bun scenariu adaptat a fost declarat The Big Short, semnat de Ryan Gosling şi Russell Crowe, iar cel mai bun scenariu original a fost cel pentru Spotlight, anunţat de frumoasa Charlize Theron şi primit de John Singer şi Tom McCarthy

Celebrităţile strălucesc pe covorul roşu

Mark Rylance, cel mai bun actor în rol secundar, în Podul spionilor

Să mai adăugăm frumuseţea divelor şi a ţinutelor lor. Rochii de vis, elegante, de clasă, lăsând în urmă extravaganţele din alţi ani. Între actriţele cele mai sexy, Charlize Theron, cu o rochie roşie, Dior Haute Couture, care îi sublinia figura statuară, cu un decolteu extrem de generos. Alicia Vikander a uimit prin rochia sa maxi, din tafta galbenă, cu aplicaţii argintii, fusta fiind în formă de lalea, creaţie Louis Vuitton.

Cate Blanchett a punctat în alegerea sa pe culoarea verde-apă care mergea perfect cu ochii săi, un model ce o transforma într-o sirenă, purtând semnătura Armani Privé. Margot Robbie a purtat o rochie în culoare aurie, semnată Tom Ford.

Negrul a fost culoarea preferată de către Jennifer Lawrence, o ţinută senzuală din dantelă Chantilly, cu fusta cu volane, creaţie Dior.

Echipa filmului Spotlight

Brie Larson a fost în sintonie cu momentul, în stilul ”seventies”, purtând o rochie albastru închis, semnată Gucci, cu fusta decorată cu volane plisate şi o maxi-centură bijuterie. Naomi Watts a ales o rochie fascinantă, brodată cu cristale Swarovski, cu paiete albastre şi roz, cu fire din lurex pe un model în efect de zig-zag, de asemenea, semnată Armani Privé.

Rooney Mara a confirmat încă odată legătura sa cu Casa Givenchy prin rochia neagră, de o elegantă simplitate, faţă de celelalte rochii de pe covorul roşu, fie din dantele sau din lame-uri, decorate cu cristale, pene şi aplicaţii scânteietoare sau de cele în culoarea gheţii, ce se anunţă noua culoare a acestui an, cu accesorii în aceeaşi nuanţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.