Nou furnizor de calibru pentru UE

A început transportul gazelor azere către Europa

Primele cantități de gaze din imensele rezerve ale perimetrului azer Shah Deniz au intrat în conducte, pentru a fi duse către Italia, via Turcia, anunță presa de peste Bosfor. Gazul va trece prin Marea Adriatică prin conducta de gaz Trans-Adriatică, conductă care face legătura cu TANAP, la dintre Turcia și Grecia, și va fi livrat în Italia.
Gazoductul trans-adriatic va începe să funcționeze la capacitate maximă în primul trimestru al anului 2021, după testele de acum. TANAP este partea centrală a coridorului sudic al gazelor, care leagă gigantul zăcământ de gaz Shah Deniz din Azerbaidjan cu Europa prin conducta Caucazului de Sud și conducta Trans Adriatică. Conducta are o importanță strategică, pentru că permite exportul de gaze azer spre Europa.
Capacitatea conductei este de 16 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an, în etapa inițială, și ar urma să fie crescută ulterior: către 23 de miliarde de metri cubi până în 2023, 31 miliarde de metri cubi până în 2026 și, în etapă finală, de 60 de miliarde de metri cubi.

Și noi?

Gazele azere ar putea ajunge și în România. Anul trecut, SOCAR, compania de stat din Azerbaidjan, a precizat că ar dori să exporte gaze în România, folosind infrastructura deja existentă  din sudul ţării noastre, în condiţiile în care gazul azer ajunge deja în Turcia prin conducta TANAP şi va ajunge şi în Grecia şi apoi, Italia, odată cu finalizarea conductei ȚAP.
Potrivit unor informaţii din piaţa de energie, SOCAR ar doi să transporte către pieţele din Bulgaria, România, Ungaria şi Slovacia circa 1,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1073 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.