Ungurii și-au asigurat gazele pentru următorii ani

Budapesta mută decisiv în arena gazului, una din ce în ce mai încinsă în această regiune a Europei, contractând de la gigantul Shell 250 de milioane de metri cubi de gaz natural lichefiat, în fiecare an din perioada 2021- 2027, potrivit anunțului făcută de Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior. Ungaria cumpără și de la Gazprom, și intenționează să cumpere și mai mult, astfel încât împacă pe toată lumea. GNL-ul de la Shell va sosi la terminalul Krk, din Croația, unde ungurii au rezervat capacitate pentru un miliard de metri cubi anual, astfel încât pot ajunge să cumpere chiar mai mult decât ce au contractat deja, funcție de necesități.
Această înseamnă că, până la sfârşitul anului 2027, 10% din necesarul de gaze naturale al Ungariei va fi acoperit de la terminalul GNL din Krk, a explicat Szijarto, citat de MTI. Este primul contract pe termen lung din istoria Ungariei cu un partener occidental din industria petrolieră. Contractul a fost încheiat la un preţ competitiv, drept urmare, rezultatele şi realizările reducerii cheltuielilor de întreţinere a locuinţelor din Ungaria pot fi protejate, a adăugat ministrul, conform MTI.
Având în vedere că preţul GNL a ajuns sub cel al gazelor naturale transportate prin conducte, Ungaria a decis creşterea rolului GNL în alimentarea cu gaze a Ungariei.

Și cu estul, și cu vestul

Ministrul a explicat că, în ultimii ani, guvernul ungar a făcut investiţiile şi a încheiat acordurile necesare, în urmă cărora se poate spune astăzi că aprovizionarea cu gaze naturale a Ungariei este asigurată pe termen lung. Au fost construite conexiunile cu ţările vecine, iar cu şase dintre cele şapte ţări vecine există acum conexiuni prin gazoducte către Ungaria. Conform MTI, s-a stabilit o relaţie corectă, bazată pe încredere, atât cu companiile din est, cât şi cu cele occidentale, iar cooperarea va fi menţinută şi în viitor deoarece este în interesul Ungariei să aducă gaze din cât mai multe surse posibile, a axplicat ministrul.
Ungaria este deja sub o înțelegere pentru furnizarea de gaze cu rușii de la Gazprom pentru 6,2 miliarde de metri cubi, în 2020 și 2021, și negociază încheierea unui contract pe termen lung, prin viitorul gazoduct TurkStream, care va fi finalizat în luna octombrie, a anului viitor. Până la 6  miliarde de metri cubi anual vor putea fi cumpărați din această sursă, deci aprovizionarea statului vecin ar fi asigurată.
Ungaria are nevoie de cantități mari de gaze, prin contracte pe termen lung, pentru că are investițîi în derulare de 5 miliarde de euro în chimie și petrochimie. Vecinii au demarat deja construcția unei fabrici de polioli de 1,2 miliarde de euro, care va fi finalizată anul următor, și își va dezvoltă un întreg nou sector chimic și petrochimic , până în 2030, care ii va permite să devină un actor industrial major în regiune.
90% dintre gospodăriile din Ungaria sunt branșate la gaze. În România, procentul este de 30%.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1087 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Ai nostri politicieni îi vrajesc pe prostii de alegatori la fiecare 4 ani ca le baga gaze. Si prostii cred in basme.
    Despre petrochimie ce sa zici? Ar trebui împuscat guvernul care a lasat OMV-ul sa taie la fier vechi platformele petrochimice. Recititi-l pe Petrisor Peiu.
    Dar nu-i nimic,avem servicii secrete sa dam la toata Europa.

  2. Nu doar că și-au asigurat, dar le-au ieftinit deja in două tranșe,.. Și se pare că mai au astfel de intenție,.

  3. Orban al Ungariei tine la tara sa,spre deosebire de Sică mandolina care nu-i bun nici macar de portar la scară de bloc.Nume omonime dar al nostru carcter canci.Pai Romania nici in 50 ani nu va avea 90% dintre gospodarii bransate la reteaua de gaze,despre industrie ce sa mai zic lipsă totala.Vorba lui Țuțea un popor de idioți !

  4. Ion Sterian , director Transgaz ,declara in 02.09. 2020: ,, Romania poate deveni un lider energetic in regiune” . Am fi vrut si noi contribuabilii , care mentinem statul existent de 30 de ani prin impozitele noastre , sa fi aflat aceste informatii , care sunt publice, din gura directorului , despre vecinul Ungaria, care nu are nici gaze nici petrol dar are o Companie petroliera care gestioneaza aranjamente energetice cu resursele altora . Si deasemenea trebuia ,,boierul ” asta de director , cu salariu urias , sa ne explice de ce in Ungaria 90% din gospodarii sunt bransate la gaze( cu gaze din import ) iar noi HABUL avem un amarat 30%. Numai pentru rusinea asta nationala toti boierii astia in cap cu parlamentarii- vechiul CC al PCR , ar trebui trasi la raspunre in fiecare secunda. Mai ales sa stie si romanii ca piata petroliera este detinuta in tara noastra de GAZPROM 25% si Mun Gaz – tot rusesca 25% ,,iar Petrom – OMV 25%. Trebuie spus ca Ponta a pus umarul serios la aceasta afacere rusesca , si acum face pe mentorul de opinie impreuna cu alt ,,luptator” Gusa, aflat in aceiasi barca sovietica.

  5. Lui IcsȘ da dar Orban al Ungariei nu a ajuns la pirnaie, nic presul Poloniei.Si nici Ungaria sa i se faca impingment nu am auzit.Nici ca un partid sa cistige alegerile si sa ajunga in opozitie.Ati vrut Dulap ,aveti dulap.Gaze- cu putina fasole se pot produce ieftin.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.