Summitul NATO. Prag minim al bugetelor apărării

Miniştrii apărării din statele baltice (Lituania, Letonia şi Estonia) au anunţat miercuri că la summitul NATO din iulie le vor cere aliaţilor creşterea la cel puţin 2,5% din PIB a bugetelor apărării statelor membre, relatează agenţia EFE.

Statele NATO şi-au asumat în cadrul Alianţei angajamentul de a aloca fiecare apărării un buget de minim 2% din PIB, dar numai 11 din cele 32 de ţări membre au atins anul trecut această ţintă.

Deşi nici măcar acest procent de 2% nu este îndeplinit de majoritatea ţărilor membre, statele baltice foste republici sovietice şi care se tem de Rusia consideră că pragul minim al bugetelor apărării ţărilor NATO ar trebui crescut cel puţin cu 0,5%.

În ce priveşte propriile bugete ale apărării, Lituania, Letonia şi Estonia s-au angajat să aloce chiar aproximativ 3% din PIB. Şi alţi aliaţi „sunt bineveniţi să se alăture clubului de 3%”, a declarat miercuri ministrul eston al apărării, Hannu Pevkur, care s-a întâlnit în oraşul lituanian Palanga cu omologii săi lituanian şi leton.

Vorbind la o conferinţă de presă după reuniune, ministrul lituanian Laurynas Kasciunas a spus că pentru ţările baltice o temă importantă la summitul NATO va fi implementarea planurilor de apărare a acestor ţări elaborate după ultimul summit al Alianţei.

„Apărarea prin negare este esenţială”, a indicat ministrul lituanian, concept care, a explicat el, presupune existenţa unor trupe, echipamente şi alte măsuri suficiente pentru a împiedica inamicul (rus) să pătrundă şi să ocupe vreun teritoriu al celor trei state baltice.

În acest sens, Lituania va anunţa detaliile care privesc partea sa din „linia baltică de apărare comună” contra Rusiei convenită de cele trei ţări la începutul anului. Lituania are astfel în vedere construirea unor fortificaţii fixe, dar şi a unor aşa-numite „parcuri de contra-mobilitate”, unde trupe şi echipamente, inclusiv mine antitanc şi antipersonal, vor putea fi concentrate rapid în zonele ameninţate.

La rândul său, ministrul eston Hannu Pevkur a spus că ţara sa deja lucrează la primele poziţii defensive la graniţa cu Rusia, în timp ce ministrul leton Andris Spruds a menţionat că cele trei state baltice vor amenaja infrastructuri care să permită fiecăreia găzduirea unei brigăzi NATO complete.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. Prostii astia din tarile baltice tot latra si tot latra la vecinul lor crezand poate ca se schimba geografia si or sa se invecineze cu Texas si Arizona. Si pe urma cand vine neprovocata si ilegala…

  2. Tarile baltice sunt amenintate cu disparitia, din cauza sporului demografic negativ. Populatia scade, PIB-ul scade consecinta ar fi sa maresti procentul sa asiguri aceiasi suma. Dar ce faci cu inflatia? Oricum balticii sunt portavocea stapanilor de prste ocean, stapanii trag de lesa, iar ei latea ca disperatii

  3. Toti balticii astia belicosi (LT, LI, ES) luati impreuna au populatie cat jumatate din Moscova.
    Prin urmare, daca propune Pe(v)kur asta buget de 3% pentru Aparare, musai trebuie ascultat, ca poate ne si da vreo smetie daca nu facem cum gandeste el.
    Vai de capu’ lor de neispraviti!

  4. Că să înțelegem natura alianței NATO trebuie să revedem modelul său,care din păcate este unul antic. Este vorba de liga de la Delos, creată și condusă de puterea maritimă numărul unu a vremii, Atena. Inițial, insulele grecești care au intrat în alianță au prosperat. Cu timpul însă,atenienii au început să impună contribuții financiare tot mai mari, pedepsind drastic pe cei nemulțumiți sau care refuzau să plătească.( Melos, de exemplu)

    Pare absurd pentru europeni ca NATO să emuleze asemenea model revolut de alianță, însă americanii s-au identificat încă de la debutul istoriei lor cu civilizațiile antice, mai ales cea greacă. Astfel, ei au adoptat de la bun început un model de societate democratică sclavagistă,ignorând faptul că Europa creștină ajunsese să considere sclavia profund imorală și au scos-o înafara legii. Filosoful la modă la Washington nu era avoltaire,sau Montesquieu, ci Aristotel cu a sa apologie a democrației sclavagiste.

  5. Trebuie sa ne inarmam in fata amenintarii ruse,care e clara si fara ochelari
    Rusia nu are bani ca SUA sau China, sa se impuna in lume,ea are doar violenta
    De acord cu inarmarea Romaniei, mai ales cu arme chimice si bacteriologice

  6. Niste neica-nimeni au ajuns sa dicteze in NATO. La ordinul stapanului, ma rog…

  7. care schelălăie la Urs ascunși in casă ! măR🤣g…
    ●●● RumburKK- StatMajoriZd Tulcean & Cititor de Clasici Ruși -RumburKK■■■

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.