A murit „unul dintre cei mai mari actori ai neamului românesc”

Actorul Ilie Gheorghe, devenit faimos pentru rolul Faust, a murit la vârsta de 77 de ani. Artistul, în vârstă de 77 de ani, s-a stins sâmbătă noapte, potrivit colegilor din Teatrul „Marin Sorescu“ din Craiova, care organizează în aceste zile Festivalul Internaţional Shakespeare.

Actorul Ilie Gheorghe a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) în 1967, la clasa profesorului Dinu Negreanu şi, în acelaşi an, a fost angajat la Teatrul Naţional Craiova.

A primit titlul de Societar de onoare al Teatrului Naţional Craiova, la 21 martie 2004. A jucat în spectacole de Silviu Purcărete – printre cele mai recente şi cele mai longevive numărându-se „Faust. La rândul său a regizat spectacole, precum one man show-urile „Vreme trece, vreme vine …” după Mihai Eminescu şi „Oratorii pisicilor turbate” după I.L. Caragiale, potrivit site-ului Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Ilie Gheorghe a avut roluri în filme precum „Moromeţii” (1985) în regia lui Stere Gulea şi „Undeva la Palilula” de Silviu Purcărete (2012).

În 2004 a fost decorat de către preşedintele Ion Iliescu cu Meritul Cultural în grad de Cavaler, iar în 2011 a primit Premiul UNITER pentru întreaga activitate. În 2014 a fost premiat în cadrul Galei Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Omagii emoționante

S-a înălțat la Cer unul dintre cei mai mari actori ai neamului românesc: Ilie Gheorghe. A plecat pe puntea dintre cele mai frumoase luni ale anului: aprilie cea plină de rugăciunea luminii și florilor, și mai – bucuria culorilor și a primelor fructe!
Cum nimic nu este întâmplător în viață, „Faust” revine primăvara pe scenă pentru a arăta învățătura Domnului Iisus: „cu moartea pre moarte călcând”! Cele două reprezentații „Faust”, din 30 aprilie și 1 mai, vor fi prinosul și omagiul artiștilor și publicului, celui care, vreme de aproape 10 ani, l-a întruchipat pe Faust în România și în lume. Așa cum a mărturisit: „Faust m-a învățat să nu mă mai tem de moarte!”
Întreaga suflare îndoliată a TNRS va cânta înălțarea la cer a sufletului marelui artist Ilie Gheorghe precum în finalul spectacolului, când Faust se înalță cu tinerii la cer, cântând. 
Drum cu lumină, Maestre!
“, a scris Constantin Chiriac, directorul Tearului Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu pe pagina sa de Facebook.

Actorul este omagiat și de directorul artistic al Teatrului Naţional din Craiova, Alexandru Boureanu.„Devenim mai săraci, mai singuri și chiar mai răi… Azi noapte chiar s-a stins o STEA ! Drum bun și un somn lin Ilie Gheorghe!, a scris pe pagina sa Facebook acesta.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Dumnezeu sa-l ierte!
    Bine era sa invete din Invierea lui Hristos sa nu se teama de moarte…
    „Nefericitul Faust blestemă, invocându-l pe Satan (Spiritul Pământului). Acesta apare sub înfățișarea unui senior ce se pune în slujba lui, gata să-i împlinească orice dorință. Imaginea unei minunate fete pe care Mefisto i-o arată pentru o clipă, frânge ultimele forțe de rezistență ale lui Faust. Pactul între cei doi e semnat cu sânge. Mefisto îi va dărui lui Faust tinerețe și frumusețe, luându-i în schimb sufletul, care îl va sluji pe el pe tărâmul celălalt, de dincolo de viață. La un semn al lui Satan, bătrânul Faust se transformă într-un chipeș cavaler în floarea vârstei.”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.