Invitat de excepție la emisiunea „Tu ce zici?”: Acad. Gheorghe Păun

Tu ce zici?

  • In direct, de la ora 17, pe cotidianul.ro și Youtube (Tu ce zici) –

Joi, 29 aprilie, un invitat dintr-o curte de la Argeș: acad. Gheorghe Păun

Acad. Gheorghe Păun a dezvoltat, de‐a lungul a 40 de ani, o carieră ştiințifică națională şi internațională de excepție, multidisciplinară, activând în domeniile matematicii, informaticii teoretice, bioinformaticii, lingvisticii.

Domeniile sale de cercetare sunt: teoria limbajelor formale şi teoria automatelor, sisteme de gramatici, calculabilitate pe bază de ADN, calcul cu membrane (inițiatorul domeniului), limbaje şi gramatici pattern, combinatorică pe cuvinte, cercetări operaționale (decizii multicriteriale, agregarea indicatorilor), semiotică, inteligență artificială, lingvistică computațională.

La nivel internațional academicianul Gheorghe Păun este inițiatorul, fondatorul sau co‐fondatorul unei impresionante serii de teorii sau modele de calcul, studiate şi aplicate apoi în zeci de țări din Europa şi din lumea întreagă.

Este co‐fondator al teoriei sistemelor de gramatici, o ramură recentă a teoriei limbajelor formale, este co‐inițiator al studiului secvențelor infinite auto‐generate numite secvențe Păun‐Salomaa, inventator al gramaticilor cu valențe. Este autor sau co‐autor a peste cincisprezece modele universale de calcul pe bază de ADN.

A avut contribuții fundamentale la studiul gramaticilor contextuale Marcus. O serie de extensiuni şi variante introduse de Gh. Păun (uneori în colaborare cu cercetători din Vietnam, România, Olanda, Finlanda, Spania) sunt acum centrale în această arie.

Cea mai importantă contribuție a sa este inventarea calculului cu membrane, de inspirație biochimică (numit şi „calcul celular”). Calculul membranar (engl. Membrane Computing) a fost inițiat de el în 1998, aceste modele purtând numele de „Sisteme P” (engl. P Systems, cu P de la Păun).

Lucrarea sa în care se introduce acest mod de calculul, „Membrane Computing. An Introduction” (Springer‐Verlag, Berlin, 2002) este citată în peste 2000 de locuri şi a fost consemnată ca „fast breaking paper”. Invenția sa a atras atenția a numeroşi cercetători din peste 25 de țări de pe toate contnentele etc.

Gheorghe Păun a inițiat şi dezvoltat şcola europeană de computabilitate pe bază de ADN, mulți cercetători din multe țări europene realizând primele lor lucrări în acest domeniu în colaborare cu Gheorghe Păun sau sub influența sa. Actualmente cercetători din India până în Franța, din Japonia în Canada și din Finlanda până în Noua Zeelandă lucrează nemijlocit asupra unor modele de calculabilitate moleculară (co)inventate de Gh. Păun.

Activitatea sa ştiințifică se reflectă într‐o bogată operă scrisă, alcătuită din cărți fundamentale în domeniile informaticii şi bioinformaticii şi peste 500 de articole de specialitate, indexate ISI sau publicate în reviste indexate ISI. Autor extrem de prolific și complex, a publicat și peste 50 de cărți: 11 de matematică și informatică, 5 cărți de popularizare a științei, 10 cărți despre jocuri logice, 25 de cărți de literatură (SF, romane, memorii și poezie, eseuri).

A ținut conferințe la peste 120 de universități și a avut numeroase invitații la conferințe internaționale. Din 2003 până în ianuarie 2013 a lucrat și la Universitatea din Sevilla.

A fost sau este membru în colectivele editoriale a peste 25 de reviste internaționale și este implicat în comitetele de program și organizare a mai multor conferințe internaționale și workshop-uri.

Este cel care a adus în România jocul japonez de strategie GO. Cartea sa „Inițiere în GO”, apărută în premieă absolută în 1985, a mai fost reeditată de încă patru ori până în prezent.

Este fondatorul revistei lunare de cultură „Curtea de la Argeș”, sub egida căreia editează colecția de carte „Biblioteca Revistei Curtea de la Argeș”.

În 1997 a fost ales membru corespondent, iar în 2012 a fost ales membru titular al Academiei Române.

Din 2006 este membru titular al Academiei Europei din Marea Britanie.

Academicianul Gheorghe Păun se bucură de o excepțională vizibilitate și recunoaștere internațională, opera sa având peste 17.000 de citări. În anul 2009 a fost inclus de Thompson Institute for Scientific Information, ISI, în categoria „highly cited researcher”.

VIDEO

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

4 Comentarii

  1. Interesant bre,. Cu ce se ocupă d efapt academicienii, academia română ?? care sunt obiectivele lor și mai ales realizările lor ?? Inafar de a se costuma aurit, ca un BOR, ce fac venerabilii ?? Ce lucrări pun ei pe tapet care să reziste la testul plagiatului ?? Au un mincinos excroc drept șef,. Cum de acceptă ?? Or fi ei și restul la fel ??

  2. S-a’mpaunat… paunul/consumator de bani publici ! Fapte vrem, nu cacatasuri ! Pe la „Magurele” … alte cacatasuri !
    Dara, noi/jigodiile’mputite tare ne mai falim cu cacareaza/sparcuitura caprei … o tarla de micimani !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.