Aceşti nevrotici care ne guvernează

Incapacitatea de a da un răspuns coerent şi de a-i încuraja pe oamenii afectaţi de calamităţi naturale nu este un comportament normal pentru liderii unui stat, spun specialiştii. Preşedintele şi premierul României nu numai că nu-i pot încuraja pe oameni, dar îi fac „mincinoşi” sau fug de întrevederile cu sinistraţii. Acesta este un comportament tipic nevroticilor, susţin psihologii.

Preşedintele Traian Băsescu a intrat în dispută cu sinistraţii pe care i-a vizitat în ultima săptămână, i-a acuzat de „ţăţisme” sau de minciună, adoptând o atitudine agresivă.

Comportamentul abuziv şi recalcitrant al lui Traian Băsescu din ultima perioadă este o consecinţă directă a experienţei personale pe care acesta a avut-o în calitatea de preşedinte, spun psihologii. Şeful statului nu a reuşit să intre în fişa postului şi să respecte cu stricteţe normele care impun un comportament extrem de echilibrat şi de controlat, mai ales atunci când intră în interacţiune directă cu cetăţeanul.

„Din păcate, preşedintele a ajuns într-o situaţie în care nu mai are controlul asupra propriului comportament. Sigur, el, din punct de vedere temperamental, este un coleric, adică o persoană extrem de impulsivă care îşi controlează cu dificultate gesturile. De aici şi agresivitatea deosebită a preşedintelui Băsescu. Dar temperamentul – te naşti cu el ca dispoziţie şi pe parcursul vieţii îl educi, el poate fi schimbat. Din păcate, experienţa de viaţă a lui Traian Băsescu nu l-a condus la modificarea tendinţelor temperamentale înnăscute pe care le are şi de aceea probabil că în cazul în care a făcut-o pe una dintre persoanele calamitate mincinoasă el s-a purtat mai degrabă ca un căpitan de vas cu un matelot nu ca un preşedinte de ţară cu un cetăţean”, a explicat pentru realitatea.net psihologul Hanibal Dumitraşcu.

În acest moment, Traian Băsescu este frustrat că a pierdut considerabil din simpatia românilor, crede sociologul Alfred Bulai, expert în sociologie electorală, politici publice şi diagnoză instituţională.

„Traian Băsescu este un tip care are nevoie de combatanţi pentru a reuşi să iasă în faţă. Partea proastă este că, atunci când îşi pierde combatanţii, are reacţii care ţin de resortul cuiva căruia îi fuge pământul de sub picioare. Are probleme când oamenii nu îl mai tratează la fel şi încearcă să fie agresiv când nu are soluţii. Cu acest comportament a avut de câştigat în politică, însă nu funcţionează la fel de bine şi cu cetăţenii obişnuiţi. Este o aberaţie să încerci să îţi impui puterea faţă de cineva care nu este la fel de puternic ca şi tine”, a explicat Alfred Bulai.

Prin mesajele pe care le-a transmis, acela de a face cetăţeanul mincinos sau de a-i spune cu brutalitate că „statul de aici înainte nu va mai ajuta”, Traian Băsescu nu a făcut altceva decât să mai ia o cărămidă de la lipsa de încredere pe care o are cetăţeanul faţă de autoritate. „Traian Băsescu a lucrat contra intereselor nu numai ale cetăţeanului, dar şi ale instituţiei pe care o reprezintă. Aproape că avem senzaţia că Traian Băsescu este într-un război personal cu fiecare dintre cei care se află în dificultate. În cele din urmă, mesajul nu este decât unul negativ, de dezangajare a cetăţenului faţă de autoritate şi faţă de stat, iar situaţia aceasta limită pe care o traversează nu poate fi depăşită pe cont propriu, ci numai contând pe oameni, pe bunătate, umanitate, pe sentimentele astea de solidaritate interpersonală şi nu pe solidaritatea pe care ar trebui să o exprime statul şi autorităţile chemate să o reprezinte”, spune Hanibal Dumitraşcu.

În privinţa comportamentului pe care premierul Emil Boc l-a avut, nici acesta nu este departe de cel al preşedintelui. Şi primul-ministru este într-o situaţie dificilă din punct de vedere emoţional, afectiv şi gestionează cu mare dificultate criza personală pe care o traversează. Într-un anumit fel, Emil Boc se simte abandonat în relaţia lui cu Traian Băsescu. „Este un naufragiu personal pe care îl are în relaţia cu preşedintele şi teama, frica sunt sentimente cât se poate de fireşti în ceea ce-l priveşte pe Emil Boc”, a explicat Hanibal Dumitraşcu.

„Comportamentul lui Boc, dar şi al lui Traian Băsescu este comportamentul unor personaje atinse de nevroză, adică atinse de o incapacitate de a da răspuns, soluţii la situaţiile complicate prin care trec comunităţi întregi de oameni. Oamenii aceştia sunt complet lipsiţi de imaginaţie. Repetă la nesfârşit aceleaşi greşeli. Mai mult decât atât, nevroticul este o persoană care, din punct de vedere afectiv, emoţional, nu ştie să interacţioneze cu semenul său, nu sunt în situaţie de empatie. Aceasta creează o dificultate de comunicare, de interacţiune cu celălalt. Mai mult decât atât, există o răceală la nivel interpersonal pe care o manifestă nevroticul şi care se vede mai mult decât evident în relaţiile pe care le-au adoptat liderii statului român în raport cu cetăţenii”, a explicat Hanibal Dumitraşcu.

Psihologul susţine, chiar, că atât premierul, cât şi preşedintele „cerşesc afectivitatea, cerşesc dragostea, cerşesc înţelegerea, ori ea nu mai poate să vină din partea unor oameni care văd din partea liderilor lor incapacitatea de a da un răspuns concret problemelor cu care se confruntă”.

Pe de altă parte, psihologul Dan David a declarat că aşteptările pe care le au oamenii din partea preşedintelui şi a premierului sunt prea mari, adăugând că pe aceştia îi reprezintă stilul pragmatic.

„Reacţiile lor au fost omeneşti. Ar fi trebuit să nu fie omeneşti, deoarece oamenii se aşteaptă la altceva, mai ales din partea unui preşedinte. Pe cei doi îi caracterizează pragmatismul. Ei doar fac lucrurile, nu se gândesc cum ar trebui făcute. Ar fi fost de dorit să se gândească şi la acest aspect, mai ales că oamenii aşteptau consolarea din partea lor”, a declarat psihologul Dan David.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.