Actrița Aimee Iacobescu a murit

Foto Agerpres

Actrița Aimee Iacobescu a murit marți, la vârsta de 71 de ani. Artista a decedat după o lungă luptă cu cancerul.

„Aimee a murit chiar de Ziua Internaţională a Teatrului. A murit cu o mare suferinţă, chinuită de transformările democratice si de autoritătile din localitatea natală, pentru faptul că nu a putut să-şi recupereze moştenirea. A fost o actriţă extrem de talentată şi de apreciată”, a declarat Alexandru Arşinel pentru Mediafax.

Cea mai mare durere a lui Aimée Iacobescu era că, după o carieră de peste 40 de ani pe prima scenă a ţării, indemnizaţia de merit la care avea dreptul prin lege nu îi era acordată de UNITER.

„Aştept de aproape trei ani indemnizaţia de merit şi singura mea speranţă e acest venit care mi-ar acoperi mare parte din tratament”, spunea actriţa în 2016. Indemnizaţia de merit se acordă pe viaţă şi constă într-un venit brut neimpozabil de 2.700 de lei.

 

Născută pe 23 iunie 1946, însă înregistrată la starea civilă abia pe 1 iulie, la Buzău, Aimée Iacobescu a absolvit ca şefă de promoţie Secţia de Actorie a Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti în 1968, la clasa profesoarei Beate Fredanov, având ca asistenţi Octavian Cotescu şi Laurenţiu Azimioară.

Aimée Iacobescu, celebră, printre altele, pentru rolul principal din „Zestrea domniţei Ralu” (1971), de Dinu Cocea, cu care a colaborat la mai multe filme, a fost şi una dintre actriţele preferate ale regretatului regizor Sergiu Nicolaescu.

Aimee Iacobescu a interpretat roluri în numeroase filme și spectacole, rămânând în amintirea publicului mai ales cu rolul Domniței Ralu din seria „Haiducilor” .

Printre filmele în care a jucat se numără „De-aş fi… Harap Alb” (1965), „Haiducii” (1966), de Dinu Cocea, „Şapte băieţi şi o ştrengăriţă” (1967), de Bernard Borderie, o coproducţie cu Franţa
„Răpirea fecioarelor” (1968), de Dinu Cocea, „Haiducii lui Şaptecai” (1971), de Dinu Cocea, „Săptămâna nebunilor” (1971), de Dinu Cocea, „Cu mâinile curate” (1972), de Sergiu Nicolaescu, „Osînda” (1976), de Sergiu Nicolaescu, „Revanşa”, de Sergiu Nicolaescu, „Ultima noapte de dragoste” (1980), de Sergiu Nicolaescu.

Aimee Iacobescu a debutat pe scenă la vârsta de 16 ani, la Teatrul Naţional Bucureşti, jucând în spectacolele „Alizuna”, de Tina Ionescu Demetrian, şi „Adam şi Eva”, de Aurel Baranga. A mai jucat, printre altele, în „Ulciorul Sfărâmat” (1968), pe scena Teatrului din Craiova, în „Troienele”, de Jean Paul Sartre, „Furtuna”, de Nikolai Alekseevici Ostrovski, „Apus de soare”, de Barbu Ştefănescu Delavrancea, „Richard al III-lea”, de William Shakespeare, „Coana Chiriţa”, de Tudor Muşatescu, „Vlaicu Vodă”, de Alexandru Davila, „Titanic Vals”, de Tudor Muşatescu etc.

În 2004, președintele României de atunci Ion Iliescu i-a conferit lui Aimée Iacobescu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

Filmografie

De-aș fi… Harap Alb (1965)
Haiducii (1966), regia Dinu Cocea
Șapte băieți și o ștrengăriță (1967), Bernard Borderie, coproducție cu Franța
Răpirea fecioarelor (1968), regia Dinu Cocea
Haiducii lui Șaptecai (1971) – Domnița Ralu, regia Dinu Cocea
Zestrea domniței Ralu (1971) – Domnița Ralu, regia Dinu Cocea
Săptămâna nebunilor (1971) – Domnița Ralu, regia Dinu Cocea
Cu mâinile curate (1972) – Charlotte, regia Sergiu Nicolaescu
Nu filmăm să ne-amuzăm (1975) – Lucia, regia Iulian Mihu
Osînda (1976) – Magda Pârâianu, regia Sergiu Nicolaescu
Revanșa (1978), regia Sergiu Nicolaescu
Ultima noapte de dragoste (1980), regia Sergiu Nicolaescu
Dumbrava minunată (1980) – Sora Soarelui, regia Gheorghe Naghi
Cuibul de viespi (1987) – Jenny Valeriu / Amy Andronache, regia Horea Popescu
Detectiv fără voie (serial TV, 2001), regia Sergiu Nicolaescu

Dorel Vișan: Era sensibilă, avea frumusețe sufletească

Actorul Dorel Vișan a declarat, marți, pentru MEDIAFAX că Aimee Iacobescu, ce a murit duminică seară, a fost o actriță sensibilă, ce avea frumusețe sufletească.

Întrebat de MEDIAFAX dacă a avut ocazia să joace alături de Aimee Iacobescu, Dorel Vișan a răspuns negativ.

„N-am jucat alături de ea, ea a jucat mai mult în piese din astea istorice, în «Haiducii» (de Dinu Cocea, n.r.), acolo a fost foarte bună, pentru că era arătoasă, era sensibilă, avea frumusețe sufletească, deci a fost o artistă care merită să fie băgată în seamă și care a lăsat ceva în urma ei”, a declarat Dorel Vișan.

Actorul și-a mai exprimat întristarea privind faptul că Aimee Iacobescu a fost ignorată în ultimii ani de televiziuni, adăugând: „Nu știm pe ce lume trăim, nu știm că prin cultură și prin oamenii de cultură omul poate să depășească necazurile vieții”.

 Făcea tratament de multă vreme. Se chinuia şi financiar”

O vecină a actriţei Aimee Iacobescu, care a murit duminică seară la vârsta de 71 de ani după o lungă luptă cu cancerul, a precizat, pentru MEDIAFAX, că aceasta făcea tratament de foarte mult timp şi că avea probleme financiare.

„S-a chinuit foarte mult cu boala pe care o avea, făcea tratament de multă vreme. În acelaşi timp, avea grijă şi de mama dânsei, care încă trăieşte, dar care nu poate ieşi din casă. Am cunoscut-o şi era un om deosebit, la fel cum era ca şi actriță. Este o pierdere mare pentru noi. Din ce am aflat, se chinuia destul de mult şi din punct de vedere financiar. Nu avea copii, ci doar un frate geamăn care nu locuieşte în România”, a declarat Aurelia Chivu.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

13 Comentarii

  1. Dumnezeu s-o odihneasca! Frumoasa, talentata, stilata si educata artista !” Asa mor visele pe rand, iar noi zambim si ne uitam departe / Si nu stie nimeni ca venim de la ingropaciune.”
    Sic transit…

  2. Se duc toți marii actori și rămănem pe cap cu … Oana Pellea și alte portrete …

    • Ii uiti 150 de „actori de geniu” care primesc indemnizatia la care a ravnit Aimee. Cine a auzit de ei, vad ca stiti doar de 6-7 ?

  3. pe ion caramitru florin piersic draga olteanu matei tamara buciuceanu ii mai avem sa ne bucuram de ei cat inca mai sunt in viata! ca pe urma se vor duce si ei la doamne doamne!

    • Uita de Caramitru. E un dubios care conduce UNITER. A avut un rol si in conspiratia internationala din 89. Pentru asta a fost rasplatiti cu functii si roluri.

  4. am uitat-o si pe cezara dafinescu sa imi fie rusine! cinci macar mai avem de valoare din atatia actori si actrite cate am avut si am pierdut!

  5. si de rodica popescu bitanescu am uitat ca doar traieste si ea nu e moarta! hai sase avem macar de valoare!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.