Adăpostit de americani după ce a fost acuzat de mită

Fostul președinte peruan Alejandro Toledo, suspectat de justiție că a primit mită, și-a făcut apariția publică în Statele Unite, unde locuiește, cu ocazia unui forum al Națiunilor Unite la New York, transmite AFP, citată de Agerpres.

Alejandro Toledo a publicat pe aplicația on-line Periscope, care permite difuzarea de înregistrări video în direct, imagini cu el în timp ce ținea un discurs și semna autografe cu prilejul acestui forum, organizat de delegația Republicii Suriname.

El a mai afirmat la postul de radio peruan RPP că s-a deplasat la Washington cu o zi înainte unde s-a întâlnit cu secretarul general al Organizației Statelor Americane (OSA), Luis Almagro, pentru a-i expune punctul său de vedere asupra crizei din Venezuela.

În schimb, el a refuzat să discute despre probleme sale cu justiția.

Justiția peruană îl acuză de trafic de influență și spălare de bani. Grupul de construcții brazilian Odebrecht, în centrul unui vast scandal în America de Sud, a recunoscut că i-a plătit fostului președinte 20 de milioane de dolari pentru a obține concesionarea construcției unei șosele între Peru și Brazilia.

Alejandro Toledo face obiectul a două mandate internaționale de arestare. Unul legat de afacerea Odebrecht, iar celălalt în dosarul numit Ecoteva. Este vorba despre o afacere cu societăți ecran înființate în Costa Rica pentru achiziționarea de imobile cu bani nedeclarați ce ar proveni, potrivit justiției, din acte de corupție efectuate în timpul mandatului prezidențial al lui Alejandro Toledo (2001-2006).

Acesta din urmă neagă acuzațiile și susține că este victima unei „persecuții politice”, mai scrie AFP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.