Adevăratul bilanț: deficitul s-a dublat într-o singură lună

Execuția bugetului general consolidat pe primele șase luni ale anului 2018 s-a încheiat cu un deficit de 14,97 miliarde lei, respectiv 1,61% din PIB.

În mai, deficitul a fost de 0,88% din PIB, astfel încât avem dublare într-o singură lună. România trebuie să încheie anul cu un deficit bugetar (cheltuielile statului minus venituri) sub 3%. În caz contrar, riscă sancțiuni de la Comisia Europeană. Nivelul deficitului bugetar la șase luni este cel mai mare întâlnit în perioada de după declanșarea crizei economice. Adâncirea este cauzată de o creștere a cheltuielilor statului cu 19% în condițiile unei scăderi cu 0,2% din PIB a veniturilor, de la 14,4% din PIB în semestrul I din 2017 la 14,2% în perioada similară a lui 2018. Ministerul de Finanțe susține că veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 132,04 miliarde lei, sunt cu 12,6% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent. Nu spune însă nimic la suma raportată la PIB pentru că datele nu sunt în avantajul puterii. S-au raportat scăderi la veniturile curente raportate la PIB, de la 13,6% la 13,5%. Veniturile fiscale s-au diminuat cu un procent, ajungând la 7,3% din PIB. Veniturile din impozitul pe profit, salarii, venit și câștiguri din capital au fost în această primă jumătate de an de 2,2% din PIB, comparativ cu 2,8% din perioada ianuarie-iunie 2017. Avem scăderi la veniturile din TVA (minus 0,2% din PIB) și din accize (minus 0,1%). În comunicarea Finanțelor se utilizează doar cifrele nominale: „În luna iunie 2018 se constantă o îmbunătățire a colectării veniturilor din TVA, astfel acestea au crescut cu 15,6% față de luna iunie 2017, ajungând la o valoare de 26,77 miliarde lei pe primele șase luni ale anului, ceea ce reprezintă o creștere cu 5,9% față de perioada similară a anului precedent. Veniturile din accize au fost în sumă de 13,13 miliarde lei (1,4% din PIB) cu 9,9% mai mari comparativ cu perioada similară a anului precedent.” Singura creștere consistentă a venit la capitolul venituri din contribuții de asigurări, de la 4,6% din PIB la 5% din PIB. Începând cu luna februarie încasările din contribuțiile sociale au fost influențate pozitiv de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017. Constante au rămas sumele primite de la UE, 0,7% din PIB.

Dezmăț al cheltuielilor

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 147,01 miliarde lei, cu 19,0% mai mari față de aceeași perioadă din anul precedent. Cheltuielile de personal sunt cu 24,4% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 9,9% față de aceeași perioadă a anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetele locale, cât și la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și la bugetele instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții bugetare. Subvențiile sunt mai mari cu 4,1% față de aceeași perioadă a anului precedent, menținându-se la același nivel ca procent din Produsul Intern Brut, respectiv 0,4%. Dobânzile sunt cu 21,7% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, respectiv 0,8% din PIB, avându-se în vedere cumularea datelor de plată a dobânzilor aferente mai multor titluri de stat de tip benchmark.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 13,9%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungând la 1000 lei și de devansarea sumei (1,3 miliarde lei) pentru plata a 50% din cheltuielile cu pensiile pentru luna iulie care se distribuie prin C.N. Poșta Română S.A., precum și majorarea și modificarea modalității de stabilire a indemnizației lunare pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție.
Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 9,1 miliarde lei, de 1,5 ori mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut. Însă, cea mai mare parte din aceste cheltuieli nu au mers la autostrăzi, școli, spitale ci achiziția de tehnică militară din SUA: HIMARS, Patriot etc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Dacă în primele sase luni e 1.61 înseamnă că sunt în grafic. Dle CPM ar trebui să știi că in prima parte a anului veniturile la buget sunt mai mici. Deci să vedem la final. Lasă propaganda.

  2. sa fii tigru europei si sa te imprumuti 15 miliarde de lei (deficitul se acopera prin imprumuturi pe termen mediu si lung, iar romania a ajuns sa se imprumute de pe pietele externe mai scump decat multe state africane) ca sa achiti salarii si pensii (cheltuieli neproductive) si sa ai zero investii in productivitate (care se intorc apoi in economie, care cresc si dezvolta tara) asta inseamna sa fii condus de idioti, analfabeti si incompetenti.. romania este acum in cazul unui betiv caruia inundatia ii intra in casa pe o usa sparta, ii distruge incet-incet mobila, betivul chiar nu are bani saracul asa ca se duce si se imprumuta pe unde poate, pe termen de 20 de ani..si ce face cu banii imprumutati? merge la birt sa-i bea :)) Nu ii investeste in casa, sa repare, in productivitate, in vreun curs de formare profesionala ca poate apoi o sa se angajeze.. nu, el se imprumuta azi, pe termen foarte lung, ca sa bea banii azi.. va mai mirati ca tinerii o intind din tara asta cu milioanele :))

  3. Pana la Faliment e inca bineeeeee, nu va plangeti, transmite discret Veorica!
    A spus-o zilele trecute analfabeta Veorica, la Bilantul de 6 luni!
    Binele PSDragnea: Deficit dublat, Imprumuturi zilnice aproape ale Ministerului de Finante, desi Economia „duduie” in vorbele lor goale, Haos in Administratia publica Nereformata si Neinformatizata unde Clientela politica isi face veacul pe Salarii URIASE, Imbatranirea si Depopularea prin Migratia Romanilor continua, Romania e pe locul 2 in Lume dupa Siria(unde e RAZBOI!) la Migratia persoanelor!
    Veorica NU are habar de TOATE astea, cum NU a avut habar cand a spus ca a „aterizat” la Pristina, desi ea plecase in Vizita Oficiala la Podgorica!
    Asa arata DEZASTRUL PSD, dupa 1 an si Jumate: minciuni si manipulari ordinare dar PERICULOASE, TOATE astea pentru a-l salva in final pe Dragnea de Jilava!

  4. Dacă deficitul pe prima jumătate de an e doar 1,6%, foarte probabil pe tot anul va fi din nou sub 3%. Aşa că nu sunt probleme foarte mari.
    Că s-au dat bani pe armament american n-ar trebui să fie motiv de mare mândrie şi bucurie? Am plâns ca să ne primească în NATO, acum trebuie să cheltuim. Au venit americanii, dar nu pe gratis.

  5. creşterea punctului de pensie afectează sem.II, nu sem.I, la fel sumele plătite în avans, iar stimulentul de inserţie a rămas neschimbat din 2017. Dezmăţul se regăseşte la nivelul personalului bugetar, care este supradimensionat, plătit regeşte şi care este nul din punct de vedere profesional. Se impune o restructurare serioasă la acest nivel şi asta cât mai repede…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.