Adrian Severin 70                               

Fostul ministru de Externe a împlinit astăzi 70 de ani. Ar fi oarecum inutil să reluăm aici reperele importante ale biografiei sale profesionale și politice. În general,  ele sunt cunoscute și pot fi accesate cu ușurință pe internet. Ne rezumăm a reaminti că Adrian Severin a fost implicat profund, încă de la începutul anilor `90, în procesul complicat al tranziției țării noastre spre democrație. A ieșit de tânăr „la bătaie”, cum se spune,  asumându-și ani în șir responsabilități politice ministeriale de prim rang în punctele nodale ale reformelor politice și economice din societatea românească.

Înainte de a fi membru al Parlamentului European, fusese ales președinte al Adunării Parlamentare a OSCE. La sfârșitul mandatului, în semn de apreciere a inițiativelor și consistenței activității sale, îndeosebi în zona foarte sensibilă astăzi a Europei Centrale și de Est, pentru Adrian Severin  a fost creată funcția de președinte onorific al organizației. Era o premieră absolută în istoria OSCE, ca și în repertoriul demnităților internaționale deținute de români de-a lungul timpului.

În perioada în care a fost  europarlamentar,  Adrian Severin a strălucit în anturajul pretențios al elitei politice comunitare. Într-o caracterizare de sinteză, unul dintre adversarii săi politici avea să mărturisească într-o anume împrejurare că, la Bruxelles,  „românul Adrian Severin nu este un simplu deputat, este o instituție”. Era un compliment de finețe, care exprima cel mai bine prestigiul de care se bucura Adrian Severin inclusiv din partea celor de pe alte baricade ideologice.

Irezistibil în argumentații și cuceritor în retorică, creativ și asociativ în idei, harnic și implicat, văzând mereu ielele jucând, cum ar fi spus Camil Petrescu, politicianul român a deranjat unele centre de putere ale conclavului european prin șansele reale de ascensiune în ierarhiile UE. Politica la nivel înalt nu este făcută de îngeri. Rivalitățile irepresibile și lupta pentru putere sunt proporționale cu mizele aflate în joc. Cu un background politic solid pe plan intern și internațional,  cu un  renume de popularitate și de respect cavsiunanim în cercurile UE,   Severin era prea „periculos” pentru a fi lăsat să avanseze. Și a apărut provocarea căreia i-a căzut victimă.

Dar gândirii nu i se pot pune gratii. Spiritul său analitic și pătrunzător, soliditatea analizelor sale de politică externă, bazate pe o experiență internațională remarcabilă și, uneori, pe cunoașterea nemijlocită a personajelor implicate, limpezimea judecăților de valoare  îmbrăcate într-o retorică admirabilă fac și astăzi din Adrian Severin un interlocutor de referință în orice dezbatere serioasă despre problematica lumii contemporane.

Redacția noastră este bucurată să poată găzdui articolele pe teme de politică externă semnate de prof.univ.dr. Adrian Severin. Ele sunt doar aparent pe teme externe, întrucât întreaga publicistică a fostului președinte al OSCE, atitudinile sale publice, intervențiile pe care le are la diversele reuniuni internaționale la care este invitat, de la Vest spre Est și retur, sunt pătrunse de preocuparea pe care dintotdeauna a avut-o față de situația din România și de poziționarea țării noastre în poziții de demnitate în lume.

Îi dorim lui Adrian Severin ani mulți, cu sănătate și cu aceeași vivacitate în idei și atitudini publice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 21
Octavian Știreanu 194 Articole
Author

19 Comentarii

  1. ”Fostul ministru de Externe a împlinit astăzi 70 de ani…”
    Când va aduce toate teritoriile locuite de români la patria mumă, atunci se poate că și-a îndeplinit ”misia” din a’stă viață.

    Succes

  2. La mulți ani Domnule Adrian Severin! Nu există oameni care să fie iubiți de toți ceilalți oameni iar cauzele sunt uneori, omeneşti, alteori mai puțin omenești spre deloc așa că, va trebui să vă mulțumiți sau să vă rezumați doar la cei care contează și să îi ignorați pe ceilalți.

  3. La Multi Ani dl.Profesor. Un om de mare calitate,profesionalism,patriot. O placere sa va urmaresc in aparitiile dumneavoastra ,de mare acurateta,si claritate. Din pacate actualités clica nu va valorisez, préféra nulitati ,dupa cum ei sint. Sanatate si Inc multi ani activi.

  4. Adrian Severin a executat aproximativ 1 an si 2 luni din pedeapsa de 4 ani de închisoare. Adrian Severin fusese condamnat la finalul lui 2016 pentru trafic de influență. ‐——————-O condamnare nemeritata bazata pe o provocare mizerabila a unui asa zis ziarist si daca am fi trait intr-o societate normala nu in Colhozul UE acest lucru nu s-ar fi intamplat. Adrian Severin trebuie sa fie mandru ca face parte din categoria detinutilor politici.

  5. E un monuent de valori umane ,a descoperit roata,a inventat focul ,a descoperit hîrtia higienică !În plus este un mare politician chimist ,a fost foarte indignat cînd a aflat că apa din București contine de două ori mai mult H decît O ! A promis că va lua măsuri iar cei responsabili vor fi pedepsiți .Ce mai , un om cu o vastă cultură ,șpăguitor de elită… ,

  6. La mulți ani! Continuați sa rămâneți ceeasi calauza in aceasta lume bulversata de interese perverse si meschinarii politice si geopolitice.

  7. Domnul Adrian Severin este printre putinii diplomati romani cu abordare personala a situatiei internationale, pe care o anlizeaza realist, faptic, cu aplecari si la rolul Romaniei. Pacat ca este blamat de unii care habar nu au de ‘ecuatia” politicii externe. La multi ani!!

  8. Justinianus In comparatie cu cine? Cum de nu apare in nicaieri in lume ceea ce debiteaza acest neica nimeni.Valabil doar in Romanistan.

  9. „La data votării acestui act [Tratatul romano-ucrainean, 1997, n. n.], președintele Senatului era Petre Roman, ministrul de Externe – Adrian Severin, președinte al României – Emil Constantinescu.

    Prin acest tratat, România recunoștea dreptul de succesiune al Republicii Ucraina asupra unor teritorii românești integrate anterior prin forță în fosta Uniune Sovietică”.

    Constantinescu – Roman- Severin, troika nefastă, precupeți ai interesului național.

  10. De ce se mint romanii ? A fost condamnat pt. infractiuni de drept comun , a incasat mii de euro pt. ele . N u este nimic de mirare pt. un politician roman , cu precadere pesedisti .

  11. La mulți ani ! Chiar azi, citind această știre, m-am îndreptat spre bibliotecă și am lecturat dintr-un volum al d-lui ministru Adrian Severin, „Pledoarie pentru adevăr”, la a cărei lansare am participat și despre care am publicat o cronică în ziarul „AZI”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.